![]() |
Ozanlarımız - İbrahim Bakır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - İbrahim Bakırİbrahim Bakır Bir çift turna gördüm durur dallarda Seversen Mevla'yı kalma yollarda Sizi bekleyen var bizim ellerde Doğru bizim köye varın turnalar Selama razıydım mektubun gelmez Gurbette kalanın hiç yüzü gülmez İBRAHİM halinden kimseler bilmez Benden yare selam söylen turnalar 1928 yılında Yozgat ili merkez Deremumlu köyünde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1959 yılında yurttan sesler programına yapımcı, hoca Muzaffer Sarısözen zamanında yapılan imtihan sonucu, misafir olarak katıldı ![]() ![]() Bu eser TRT kayıtlarında bulunup, Turabi adında geçmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserlerinden bazıları; "Bir çift turna gördüm", "Salını salını", "Mihrican mı değdi gülünmü soldu", "Gam gasavet keder", "Cemi çiçeklerin hası’dır" ![]() İbrahim Bakır kendisini kültürel olarak yetiştirdi ![]() ![]() ![]() Diğer eserlerini, beste ve güftelerini 1973 yılına kadar Ankara Radyosunda okudu ![]() ![]() Cemal Bakır (Oğlu) Eserlerinden bazıları: MİHRİCAN MI DEĞDİ GÜLÜNMÜ SOLDU Mihrican mı değdi gülün mü soldu Gel ağlama garip bülbül ağlama Felek baştan başa kimi güldürdü Gel ağlama garip bülbül ağlama Şakı benim şeyda bülbülüm şakı Bu dünya kimseye kalır mı baki Sana da mı değdi feleğin oku Gel ağlama garip bülbül ağlama Şence gül açılır bülbül şad olur Dost dostundan ayrılınca yad olur Sen ağlarsan dünyanın ne tad olur Gel ağlama garip bülbül ağlama Şence gül açılır har ile geçer Dertlilerin günü zar ile geçer İBRAHİM biçare serinden geçer Gel ağlama garip bülbül ağlama 1958 Yozgat-Deremumlu Köyü GAM GASAVET KEDER Gam gasavet keder yok olur gider Sevdiğimin cemalini görünce Perişan gönlümü şen mahmur eder Sevdiğimin cemalini görünce Gülistan zikr olmuş şakır bülbülü Açılır bahçede tomurcuk gülü Medhi Ali söyler şad olur dili Sevdiğimin cemalini görünce Al giyerde yeşilleri bağlanır Yar zülfünde arşı rahman eğlenir Derdi bende yarelerim sağlanır Sevdiğimin cemalini görünce Ey İSMAİL şevk’i şefaat pirden Alem biryan olsa vazgeçmem yarden Sanarım ki dört nur doğdu dört yandan Gül yüzlümün cemalini görünce Beste: İBRAHİM BAKIR 1964 Yozgat-Deremumlu Köyü BİR ÇİFT TURNA GÖRDÜM Bir çift turna gördüm durur dallarda Seversen Mevla'yı kalma yollarda Sizi bekleyen var bizim ellerde Doğru bizim köye varın turnalar Turnam dertli öttün derdimi deştin El vurup yaremin başını açtın Eşinden mi ayrıldın yolun mu şaştın Doğru bir katere gidin turnalar Fazla gitmen DEREMUM’a varınca Selam söylen eşe dosta sorunca Sağ selamet menziline varınca Benden yare selam söylen turnalar Selama razıydım mektubun gelmez Gurbette kalanın hiç yüzü gülmez İBRAHİM halinden kimseler bilmez Benden yare selam söylen turnalar 1963 Yozgat-Deremumlu Köyü SALINI SALINI Salını salını giden sevdiğim Senin ile giden yol ben olaydım Hazin hazin esen seher vaktinde, Zülfüne dokunan yel ben olaydım Telli turna gibi katar olmuşsun Zülfünü gerdana döker olmuşsun El alem derdi de ben inanmazdım Elin dediğinden beter olmuşsun İBRAHİM benzetti taze fidana Dayanılmaz gurbet ele gidene Yare mektup yazdım yine bir tane Açıp ta okuyan dil ben olaydım 1969 Yozgat-Deremumlu Köyü |
![]() |
![]() |
|