![]() |
Kereviz Kereviz Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kereviz Kereviz Hakkında BilgiKereviz, Sellerie, Apium graveolens Familyası: Maydanozgillerden, Doldengewaechse, Apiaceae (Umbelliferae) Drugları: Kereviz Meyvesi: Apii graveolentis fructus Kereviz otu: Apii graeveolentis herba Kereviz kökü: Apii graeveolentis radix Kereviz yağı: Apii graveolentis aetheroleum Kerevizin meyveleri (tohumları), otu ve kökünden istifade edilir ![]() ![]() ![]() Giriş: Kerevizin bilinen 20 kadar alttürü mevcuttur ve bizi bunlardan sadece üç türü ilgi,lenmektedirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk zamanlar sadece yabani kerevizin var olduğu ve bunun kültür bitkisi olarak kulanılmaya başlanması ile birlikte çeşitli formlar oluşmuştur ![]() ![]() ![]() Botanik: Vatanının doğu Akdeniz ülkeleri olduğu tahmin edilen bitki günümüzde Avrupa, Asyanın Türkiye, Türkistan, Kafkaslar ve Ortadoğu gibi bölgelerinde yetişmektedir ![]() ![]() ![]() Büyük gövdeli kereviz genelikle İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde taze yaprak ve yaprak saplarından salata yapmak için kulanılır ![]() ![]() ![]() Kereviz iki yıllık bir bitki olup birinci yıl sadece uzun saplı rozet yapraklara sahiptir ve ikinci yıl gövdesi 1 metreye kadar ulaşabilir ve üst kısımları çatallaşır ![]() ![]() ![]() Çiçekleri 3-6 mm büyüklüğünde, kalp şeklinde, beyaz, sarımsı beyaz veya yeşilimsi beyaz renkteki taç çiçeklere sahiptir ![]() ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olan kereviz Türkiyenin hemen her yöresinde yetiştirilebilir ![]() Hasat zamanı: Dallı kereviz taze yaprak ve yaprak sapları Mayıstan Ekime kadar kesilerek kulanılılabilir ![]() ![]() ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Tesirşekli: ![]() ![]() ![]() Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Halkarasında: Kereviztohumu romatizma, gut (nikris), böbrek ve mesane rahatsızlıkları, ödem, şişkinlik, iştahsızlık, zayıflama, sindirirm rahatsızlıklarına karşı ve kanı temizlemek için kulanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Çay: Bir tatlı kaşığı kereviz tohumu demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demelemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir ![]() Kereviz Salatası: Kereviz ve Elma soyulduktan sonra ince ince doğranır ve kiprit çöpü gibi ince doradıktan sonra hemen kaymakla karıştırılır ![]() ![]() 2 Kereviz yumrusu 3 Elma 100 gram Ceviz içi 1 Limonsuyu 1 Tatlı kaşığı bal 1 Yemek kaşığı maydanoz 1 Yemek kaşığı mercan köştü 200 gram Kaymak Yantesiri: Kereviz hamile kadınların kulanması mahzurludur ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|