|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bitkisel, çay, hazırlanır |
![]() |
Bitkisel çay nasıl hazırlanır / Bitkisel çay nasıl hazırlanır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitkisel çay nasıl hazırlanır / Bitkisel çay nasıl hazırlanırAdaçayı: Güneybatı Anadolu'da ve özellikle Muğla çevresinde "adaçayı" (Salvia triloba) bitkisinin yapraklı dalları çay hazırlamada kullanılıyor ![]() adı veriliyor ![]() Adaçayı, Batı ve Güney Anadolu'daki kahvelerde bildiğimiz çayın yanında yaygın bir şekilde satılıyor ![]() servis yapılıyor: Birinde çay gibi demlenip müşteriye böylece veriliyor ![]() ![]() dal çay bardağına konup üzerine kaynar su ilave ediliyor ve bu şekilde servis yapılıyor ![]() ![]() Müşteri istediği renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarıyor ![]() İkinci şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha hoş oluyor ![]() Yaprakları yüzde üç civarında uçucu yağın yanında flavonoitler ve triterpenik yapıda maddeler taşıyor ![]() yağda bulunan sineol adlı maddeden ileri geliyor ![]() Soğuk algınlığında terletici, idrar artırıcı olarak da içilebiliyor ![]() koku saldığında çıkarmakta yarar var ![]() acı maddeler de suya geçiyor ve içimi zorlaşıyor ![]() Adaçayını dal halinde aktarlarda, süzen torbalarda büyük alışveriş merkezlerinde bulmak mümkün ![]() Dağ (yayla) çayı: Anadolu'da çay olarak en çok kullanılan bitki gruplarından biri de Sideritis türleri ![]() çevresinden Kahramanmaraş'a kadar bütün kıyı şeridinde, İç Batı Anadolu eşiğinde, değişik mahalli isimler verilerek, çay olarak kullanılıyor ![]() genellikle orman altında veya orman açıklıklarında yetişiyor ![]() Bu türlerden S ![]() Ankara ve İstanbul'da da aktarlarda satılıyor ![]() çayı, yayla çayı olarak isimlendirilen bu bitkiden, çay şu şekilde hazırlanıyor: Bir bardak su içine çiçekli küçük bir dal parçası konup bir süre bekleniyor, bardaktaki suyun rengi sarımsı olunca, dal parçası çıkarılıp içiliyor ![]() ve içimiyle son derece hafif olma özelliği taşıyor ![]() çok sayıda Sideritis türü çay hazırlamak amacı ile kullanılıyor ![]() Sideritis türlerinde yapılan kimyasal çalışmalarda, diterpenoitler, flavonoitler ve az miktarda da uçucu yağ, iridoitler, triterpenik asitler bulunmuş ![]() ve idrar artırıcı olarak kullanılıyor ![]() Kekik: Anadolu'da yetişen kekiklerin bir kısmı halk tarafından taze veya kurutulmuş halde çay olarak içiliyor ![]() (Thymus, Origanum, Thymbra, Corydothymus, Satureja) ait çok sayıda bitkiye kekik adı veriyor ![]() kuvvetli veya hafif, karakteristik kekik kokusuna sahip olmaları ![]() Kekik, kokusunu, taşıdığı uçucu yağda bulunan karvakrol ve timol adlı maddelerden alıyor ![]() kullanılanları: Zahter: Thymbra spicata' nın kurutulmuş yaprak ve çiçekleri, Güneydoğu Anadolu'da "zater-zahter" adı verilerek çay halinde evlerde ve kahvelerde içiliyor ve özellikle Urfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş çevresinde çay olarak içildiği gibi baharat olarak da yaygın bir şekilde kullanılıyor ![]() Zahter yüzde 1-2 arasında uçucu yağ taşıyor ![]() mühim bir kısmı karvakrol adı verilen bir madde ![]() çözündüğü için, hazırlanan çayda da bulunuyor ![]() ağrılarında, soğuk algınlığında, öksürükte kullanılması tavsiye ediliyor ![]() Taş, aş ve limon kekiği: Anadolu'da Origanum vulgare'nin değişik alt türleri bulunuyor ![]() olarak içilmelerinin yanında değişik rahatsızlıklara karşı halk ilacı olarak da kullanılıyor ![]() kısımları Isparta civarında Toros dağlarındaki köylerde çay olarak içiliyor ![]() kullanılışına bağlı olarak "taş kekiği" veya " aş kekiği " adı veriliyor ![]() adı ile çay gibi içiliyor ![]() Anadolu'da köylüler genellikle çevrelerinde yetişen Thymus türlerini toplayarak çay olarak içiyorlar ![]() çoğunlukla karvakrol bulunan bir uçucu yağ taşıdığı için kuvvetli kekik kokusuna sahip ![]() Orta ve Güney Anadolu'da yetişen Thymus spyleus ise, taşıdığı limon kokulu uçucu yağdan dolayı diğer kekiklere benzemiyor ve "limon kekiği" adıyla Beyşehir civarındaki köylerde çay olarak içiliyor ![]() Halk ilacı çaylar: Anadolu'da çok sayıda Thymus ve Origanum türü yetişiyor ![]() kullanılıyor ![]() kullanılanları da bulunuyor ![]() Alanya'nın Deretürbenas Yaylası'nda, Origanum saccatum'un toprak üstü kısımları taze iken toplanıp çay olarak içiliyor ![]() bitkide de karvakrol taşıyan bir uçucu yağ bulunuyor ![]() saccatum'a dış görünüş olarak çok benzeyen, O ![]() Anadolu'da, kurutulduktan sonra çay olarak içiliyor ![]() içimi çok hoş çaylar yapılıyor ![]() Yabani nane: Batı Anadolu'da bazı yabani nane (Mentha) türleri de çay gibi içiliyor ![]() ![]() bitkiye Batı Anadolu'da "filisgin-filiskin" adı veriliyor ve sulak yerlerde bol miktarda yetişiyor ![]() ![]() ![]() uçucu yağ taşıyor ![]() bulunuyor ![]() hafif olduğu için filisginden hazırlanan çayların da kokuları daha hafif ve içimi kolay oluyor ![]() Nane ruhu: Kokusu naneye benzeyen bir başka bitki de Ziziphora tauric ![]() Bu bitki "nane ruhu" diye isimlendiriliyor ve Isparta, Denizli, Aydın civarında çay olarak içiliyor ![]() bakımından zengin ve içimi hoş ![]() Güney Anadolu'da Stachys lavandulifolia bitkisinin toprak üstü kısımları "tüylü çay" adı altında kullanılıyor ![]() taşıdığı uçucu yağdan ileri geliyor ![]() |
![]() |
![]() |
|