|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
başlarken, dikkat, diyete, edilmesi, gerekenler |
![]() |
Diyete Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyete Başlarken Dikkat Edilmesi GerekenlerDiyete Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Özellikle bahar ve yaz aylarında kilo vermek için diyet uzmanlarına başvuran hasta sayısında üç nedene bağlı olarak artış olduğu kaydediliyor: 1) Check up ya da by pass sonrası kilo vermesi zorunlu olanlar 2) Doğru beslenmeyi öğrenerek sağlıklı bir yaşam sürmeyi hedefleyenler 3) Fiziksel olarak incelemek ve estetik kaygısıyla kilo vermek isteyenler Diyet yapan kişiler genelde sonuca hemen ulaşmak isterler ![]() ![]() Kilo vermekten çok elde edilen kiloyu korumak ve kişilerin su ile kas kaybı yerine yağ kaybetmeye yönelik diyetleri tercih etmeleri gerekiyor ![]() ![]() Bilimsel anlamda ‘obezite’ yağ dokusunun normalin üzerine çıkması halidir ![]() ![]() Kilolarından şikayetçi kişiler çoğunlukla diyet sürecinde, birazdan aşağıda anlatılacak yanlışları uygulayarak, kısa sürede yüksek miktarda kilo veriyorlar ancak yağ kaybetmiyor, su ve kas dokusunu kullanıyorlar ![]() ![]() Kilo verme süreci halk arasında bilinenin tersine daha sistemli ve uzun soluklu bir dönemdir ![]() ![]() Zayıflamak isteyen kişi hastaneye başvurduğunda ilk olarak çeşitli testlerle metabolik hızı, vücut bileşimi (yağ, yağsız doku ve su oranı ölçümü) laboratuvar ve biyokimyasal ölçümleri yapılıyor ![]() Diyetisyen kontrolünde bir hedef belirleniyor ve kişinin yeme alışkanlıkları, hastalıkları, yaşı, cinsiyeti doğrultusunda bir planlama yapılıyor ![]() ![]() ![]() Özellikle kişinin daha önce herhangi bir diyeti uygulayıp uygulamadığına ise dikkat ediliyor ![]() ![]() Yağ oranları yükseldiği ve bu ağırlık metobolizmayı aşağıya çektiği için vücut daha yavaş enerji yakıyor ![]() ![]() “Kas kaybedilmeden hatta kazanılarak kilo verilmesi hedeflenmeli” Diyetin hedefine ulaşabilmesi için beraberinde mutlaka önerilen bir başka etken de ‘egzersiz’dir ![]() ![]() Uzunca süre hareket etmeyen ve az enerji harcayan vücut, fonksiyonlarını düşük kaloriye çalışmaya adapte ederek ve biraz fazla yemek yendiği zaman besinleri yağ olarak depolamaya yatkındır ![]() Diyete başlayarak kilo vermek isteyen kişinin asla unutmaması gereken bir nokta da et, balık, tavuk, hindi gibi et grubu besinlerini; protein açısından süt, yoğurt, peyniri, meyve ve sebzeyi; ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidratları eksik etmeden, dengeli şekilde her zaman her şeyi yiyebilecek olması ve diyetin bütünlüğünü sağlayabilmesidir ![]() Çünkü hiç bir gıda tek başına, son derece karmaşık ve sistemli işleyen vücut mekanizmasının eksiksiz ve düzenli çalışmasını sağlayacak kadar mucizevi özelliklere sahip değildir ![]() ![]() Diyette Doğru Bildiğimiz Yanlışlar “Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır” Diyet yapan kişilerin dürüstlüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir ![]() ![]() Glikoz oranı inince kan şekeri de düşer ![]() ![]() Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur ![]() “Sadece protein ağırlıklı diyet zayıflamayı hızlandırır” Proteinin vücut mekanizmasını hızlandırdığı doğrudur ancak süreklii protein almak kas dokularını eksiltir ve su kaybına neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yağsız doku kitlesi kaybı metabolik hızı düşürür ![]() ![]() “Çeşitli egzersiz ve diyetlerle bölgesel zayıflama mümkündür” Spor merkezlerini dolduran veya her gün evinde sadece karın, bel için egzersiz hareketleri yapan bayanların doğru bildiği bir yanlış da; çeşitli egzersiz ve diyetlerle bölgesel zayıflamanın mümkün olduğudur ![]() Çünkü bütün insanların birer genetik şifresi ve vücutlarının belli bölgelerinde varolan yağ hücreleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Her tür hareket ve spor zayıflatır” Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir, bu da ancak 18 ile 20 dakika süren düzenli egzersizle başlar ![]() ![]() “Sabahları aç karnına içilen limonlu sıcak su yağları eritir” Halk arasında inanılan bir başka yanlış da sabahları, yemek öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir ![]() ![]() ![]() Sıcak suyun tavsiye edilmesinin asıl nedeni midede 80 dakika gibi uzun bir süre kalması ve doygunluk hissi vermesidir ![]() “Meyve, yemekten 2 saat sonra yenir, yoksa bütün yenilenler yağa dönüşür” Meyvelerin glisemik endeksinin bazı besinlere göre yüksek olmasından dolayı hızlı şekilde kan şekerini yükseltme özellikleri vardır ![]() ![]() Ancak vücut, ihtiyacı olan enerjiyi yemekten alır ![]() ![]() Genelde meyvenin öğün aralarında önerilmesinin sebebi ise; meyvenin yanında proteinli bir gıda ile tüketildiğinde kan şekerini dengelemesi ayrıca aç karnına yanilen meyvedeki vitamin minerallerin daha iyi emilebilmeleridir ![]() “Tek öğün yemek yiyerek kolayca zayıflayın” Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri, onu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek yemektir ![]() Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|