![]() |
Havlıcan Havlıcan Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Havlıcan Havlıcan Hakkında BilgiHavlıcan, Galgant, Alpinia officina Familyası: Zencefilgillerden, Ingwergeaechse, Zingiberaceae Drugları: Havlıcan yağı: Galangeae aeteroleum Havlıcankökü: Galangeae rizoma Havlıcankökü çay, tentür, eteryağı ve natürel ilaç yapımında, eteryağı (esansı) ise aroma tedavisinde kulanılır ![]() Giriş: Zencefilgillerden olan Havlıcanın ayrıca 150’ye yakın alttürü mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle Dresden’e gittim ve orada gerekli ortam hazırlanmışaolduğundan çiçek açan havlıcan bulabildim ve fotograflarını çektim ![]() ![]() Botanik: Vatanı güney Çin olan havlıcan günümüzde Tayland, Endonezya ve doğu Hindistanda kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir ![]() ![]() Kökleri genelikle yatay olarak bulunduğu yere yayılır, dış yüzeyi kahverengimsi kırmızı, silindir şeklinde 1-2,5 cm kalınlığında ve 5-10 cm uzunluğundaki kurutulmuş parçaları baharatcılardan veya eczanelerden temin edilebilir ![]() Yaprakları geniş mızrak şeklinde 25-40 cm uzunluğunda 15-20 cm genişliğinde, kenarları hafif dalgalı, bütün, üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi grimsi yeşil ve derimsi sertliktedir ![]() Çiçekleri gövdenin en uc kısmında 5-15 adet değişken sıra ile dizilmiştir ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Ancak ve ancak sıcak yani tropik ve nemli ülkelerde veya bu şartların oluştuğu seralarda yetiştirilir ![]() Hasat zamanı: Havlıcan kökleri ancak yedinci yıldan ihtibaren sökülür, yıkanır ve kurutulur, şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Tesirşekli: ![]() ![]() ![]() Araştırmalar: ![]() ![]() ![]() Kulanılması: a-) a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Komisyon E’nin 13 ![]() ![]() ![]() ![]() c-) Halkarasında: Havlıcankökü haklarasında başta şişkinlik, kabızlık, iştahsızlık ve hazımsızlığa karşı kulanılır ![]() ![]() ![]() Çay: İnce kıyılmış iki kahve kaşığı havlıcan kökü demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilir 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir ![]() Baharat: Havlıcan kökü öğütülerek toz haline getirildikten sonra çorba, etli ve sulu yemeklere katılarak kulanılır ![]() Aromaterapi: Havlıcan kökü subuharı ile damıtılarak (destilasyon) ucucuyağı (eteryağı) eldeedilir ![]() ![]() ![]() Havlıcan sirkesi: Havlıcankökünden 50 gram ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine kaliteli sirkeden 500 ml doldurulark 4-6 hafta beklenir ve aradabirde çalkalanır vede sonra süzülerek günde 3-4 defa bir tatlı kaşığı sade veya suyla alınır ![]() Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|