|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beslenmesi, çağındaki, çocuğun, çocukların, çocuklarının, okul |
![]() |
Okul Çocuklarının Beslenmesi,Çocukların Beslenmesi,Okul Çağındaki Çocuğun Beslenmesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Okul Çocuklarının Beslenmesi,Çocukların Beslenmesi,Okul Çağındaki Çocuğun BeslenmesiOkul Çocuklarının Beslenmesi,Çocukların Beslenmesi,Okul Çağındaki Çocuğun Beslenmesi Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi Okul çocuklarının sağlıklı beslenmeleri için; Besinlerin çeşitliliğinin sağlanması Sağlıklı vücut ağırlığının korunması Nişastalı karbonhidratlar ile liften zengin besinlerin dengeli tüketilmesi Yağ ve şeker tüketiminin sınırlandırılması Vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması Bilinçsiz beslenme, sağlıksız nesiller yetişmesine neden oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi besinden ne kadar yemek gerekir? 1 ![]() Et, tavuk veya balıktan 2-3 köfte kadar yemek gerekir ![]() Yumura- 1 adet Kurubaklagil- haftada en az 2 defa 4 er yemek kaşığı İyi kaliteli (vücutta doku yapımı için kullanılan) protein ve hayvansal yağ kaynağı olmakla birlikte, yapısında karbonhidrat bulundurmaz ![]() ![]() 2 ![]() Süt- 2 su bardağı Yoğurt- 1 kase Peynir- 1 kibrit kutusu Bu gruptaki besinler (Süt, yoğurt, ayran) protein, kalsiyum ve B2 vitamini açısından zengindir ![]() ![]() Süt proteini insan organizmasında %80 civarında kullanılarak yeni dokuların yapımı, eskiyenlerin onarımı için gereklidir ![]() İnsan beslenmesinde gerekli olan kalsiyumun süt ve süt ürünleri olmadan alınması mümkün değildir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Sebze- 6 yemek kaşığı pişmiş yemek ve 1 tabak iyi yıkanmış sebzelerden yapılmış salata Meyve- 2- 3 porsiyon meyve Temel besin öğesi karbonhidrat olmakla birlikte bitkisel protein çok azdır ![]() ![]() ![]() Sebze meyveler mineral bakımından da çok zengindirler ( kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko, potasyum vBulletin ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Ekmek- 4 orta dilim Pilav veya makarna- 6 yemek kaşığı Börek veya kek veya puaça- 1 dilim veya 1 adet Temel enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5-YAĞ VE TATLI : Yüksek enerji sağlarlar ![]() Kahvaltıda 1 tatlı kaşığı tereyağı ve yemekler çok aşırı yağlı olmamalıdır ![]() Hamurlu ve şerbetli tatlılara ağırlık verilmemeli, gün aşırı sütlü tatlı verilmelidir ![]() A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli olan vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmeside çok önemlidir ![]() Özellikle margarin tüketmemek gerekir ![]() ![]() ![]() POSA Lif ya da posa içeren besinlerin tüketimi sağlıklı beslenmenin önemli öğelerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, mineralleri ve vitaminleri gerektirir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|