|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besinlerdeki, katkı, maddeleri, maddesi, or katkı |
![]() |
Besinlerdeki Katkı Maddeleri /Katkı maddesi nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerdeki Katkı Maddeleri /Katkı maddesi nedir?Besinlerdeki Katkı Maddeleri Üyeler Görebilir ]Besinledeki katkı maddeleri gerçekten yaşamımız içine girmiş ve ne olduğu tam olarak bilinemeyen kimyasallar olarak karşımıza çıkmıştır ![]() Bir çok tüketicide de haklı olarak sülfit gibi katkı maddelerinin zararlı olduğu konusunda görüş hakim ![]() Besin değerlerinin korunması ve arttırılması, mikrobiyolojik bulaşmanın önlenmesi, uzun süreli saklama, güvenli taşıma amacıyla kullanılan katkı maddelerinin yararı ve zararı konusunda yeterli bilgi tüketicilere ulaşmamış durumda ![]() Diğer bir açıdan bakılınca tüketicinin katkı maddeleri hakkında bilgi alabileceği, danışabileceği bilgi kaynakları sınırlı ya da hiç yok ![]() Üstelik katkı maddelerinin adları sempatik ya da kulağa hoş gelen kelimelerden oluşmuyor ![]() ![]() Katkı maddesi nedir? Tüketime sunulan veya sunulacak olan gıdaların görünüm ve lezzetlerini tüketicinin arzu ettiği duruma getirmek, bozulmalarını önleyerek, gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla gıdalara tüketime sunulmadan önce bilinçli ve amaçlı olarak ilave edilen maddelere GIDA KATKI MADDELERİ denmektedir ![]() Besinlerin içinde ulunan maddeler dışında değişik kimyasal maddeler ve bu kimyasal maddelerin karışımından oluşan katkı maddeleri besinlere değişik süreçlerde ekleniyor, örneğin üretim, işleme, paketleme ve depolama gibi ![]() Kullanılan katkı maddelerinin miktarı ve cinsi sağlık kuruluşları tarafından onaylanması gerekiyor ![]() ![]() FDA bilgilerine göre Amerika’da yılda önemli oranda katkı maddesi kullanılıyor ve bu maddelerin %98′I şeker, tatlandırıcı, tuz,sitrik asit, biber, sebze renkleri, hardal, bira mayası ve soda’dan oluşuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda Katkı Maddelerinin insan sağlığı üzerinde etkileri Besinlerde kullanılan GKM nin beslenme kalitesini sağlaması, kalite ve dayanıklılığı gerçekleştirerek artık oranında bir azalma sağlaması, işlenmeye yardımcı olması aranan özelliklerdir ![]() ![]() Bazı GKM ne duyarlı olan insanlar reaksiyon verebilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aroma arttırıcı maddelerden bazıları baş dönmesi, çarpıntı yapabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niye katkı maddesi kullanılıyor? Katkı maddelerini ikiye ayırmak gerekiyor ![]() ![]() ![]() Katkıları yapay-sentetik ve doğal olarak ikiye ayırmak mümkün ![]() Koruyucu katkılara besinlerin uzun süre taze kalması ve besin kalitesinin düşmemesi için başvuruluyor ![]() Besinlerin üretimi, işlenmesi, depolanması ve taşınması sırasında gerekli olan katkı maddeleri ile de karşılaşıyoruz ![]() Tüketici basinlerde hangi katkı maddelerinin ne kadar kullanıldığını ve olumsuz sağlık tehlikelerini bilmek zorundadır ![]() Tüm besinlerin içindeki katkı maddeleri besinlerin üzerinde bulunan etiketlerde açık olarak yazılmalı ve aşırı kullanım, ters etkiler hakkında tüketici aydınlatılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Üyeler Görebilir ] |
![]() |
![]() |
|