![]() |
Kişniş Kişniş Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kişniş Kişniş Hakkında BilgiKişniş, Koriander, Coriandrum sativum Familyası: Maydanozgillerden, Doldengeweaechse, Apiaceae Drugları: Kişiniş tohumu (meyvesi): coriandri fructus Kişniş yağı (eteryağı): coriandri aetheroleum Kişiniş tohumu çay, baharat ve natürel ilaç yapımında ve kişiniş tohumuından eldeedilne eter yağı aroma tedavisinde vede baharat olarak kulanılır ![]() Giriş: Kişniş maydanozgillerin bir alt grubu olan coriandrealardan olup, bu grupta sadece iki tür mevcuttur ![]() ![]() ![]() Bu türden Rus kişinişi küçük tohumlu: coriandrumsativum var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vatanının doğu Akdeniz ülkeleri:Mısır, Suriye, Flistin ve Türkiye olduğu ve buradan Avrupanın batısından Çinin doğusuna kadar yayaıldığıdır ![]() ![]() Botanik: Kişniş 30-80 cm boyunda genelikle bir yıllık bir bitkidir, fakat iki yıllık olan alt türleride mevcuttur ![]() ![]() Alt yaprakalrı uzun saplı üç parça kenarları kertikli ve parçalar kalp şeklindedir ![]() ![]() Çiçekleriden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur ve kenardaki çiçeklerin ters yumurta şeklinde beyaz veya pempe renkte herbir çiçek 3-5 taç yaprağa sahiptir ve ortada taç yaprağı olmayan çiçekler pemepe renklidir ![]() ![]() Meyveleri sarımsı, küre şeklinde, üzerinde 8-10 adet yay şeklinde çıkıntılar vardır ve yayalar boydan boya uzanır ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Türkiyenin Konya, Burdur İsparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir ![]() Hasat zamanı: Meyveleri farklı zamanlarda yani Ağustostan Eylüle kadar olğunlaştığından, önce olğunlaşanlar toplanır, sonra beli bir süre sonra tekrar olğunlaşan meyveleri toplanır ve hasat böyle devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Teirşekli: ![]() ![]() ![]() Araştırmalar: ABD’nin Niyork (New York) şehrinde iki ilim adamı Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde insanlar üzerinde tedavi denemekleri ve araştırmlar yapılmıştır ve buna göre taze kişniş dişlerdeki amalgamın içerdiği civa zehirlenmesine karşı etkilidir ![]() b-) Komisyon E’nin 18 ![]() ![]() ![]() c-) Aromatedavisinde kişniş yağı başta şişkinlik, hazımsızlık, krmaplar ve iştahsızlığa karşı kulanılır ![]() d-) Halkarasında kişniş şişkinlik (gaz), hazımsızlık ve kramp başta olmak üzere mide-bağırsak rahatsızlıklarına karşı kulanılır ![]() ![]() Çay: İki tatlı kaşığı kişniş (kişniş tohumu sade kişniş diye anılır) hafif ezilerek demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demelemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir ![]() Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur, faskat eter yağının çok sert olması nedeniyle dikkatli kulanılmalıdır ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|