![]() |
Halifeye diz çöktüren Köle |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Halifeye diz çöktüren KöleHalife Hazreti Osman (ra), görevini ihmal ettiğini düşündüğü kölesine kızarak seslenir: -Gel bakayım buraya, şu kulağını bir çekeyim de görevini ihmal etmenin cezası neymiş göresin! ![]() ![]() Köle ise görevini ihmal etmediği düşüncesindedir ![]() ![]() Gelir, Halife’nin önüne diz çökerek boynunu uzatır ![]() Aslında şefkat, merhamet kaynağı Hazreti Osman, önüne diz çöken kölenin kulağının yumuşağından hafifçe tutar, terbiye maksadıyla şöyle yukarıya doğru yavaşça çeker ![]() ![]() İslam’ı, Halife’nin terbiyesinde iken öğrenmiş olan köle bakın ne diyor: -Çek bakalım ey Resulüllah’ın halifesi kulağımı çek! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözler Halife’nin beyninde bomba gibi patlar ![]() ![]() -Çek bakalım ey Resulüllah’ın halifesi kulağımı çek! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslam’ın bu sarsılmaz gerçeğini şimdi bir de kölenin titrek seslerinden dinleyen Halife, adeta kendinden geçer, bir anda çocuklaşır ![]() -Eğer sen bu işte haklı isen, hiç gecikmeden kısasını burada yap, sen de benim kulağımı hemen burada çek, ahirete bırakma! Şunu unutma ki, sen haklıysan kuvvetlisin demektir, köle bile olsan ![]() ![]() ![]() Manzarayı geriden seyredenler, Halife’nin kararlılığını görünce kaş göz işaretiyle kölenin Halife’nin kulağını çekmesini isterler ![]() ![]() ![]() - Şükürler olsun, der, köle dahi olsa bir haklının önünde diz çöküp boyun eğdim, kısasımı burada yaptırdım, oraya bırakmadım, benden sonra gelenlere kötü örnek olmadım! ![]() ![]() Bu olay ‘Onlar Böyleydi’ kitabında ‘Halife’ye diz çöktüren köle’ başlığıyla verilir ![]() ![]() *** İslam’daki hak anlayışına bakın, ahirette kısas olacaktır inancının verdiği adalet duygusuna nazar edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|