Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenmesi, çağındaki, çocuğun, çocukların, çocuklarının, okul

Okul Çocuklarının Beslenmesi,Çocukların Beslenmesi,Okul Çağındaki Çocuğun Beslenmesi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Okul Çocuklarının Beslenmesi,Çocukların Beslenmesi,Okul Çağındaki Çocuğun Beslenmesi



Okul Çocuklarının Beslenmesi,Çocukların Beslenmesi,Okul Çağındaki Çocuğun Beslenmesi


Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi


Okul çocuklarının sağlıklı beslenmeleri için;


Besinlerin çeşitliliğinin sağlanması


Sağlıklı vücut ağırlığının korunması


Nişastalı karbonhidratlar ile liften zengin besinlerin dengeli tüketilmesi


Yağ ve şeker tüketiminin sınırlandırılması


Vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması


Bilinçsiz beslenme, sağlıksız nesiller yetişmesine neden oluyor Kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve osteoporoz gibi pek çok ciddi hastalığın temeli çocuklukta atılıyor Bu nedenle çocuklarınız daha küçük yaşlardayken onlara düzenli beslenmeyi öğretin Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun gelişim, zekâ düzeyi ve bağışıklık sistemi de o denli güçlenir




Hangi besinden ne kadar yemek gerekir?


1 GRUP: Et, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller


Et, tavuk veya balıktan 2-3 köfte kadar yemek gerekir


Yumura- 1 adet


Kurubaklagil- haftada en az 2 defa 4 er yemek kaşığı


İyi kaliteli (vücutta doku yapımı için kullanılan) protein ve hayvansal yağ kaynağı olmakla birlikte, yapısında karbonhidrat bulundurmaz Demir, çinko ve B grubu vitaminleri bakımından zengindir


2 GRUP: Süt ve türevleri


Süt- 2 su bardağı


Yoğurt- 1 kase


Peynir- 1 kibrit kutusu


Bu gruptaki besinler (Süt, yoğurt, ayran) protein, kalsiyum ve B2 vitamini açısından


zengindir Diğer besin grupları ile karşılaştırıldığında karbonhidrat, yağ ve proteini en dengeli içeren besin grubudur

Süt proteini insan organizmasında %80 civarında kullanılarak yeni dokuların yapımı, eskiyenlerin onarımı için gereklidir


İnsan beslenmesinde gerekli olan kalsiyumun süt ve süt ürünleri olmadan alınması mümkün değildir Kalsiyum tüketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır Kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 25-30 yaşlarına kadar tüketilen kalsiyum, kemik yoğunluğunun artmasına ve sonraki yaşlarda görülen osteoporozun erken görülme riskini azaltmaktadır


3GRUP: Sebze ve Meyve


Sebze- 6 yemek kaşığı pişmiş yemek ve 1 tabak iyi yıkanmış sebzelerden yapılmış salata


Meyve- 2- 3 porsiyon meyve


Temel besin öğesi karbonhidrat olmakla birlikte bitkisel protein çok azdır Yağ içermezler Posa, ve A, C vitaminleri açısından zengindir


Sebze meyveler mineral bakımından da çok zengindirler ( kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko, potasyum vBulletin) Mineraller sağlıklı yaşam için gereklidirler Hücre korunması, sağlıklı diş, kemik ve ciltyapısı için önemlidir Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki sıvı dengesi gibi daha bir çok düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar


4 GRUP: Tahıllar ( ekmek, pirinç, bulgur, makarna, un )


Ekmek- 4 orta dilim


Pilav veya makarna- 6 yemek kaşığı


Börek veya kek veya puaça- 1 dilim veya 1 adet


Temel enerji kaynağıdırNişasta ve bitkisel protein içeren gruptur Yapılarında yağ bulundurmazlar Bazı türlerinde (Kurubaklagiller, bulgur vBulletin tahıllar) posa, B vitaminleri ve mineral oranları diğerlerinden yüksektir




5-YAĞ VE TATLI : Yüksek enerji sağlarlar


Kahvaltıda 1 tatlı kaşığı tereyağı ve yemekler çok aşırı yağlı olmamalıdır


Hamurlu ve şerbetli tatlılara ağırlık verilmemeli, gün aşırı sütlü tatlı verilmelidir


A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli olan vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmeside çok önemlidir


Özellikle margarin tüketmemek gerekir ( Kalp hastalıkları riskini 3 kat arttırır, LDL kol arttırır, HDL kol azaltır, kanser riskini 5 kat arttırır, anne sütünün kalitesini düşürür, bağışıklık sistemini zayıflatır?)


POSA


Lif ya da posa içeren besinlerin tüketimi sağlıklı beslenmenin önemli öğelerinden biridir Düşük yağ, düşük kolestrol ve yüksek lif içeren besinlere dayalı beslenme alışkanlığı olanlar ileri yaşlarda bazı kanser türleri ve kalp hastalıkları riskinin düşük olduğu bilinmektedir Gereken lif miktarı günde 1-2 porsiyon sebze, 1-2 porsiyon meyve ve 5-6 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek ve haftada 1-2 porsiyon tüketilen kuru baklagil ile karşılanabilir Aşırı miktarda lifli besin tüketiminin başta kalsiyum olmak üzere çeşitli minerallerin emilimini etkileyebileceği unutulmamalıdır


Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, mineralleri ve vitaminleri gerektirir Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önem taşır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.