06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Rambutan / Rambutan Özellikleri ve Tarihçesi:
RAMBUTAN
Özellikleri ve Tarihçesi:
Anavatanı Malaya yarım adası olduğu tahmin edilen bir ağaç olup 9 m yüksekliğe kadar boylanır ve meyveleri salkım halinde oluşur Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve üzerlerinde uçları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur Kabuğun altındaki meyve eti açık sarı renkte ve kolaylıkla ısırılamayacak kadar sert olduğundan meyve emilmek sureti ile tüketilir Rambutan' ın büyüklüğü bir küçük elma kadar olup, lezzet ve kokusu cinslerine göre tatlı, ekşimsi ve ekşi arasında değişir Bu meyve ağacı, yetişmesi için yağışlı ve homojen bir hava nemi gösteren, yani tamamıyla tropik bir iklim istemektedir Ancak Antalya ili Gazipaşa ilçesinde de rahatça yetiştirilmektedir En tutulan cinslerinde, meyve etinden kolaylıkla ayrılabilen çekirdekleri olan Rambutan ağaçları, senede biri büyük ve biri ufak olmak üzere iki ürün verirler ve iyi işlenirse her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilir Rambutan genellikle marcottage yöntemiyle üretilir; ancak bununla beraber, tohumdan fidan yetiştirmek ve bunlara göz aşısı yaparak da üretilebilir Dikim aralığı 10 X 10 m dir
Yetiştirildiği Yerler:
Tayland, Malezya, Vietnam ve Kamboçya gibi Uzakdoğu ülkelerinde üretilmektedir
Faydaları:
İçerdiği demir minerali sayesinde vücutta hemoglobin oluşumuna yardımcı olur Demir seviyesi düşük olduğunda kırmızı kan hücreleri yeterince oksijen taşımayacağı için hücrelerimiz düzgün bir şekilde çalışmazlar
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Meyvesi içindeki çekirdeğine yapışıktır Çekirdeğini yemeyiniz Tatlı meyvesini ham olarak yiyebilir, kokteyllerinizde, meyve salatalarınızda, keklerinizde kullanabilirsiniz
Muhafaza Koşulları:
6 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir
Besin Değerleri:
100 Gr Rambutan'ın Gıda Değerleri
Water
78 04 g
Energy
82 kcal
Energy
343 kj
Protein
0 65 g
Total lipid (fat)
0 21 g
Ash
0 23 g
Carbohydrate, by difference
20 87 g
Fiber, total dietary
0 9 g
Minerals
Calcium, Ca
22 mg
Iron, Fe
0 35 mg
Magnesium, Mg
7 mg
Phosphorus, P
9 mg
Potassium, K
42 mg
Sodium, Na
11 mg
Zinc, Zn
0 08 mg
Copper, Cu
0 066 mg
Manganese, Mn
0 343 mg
Vitamins
Vitamin C, total ascorbic acid
4 9 mg
Thiamin
0 013 mg
Riboflavin
0 022 mg
Niacin
1 352 mg
Vitamin B-6
0 020 mg
Folate, total
8 mcg
Folate, food
8mcg
Vitamin B-12
0 00 mcg
Vitamin A, IU
3IU
Vitamin A, RAE
0 mcg_RAE
Retinol mcg
|
|
|