|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
diyetleri, obezite, şişmanlıkzayıflama |
![]() |
Obezite (Şişmanlık)-Zayıflama diyetleri / Obezite (Şişmanlık)-Zayıflama diyetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Obezite (Şişmanlık)-Zayıflama diyetleri / Obezite (Şişmanlık)-Zayıflama diyetleri1- Şişmanlık nedir nasıl tespit edilir? Vücudun yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkması şişmanlık veya obezite olarak adlandırılır ![]() BESİNLERLE ALINAN ENERJİNİN HARCANMASI: Gün boyu yediğimiz ve içtiğimiz yiyecek ve içecekler vücudumuza enerji sağlarlar ![]() 1- Bazal metabolizma Alınan enerjinin büyük bir kısmı (%50-75) vücut organlarının çalışması için harcanır ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Termik Etki Yiyeceklerin içindeki karbonhidrat yağ ve protein adı verilen besin öğeleri vücuda enerji verirler ![]() ![]() Buna yiyeceklerin "Termik etkisi " denir ve bazal metabolizmayı artıran bir faktördür ![]() ![]() Bol proteinli düşük enerjili diyetleri uygulayarak zayıflama yolunu tercih etmeyiniz ![]() ![]() ![]() 3- Fiziksel Aktivite Enerji harcamasını etkileyen diğer bir faktör ise fiziksel aktivitedir ![]() Doğru olarak uygulanan zayıflama diyeti ile birlikte çeşitli sportif faaliyetler ve basit egzersizlerin (hızlı yürüme koşma beden hareketleri vBulletin)yapılmasının enerji harcamasını arttırarak vücutta fazladan depo edilen yağ dokusunun harcanmasında büyük rolü vardır ![]() Böylece vücudun yağsız dokusu olan kas dokusunun da korunması sağlanmış olur ![]() Aynı sürede ve hızda yapılan fiziksel aktivite (yürümekoşma yük taşıma vBulletin)yağ dokusu fazla olan şişman bireylerde şişman olmayanlara göre daha fazla eneji harcanmasına neden olmaktadır ![]() ŞİŞMANLIĞIN OLUŞUM NEDENLERİ 1-Yanlış beslenme alışkanlıkları ![]() ![]() Ailenin beslenme modeli çocuğun beslenmesini olumlu veya olumsuz olarak etkiler ve gelecekteki yaşantısında uygulanan bir model olur ![]() Fast food tipi beslenme öğün atlama aşırı karbonhidrat ve yağ tüketme hızlı yemek yeme iyi çiğnememe öğün atlama vBulletin yeme alışkanlıkları şişmanlığın temelini oluşturmaktadır ![]() 2-Kalıtım: Yapılan çalışmalar şişmanlığın genlerle ilişkili olduğuna dair bilgiler vermektedir ![]() Ancak kesin veriler elde edilmemiştir ![]() ![]() Beden ağırlığının regülasyonunda rol alan hormonal ve sinirsel faktörler kalıtımsaldır ![]() Şunu unutmamak gerekir ki çocuğun beslenme davranışları ailenin beslenmesi bedenin belirli bölümlerine dağılımı ile dinlenme metabolik hız kalıtımla ilgilidir ![]() Ancak davranışlarından olumlu ve olumsuz olarak etkilenmektedir ![]() 3- Hormonlarla ilgili nedenler: Bireylerde ortaya çıkan cinsiyet troid böbrek üstü vBulletin hormonların yapım veya fonksiyonlarında ortaya çıkan bozukluklar sonucunda iştah artışı bazal metabolik hızda azalma ve sonuçta enerji dengesinde bozukluklar ortaya çıkabilir ![]() Sonuç olarak bireylerde şişmanlık kaçınılmaz bir son olur ![]() 4- Yaş ve cinsiyet ile ilgili nedenler : Kadınlarda şişmanlık erkeklere oranla daha fazla görülmektedir ![]() ![]() ![]() Yaş faktörü dikkate alındığında ileri yaşlarda bazal metabolizma hızı ( vücut çalışması için harcanan enerji) azalmaktadır ![]() ![]() 5- Enerji alım ve harcamadaki dengesizlik: Alınan enerji ve harcanan enerji yi bir terazinin kefelerine benzetmek doğru olur ![]() ![]() Enerji alımının fazlalığı aşırı yeme daha çok yağlı ve şekerli besinleri tercih etme şeklindeki yeme davranışın dan kaynaklanabilir ![]() Genelde lezzetli yemek lezzetsizden daha çok yenir ![]() ![]() Bazı araştırmalara göre aşırı yeme davranışı yağlanmanın bir sonucudur ![]() ![]() 6-Psikolojik nedenler: Stres insanları yeme davranışlarını açısından olumlu veya olumsuz olarak çok etkilemektedir ![]() Üzülme sıkılma sevinme vBulletin psikolojik durumlarda birçok insan bilinçsizce yeme davranışı sergiler ve sürekli atıştırırlar ![]() ![]() 7-Fiziksel aktivite düşüklüğü : Şişmanlamada en önemli faktör enerji harcanmasının düşüklüğüdür ![]() İnsan bedeni hareketli yaşamı gerektiren bir yapıdadır ![]() ![]() Teknolojik gelişmeler beden gücünün yerine makineyi getirmiştir ![]() ![]() Bu değişimin sonucu fiziksel aktivite için enerji harcaması düşerken zenginleşme enerji yoğunluğu yüksek besinlerin tüketimini arttırmaktadır ![]() Bu sonuç gelişmiş veya gelişmekte olan toplumlarda şişmanlığın artmasına neden olmaktadır ![]() ŞİŞMANLIĞIN TESPİT EDİLMESİ Şişmanlık BEDEN ( VÜCUT ) Kitle indeksi bel kalça oranı ultrason vBulletin ![]() ![]() Pratikte en çok kullanılan yöntemler ise I- Beden kitle indeksinin hesaplanması: Şişmanlık çeşitli tanı yöntemleri ile tespit edilir ![]() ![]() BKİ=Ağırlık /boy m2 Çıkan sonuç mevcut belirlenmiş aralıklarla karşılaştırılır ve bireylerin hangi aralıklarda olduğu beirlenir ![]() Sizde bu pratik hesaplamayı yaparak kendi bedeninizi tanıyabilirsiniz ![]() Yetişkinlerde Beden Kitle indeksine Göre Ağırlığın Değerendirilmesi: Sınıflama BKİ Zayıf 18 ![]() Normal kabul edilebilir 18 ![]() ![]() Normal 20-24 ![]() Toplu (hafif şişman) 25-29 ![]() I ![]() ![]() II ![]() ![]() III ![]() II-Bel / Kalça oranının hesaplanması: Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresinin kalça çevresine oranı kriter olarak alınır ![]() ![]() Erkeklerde Bel/ Kalça oranı =1 Kadınlarda Bel /kalça oranı = 0 ![]() Bu değerler üzerindeki rakamlar "şişmanlık olarak değerlendirilir ![]() 3- Olması gereken vücut ağırlığının hesaplanması Pratik olarak olması gereken vücut ağırlığı birey için ideal vücut ağırlığı olarak da hesaplanır ![]() Olması gereken vücut ağırlığı: Normal beden kitle indeksi değerleri(20-24 ![]() ÖRNEK : Boyu 1 ![]() ![]() (1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() arasındaki bir kilo bu bayan için sağlıklı bir kilo olacaktır ![]() Not : Normal beden kitle indeksi değerleri ile olması gereken ağırlığın alt ve üst sınırları belirlenir |
![]() |
![]() |
|