06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Demirhindi Meyvesi (Tropikal Meyveler) / Demirhindi Meyvesi hakkında
Demirhindi Meyvesi (Tropikal Meyveler)
Demirhindi, (Tamarindus indica), baklagiller (Fabaceae) familyasından Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde, özelliklede Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen ağaçtürü
Demirhindi, 20-25 m boyunda büyük bir ağaçtır Çiçekleri dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunur Yaprakları yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak içilen suyu solucanreçel ve içit yapımında da yararlanabilir düşürücü olarak da kullanılır Meyveleri yenebilir ve iç yumuşatıcıdır; ayrıca

Kullanımı
Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri baharat olarak kullanılır Tadı ekşi olan bu baharat çok besleyicidir Birçok yemeğe, salatalara, çorbalara, turşulara katılır Üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir Ayrıca içki üretiminde, reçel ve şerbet yapımında da kullanılır
Demirhindi meyvesinin müshil ve iç yumuşatıcı bir etkisi vardır Tahriş edici olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla kullanılabilir 20 - 60 gramı müshil etkisi gösterir Çoğu zaman macun halinde alınır ve demirhindi macunu yapmak için 3 gr papatya tozu, 30 gr sinameki, 50 gr demirhindi yeterince şeker şurubuyla karıştırılır Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılmakla birlikte bugün Hint Asya ve Latin Amerika mutfağında da yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile yer almaktadır
|
|
|