![]() |
Dut Dut Dut Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dut Dut Dut Hakkında BilgiDut, Maulbeere, Morus nigra Karadut Familyası: Dutgillerden, Maulbeergewaechse, Moraceae Drugları: Karadut meyvesi: Mori nigra fructus Karadut yaprağı: Mori nigra folium Karadut kabuğu: Mori nigra radix cortex Dutun yaprak ve kök kabuklarının çayı, meyvelerinin ise reçel ve şurubu yapılır veya kurutularak kurusu veya taze olarak yenir ![]() Botanik: Vatanı Türkistan olan dut batıda İran, Irak, Türkiye, Akdenizülkeri, Avrupaya ve doğuda Çin’e kadar çok geniş bir alana yayılmıştır ![]() ![]() ![]() Karadut genelikle 4-7 metre boyunda küçük bir ağaçtır, bayazdut ise 10-30 metre boyunda oldukca iri bir ağactır ![]() ![]() Dişi çiçekleri yumurta şeklinde oturmuş vaziyette ve oldukca küçük iken erkek çiçekleri eliptik bir şekilde olup topluca bir arada başak görünümü verir ![]() ![]() Hasat zamanı: Meyveleri olğunlaştıktan sonra toplanır, ya kurutulur kışa saklanır, ya şurubu yapılır veya yenir ![]() ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Tesirşekli: ![]() ![]() ![]() Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde yeterince tedavi denemesi ve araştırma yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() b-) Hakarasında kök kabuğu ateşdüşürücü özeliğe sahiptir bu nedenle kök kabuklarından yapılan çay ateş düşürmek için kulanılır ![]() ![]() c-) Yaprakları halkarasında bağırsak kurtlarını düşürmek için çayı yapılır ve içilirse kurtları düşürür vede kök kabukları gibi ateş düşürücü özeliğe sahiptir ![]() Çay: İki tatlı kaşığı dut yaprağı veya kök kabuğu demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu doldurulur ve 5-10 dakika demlemeye bırktıktan sonra süzülerek içilir ![]() Yantesiri: Meyvesinin fazla yenmesi ishale sebep olur ![]() B-) Beyazdut, Weisse Maulbeere, Morus alba Drugları: Beyazdut meyvesi: Mori alba fructus Beyazdut yaprağı: Mori alba folium Beyazdut kökkabuğu: Mori alba radix cortex Beyazdutun meyve, yaprak, kök kabuklarında aynı karadut’da olduğu gibi kulanılır ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|