Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sindirim, önemi

Sindirim ve Önemi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sindirim ve Önemi



Āyurveda, kökleri eski Hindistan’a dayanan bir iyileştirme sistemidir Pek çok bilgin tarafından dünya üzerindeki en eski tedavi sistemi olarak kabul edilmektedir Temeli 10000 yıldan fazla geçmişi olan Vedalara dayanır Vedalar, nesiller boyunca ağızdan ağza aktarılan kutsal bilgilerdir Āyuh kelimesi, hayat, veda kelimesi ise bilim anlamına gelmektedir Āyurveda, metafiziksel ve fiziksel açıdan yaşamı, yaşamın amacını ve doğayı ele alır Ruhsal ve fiziksel acı, sağlık, hastalık ve mutlulukla ilgilenir

Āyurveda bir tıp bilimidir Amacı ömrü uzatmak ve sağlığı korumaktır Her insanın eşsiz olduğunu kabul eder, bireyleri tek tek ele alarak kişiye özel tedaviler uygular İnsanoğlunun sağlık ve mutluluğunu sağlayan eşsiz vücudunu, aklını ve bilincini anlamamıza olanak tanır

Diğer tıp disiplinleri sadece hastalığın görüldüğü bölgeyi, organı veya sistemi iyileştirmeye yönelik planlar geliştirirken, Āyurveda vücudu bir bütün olarak ele alır Hem hastalığı iyileştirme hem de vücudu yenileme tedavilerini bir arada kullanır

MÖ 3000’de bu bilgiler yazılı hale getirilmiş ve kitaplarda toplanmaya başlanmıştır Bilinen en eski Āyurvedik yazıtlar, Charaka Samhita (Tıp kitabı), Sushrutasamhita (Cerrahi Kitabı) ve Kashyap Samhita (Pediatri, Doğum ve Jinekoloji Kitabı) olmak üzere 3 kitaptır Bu kitaplar Sanskritçe yazılmıştır Günümüzde İngilizce çevirileri de bulunmaktadır

Ayurveda’ya göre sindirim hayati önem taşır Tükettiğimiz her yiyecek veya içecek sindirim sistemimizden geçerek kana karışır, hücrelerimize, dokularımıza ve organlarımıza dönüşür Sindirim sistemi doğru çalışmadığında, kişi gıdalardan yeterince yararlanamaz, dolayısıyla vücut beslenemez; hatta pek çok gıda alerjisinin kökeninde sindirim sorunları yatmaktadır Sindirim bir tür çevirme, tüketilen gıdayı kendi bedenine uyumlu hale getirme işlemidir Bu işlemde herhangi bir aksaklık olması durumunda vücut reaksiyon gösterecektir Pek çok gıda alerjisi bu şekilde ortaya çıkmaktadır

Kişi gıdalardan yeterince yararlanamadığında sürekli bir açlık hissi baş gösterecektir Bunun sonucunda da kişi sürekli yemek yeme ihtiyacına girerek kilo almaya başlayacaktır Obezite gibi rahatsızlıklara zemin hazırlanacaktır

Zamanla bağırsak kanalında tıkanmalar oluşacak, toksinler birikecektir Bu tip rahatsızlıklar bağırsakların düzenli çalışmamasından rahatlıkla anlaşılabilir İshal, kabızlık, düzensiz boşaltım sıklıkla görülen rahatsızlıklardır Sindirim sistemi sağlıklı çalışan bir kişi bağırsaklarını tamamen ya uyandığında yada kahvaltıdan sonra, gün içinde de sabit bir saatte tekrar boşaltır

Doğru sindirimin altın kuralı “sürekli yemek” yememektir Ayurveda’ya göre yemek yedikten sonra gıdaların bağırsak sistemine geçmesi kişiye göre değişmekle beraber 3-4 saat alır Bağırsaklardaki işlemin bitmesi yine kişiye göre değişmekle beraber 3-4 saat alır Sağlıklı sindirime sahip olmak isteyen kişi yemek yedikten 3 veya 4 saat sonrasına kadar ağzına bir şey koymamalıdır Aksi taktirde midede işlem gören gıdalar işlem görmemiş gıdalarla beraber bağırsak kanalına girerek burada yetersiz emilime yol açacaklardır

Ayurveda’ya göre sindirim öz suları belli saatlerde daha aktiflerdir; dolayısıyla gıdaların bu saatlerde (sabah 7:00-8:30, öğlen 11:00-13:00, akşam 6:00-8:00) tüketilmeleri önerilmektedir Bunun yanı sıra sistem disiplin altına alınmalıdır Gıdaların her gün aynı saatte tüketilmesi sayesinde vücut sindirim sularını ne zaman salgılayacağını bilir, sindirim eksiksiz gerçekleşir


Yemek öncesinde veya yanında içilecek su ve miktarı önemlidir Yemekten 1 saat önce, 1 saat sonra veya yemekle beraber az miktarda (en fazla 1 bardak) su içmek sindirime olumlu katkı sağlar Yemeğin hemen üstüne veya yemekten hemen önce su içmek sindirimi ağırlaştıracak ve düşürecektir

İçilen suyun veya yemeğin ısısı da ayrıca önemlidir Soğuk ürünler mideyi ve sistemi şoka sokarlar Yenilen veya içilen her şeyin ılık olması gerekmektedir

Ayurveda, midemizi bir tencereye benzetir Tencerede lezzetli bir yemek yapabilmek için tuz, baharatlar, gıdalar, su ve ısı doğru oranlarda ayarlanmalıdır Bu ayarlarda en ufak kayma yemeği bozacaktır

Midenin 1/3’ü su, 1/3’ü hava, 1/3’ü gıdalarla dolmalıdır Hafif tabir edilen gıdalardan (meyveler, sebze yemekleri) tüketilse bile çok fazla yenmesi durumunda ağırlaşacak, sindirimi olumsuz etkileyecektir

Doğru sindirimin ana kurallarından biri belli başlı gıdaları birbiriyle karıştırmamak ve gıdaları doğru pişirmektir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.