|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilinç, bozukluğunda, bozukluklarında, ilkyardım, olmalıdır |
![]() |
Bilinç bozukluklarında ilkyardım nasıl olmalıdır Bilinç Bozukluğunda İlkyardım Bilinç |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilinç bozukluklarında ilkyardım nasıl olmalıdır Bilinç Bozukluğunda İlkyardım BilinçBilinç bozukluklarında ilkyardım nasıl olmalıdır Bilinç Bozukluğunda İlkyardım Bilinç Kaybında İlk Yardım Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu), hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden (=bilinç kaybı) bilincin kısmen yada tamamen kaybolması halidir ![]() Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır ![]() ![]() Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır ![]() Bilinç kaybı nedenleri nelerdir? Bayılma nedenleri: Korku, aşırı heyecan Sıcak, yorgunluk Kapalı ortam, kirli hava Aniden ayağa kalkma Kan şekerinin düşmesi Şiddetli enfeksiyonlar Koma nedenleri: Düşme veya şiddetli darbe Özellikle kafa travmaları Zehirlenmeler Aşırı alkol, uyuşturucu kullanımı Şeker hastalığı Karaciğer hastalıkları Havale gibi ateşli hastalıklar Bilinç bozukluğu belirtileri nelerdir? Bayılma ( Senkop) Belirtileri: Baş dönmesi, baygınlık, yere düşme Bacaklarda uyuşma Bilinçte bulanıklık Yüzde solgunluk Üşüme, terleme Hızlı ve zayıf nabız Koma belirtileri: Yutkunma, öksürük gibi tepkilerin kaybolması Sesli ve ağrılı dürtülere tepki olmaması İdrar ve gaita kaçırma Bilinç bozukluğu durumunda ilkyardım nasıl olmalıdır? Kişi başının döneceğini hissederse; Sırt üstü yatırılır, ayakları 30 cm ![]() Sıkan giysiler gevşetilir, Kendini iyi hissedinceye kadar dinlenmesi sağlanır ![]() Eğer kişi bayıldıysa; Sırt üstü yatırılarak ayakları 30 cm kaldırılır, Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve açıklığın korunması sağlanır, Sıkan giysiler gevşetilir, Kusma varsa yan pozisyonda tutulur, Solunum kontrol edilir, Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır ![]() Bilinç kapalı ise: Hasta/yaralının yaşam bulguları değerlendirilir (ABC), Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir , Yardım çağrılır (112), Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir, Yardım gelinceye kadar yanında beklenir ![]() |
![]() |
![]() |
|