Diyet Yapacak Olanlara Öneriler.. |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyet Yapacak Olanlara Öneriler..diyet Uzmanı Uz Dr Aydın Kırışık diyetuzmani comObezite: Bedenin yağı kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler değişik oranlarda rol oynar Şişmanlığın tanısında kullanılan en pratik yöntem Beden Kitle Endeksi (BKI)'dir![]() BKI= Beden Ağırlığı (kg) formülüyle hesaplanır ![]() Boy (m)2 BKI 18 5 kg/m2Zayıf 18 5-24 9 kg/m2Normal (sağlıklı) 25-29 9 kg/m2Fazla Kilolu 30-39 9 kg/m2Obez 40 kg/m2 üstü Morbid Obez Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresinin, kalça çevresine oranı kriter olarak alınır Bel/kalça oranı kadınlarda 0 8'I, erkeklerde, 1'I aşmamalıdır Bel çevresi ölçümü: Kadın 88 cm Ve üstü ise obezite riskinin artığı görülür![]() Obezite Risk Faktörleri · Fiziksel aktivitede azalma · Beslenme alışkanlıkları · Yaş · Cinsiyet (kadın) · Irksal faktörler · Eğitim düzeyi · Evlilik · Doğum sayısı · Sigarayı bırakma · Alkol Obezitenin oluşumunda asıl neden enerji dengesindeki bozulmadır ![]() Enerji alımı= Enerji tüketim Enerji tüketimi= Bazal metabolizma (%70) + Termogenez (%10) + Fiziksel aktivite (%20) Şayet enerji alımı enerji tüketiminden fazla olursa, alınan fazla enerji vücutta yağ olarak depo edilir ve obezite oluşur ![]() Obezitenin Sonuçları ve Komplikasyonları *Metabolik Hiperinsülinemi, Tip 2 Diabetus Mellutus, Hipertansiyon, Hiperlipidemi, Kardiyoavsküler problemleri, Steatoz*Mekanik Solunum hastalıkları, Reflü özofajit, Safra kesesi taşı, Osteoartroz, Tapuk dikeni, Deri hastalıkları Obezite Tedavi İlkeleri 1) Eğitim 2) Diyet 3) Egzersiz 4) Davranış tedavisi 5) İlaç tedavisi 6) Cerrahi tedavisi Obezite Tedavisinde Diyet Obezite tedavisinin amaçları: Bireyin; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, aktivite düzeyi, sosyo-ekonomik durumu, çalışma koşulları, eğitim düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve bunun neticesinde bireyi zayıflatmaktır ![]() Bireyin beslenme alışkanlıklarını saptamak için: Daha önce diyet yapıp yapmadığı, yemek yeme sıklığı, zamanı, yemek yeme hazırlama ve pişirme yöntemleri, sevip sevmediği besinler öğrenilmelidir
|
|
|
|