![]() |
Sıfatlar (Önadlar) ve Zarflar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sıfatlar (Önadlar) ve ZarflarSıfatlar (Önadlar) ve Zarflar SIFATLAR Sıfat, Nedir? İsimleri niteleyen sözcüklere sıfat denir ![]() ![]() ve A ![]() Kendinden sonra gelen ismin rengini, kokusunu, biçimini gösteren sıfatlara "niteleme sıfatı" denir ![]() ![]() Örneğin; nasıl adam? İYİ adam ![]() ![]() ![]() Örnek: GİZLİ ilimler sitesi ![]() İpucu: En sık yapılan yanlış, sıfatlarla zarfların karıştırılmasıdır ![]() ![]() Örneklerle açıklayalım ![]() "Çok güzel saçların var ![]() ![]() ![]() ![]() "Çok güzel yazıyorsun ![]() ![]() gül ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Örnekler; Bu akşam TV'de Kurtlar Vadisi var ![]() ![]() Şu çocuk neden sana bakıyor? (Hangi çocuk? Şu çocuk ![]() Ben, o insandan böyl birşey beklemem ![]() ![]() Uyarı: İşaret sıfatları, işaret zamirleriyle karıştırılmamalıdır ![]() ![]() Örnek: Bu çocuk seni dövdü mü? (işaret sıfatı) Seni döven çocuk bu mu? (İşaret zamiri) Şu an, elimden geleni yapıyorum ![]() Şu, seninki değil mi? (İşaret zamiri) 2 ![]() ![]() Örneğin: Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım ![]() Filmin başlamasına kaç saat var Abla? Nasıl bir işe bulaştın sen yine? 3 ![]() ![]() Örneğin; Bütün çabam, seni mutlu edebilmek için ![]() Başka bir zaman konuşalım, olur mu? Bazı geceler, kendimi çok yalnız hissediyorum ![]() Kimi insanlar vardır ki kadir kıymet bilirler; ama kıymetleri bilinmez ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Örneğin; Bir çivi, bir nalı; bir nal, bir atı, bir at, bir süvariyi, bir süvari, bir orduyu; bir ordu, bir savaşı, bir savaş, bir milleti kurtarır ![]() (Kaç çivi? Bir çivi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki kişinin bildiği, sır değildir ![]() (Kaç kişi? İki kişi ![]() Kendimize ikişer tane dondurma ısmarladık ![]() O, üçüncü sınıfa gidiyordu bense ikinci sınıfa ![]() ADLAŞMIŞ SIFATLAR: Niteleme sıfatlarının önündeki isim düşerse adlaşır buna da adlaşmış sıfat denir ![]() Kötü insanlar, yaptıklarının cezasını çekmeye mahkumdur ![]() Kötüler, yaptıklarının cezasını çekmeye mahkumdur ![]() PEKİŞTİRME SIFATLARI: Sıfat olan kelimenin ilk sesli harfine kadar olan kısım alınır ![]() ![]() Elde edilen bu kısım sıfatın başına getirilir ![]() Sıcak bir tebessüm var yüzünde ==> Sımsıcak bir tebessüm var yüzünde ![]() Siyah gözlerin ==> Simsiyah gözlerin ![]() Mavi deniz ==> Masmavi deniz ![]() Kırmızı yanak ==> Kıpkırmızı yanak ![]() Zarflar Eylemlerin, eylemimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir ![]() Zarfların Özellikleri Tek başlarına iken sıfatlar gibi isimden başka bir şey değildir ![]() ![]() Cümlede genellikle zarf tümleci olarak kullanılır ![]() Çekimsiz kelimelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Zarfların birçoğu sıfat ya da isim olarak da kullanılabildiği için sıfatların ve zarfların tanımı ve özellikleri iyi bilinerek bu fark ortaya konmalıdır ![]() ![]() ![]() Örnekler B Bugün çok yürüdüm ![]() B Buraya yarın gelecekler ![]() İki eski dost akşama kadar sohbet etti ![]() Yarın da bayağı çok yürüyeceğiz (zarftan önce, eylemden önce) nicelik zarfı En güzel sen konuştun ![]() En doğru kararı vermeliyiz ![]() Çok hararetli tartışmalar oldu ![]() Dün hava daha soğuktu ![]() Mevsimlerin en güzeli ilkbahardır ![]() Dargın durarak bir şey kazanamazsın ![]() Peki sıfatlarla zarflar nasıl ayırt edilir? Başta söylediğimiz gibi; sıfatlar bir ismi; zarfsa eylemi yani cümlenin yüklemini, işin nasıl yapıldığını, işin oluş biçimini niteler ![]() ![]() Örneklersek; Çok hızlı bir analiz yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araba hızla üzerimize geliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|