|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anasınıfında, bilgiler, hakkına, oyunları, parmak |
![]() |
Anasınıfında parmak oyunları / Anasınıfında parmak oyunları hakkına bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anasınıfında parmak oyunları / Anasınıfında parmak oyunları hakkına bilgilerAMBULANS Ambulans yoldan geçiyor, (Araba sürme hareketi yapılır ![]() Dadi dadi, yol istiyor ![]() ![]() Hemen arabanı sağa çek, (Elle sağ taraf işaret edilir ![]() Ambulansa yol ver ![]() Ambulans hızla gidiyor ![]() ![]() Hasta doktora yetişiyor ![]() ![]() HOROZ Bu benim horozum (Sağ elin baş parmağı gösterilir ![]() Bu da tavuğum ![]() ![]() Bunlar da civcivlerim ![]() ![]() Bunların hepsi de benim ![]() ![]() Bahçemdeki kümeste yaşıyorlar ![]() ![]() Sabahları horozumun ötüşüyle uyanırım ![]() ![]() Tavuğumun yumurtasını alırım ![]() ![]() Annem pişirir ben yerim ![]() ON PARMAK Benim on parmağım var, (İki elin parmakları gösterilir ![]() Hepsi benim ![]() ![]() Sımsıkı kapar, (Her iki el yumulur ![]() Kocaman açarım, (Ellerin parmakları açılır ![]() Birbirine kavuşturur,(Eller kavuşturulur ![]() Arkama saklarım, (Eller arkaya saklanır ![]() Yukarı kaldırır, (Kollar yukarı gerilerek kaldırılır ![]() Aşağı indiririm, (Kollar bedenin iki yanına sarkıtılır ![]() Sonra kucağımda dinlendiririm ![]() ![]() SAAT Kolumdaki saat, (Bilek gösterir ![]() Tık tık, tık tık ses çıkarır ![]() ![]() Masadaki saat, (Parmaklar kenetlenip, kollar ileri doğru itilir ![]() Tik tok, tik tok yapar ![]() ![]() Duvardaki saat ![]() ![]() Ding dong, ding dong der ![]() VÜCUDUMUZ Gürbüz bir parmak (Baş parmak gösterilir) Ne hoştur sayı saymak İşte bunlardan iki (iki parmak gösterilir) İkinin var iki teki ![]() Şimdi üç oldular, azıcık çoğaldılar Dört oldular bunlar bakın Beş kardeş ne güzeldir, Hepsi de bir eldedir Bunlar oldu altıparmaklar ne çoğaldı Altı bir daha yedi, daha sayma bitmedi Bunlar da sekiz kardeş Hepsi ikiz kardeş Şimdi dokuz oldular, parmaklar çoğaldılar ![]() Parmaklar on oldu, Eller parmakla doldu ![]() ON PARMAK Benim on parmağım var (iki parmak gösterilir) Sağ elimde beş parmak (sağ elin 5 parmağı gösterilir) Sol elimde beş parmak (sol elin beş parmağı gösterilir) Ben onlarla her şey yaparım (iki el açılarak göğüs üzerine konur) Sayı sayar Yazı yazarım (parmak ile havada yazı yazılır) Birbirine kavuşturur (kollar birbirine bağlanır) Arkamda saklarım (eller arkaya saklanır) Yukarı kaldırır (eller yukarı kaldırılır) Aşağı indirir (eller aşağı indirilir) Yorulunca kucağımda dinlendiririm (eller dizler üzerine konur ) YAVRU ÖRÜMCEK Bir gün baba örümcek,Duvara tırmanmış ![]() ![]() Yağmur yağmış onu ıslatmış,(Yağmur yağma hareketi yapılır ![]() Güneş açmış onu kurutmuş, (Güneş açma hareketi yapılır ![]() Rüzgar esmiş onu fırlatmış ![]() ![]() Bir gün anne örümcek,Duvara tırmanmış ![]() ![]() Yağmur yağmış onu ıslatmış, (Yağmur yağma hareketi yapılır ![]() Güneş açmış onu kurutmuş, (Güneş açma hareketi yapılır ![]() Rüzgar esmiş onu fırlatmış ![]() ![]() Bir gün yavru örümcek,Duvara tırmanamamış! (Duvardan düşme hareketi yapılır ![]() Çok yemiş, (Yemek yeme öykünmesi) Çok çalışmış, (Çalışma öykünmesi) Çok da uyumuş… (Eller birleştirilip sağ kulağın altına götürülüp, uyuma öykünmesi yapılır ![]() ![]() Bir gün yavru örümcek, Duvara tırmanmış ![]() ![]() Yağmur yağmış onu ıslatmış,(Yağmur yağma hareketi yapılır ![]() Güneş açmış onu kurutmuş, (Güneş açma hareketi yapılır ![]() Rüzgar esmiş onu fırlatmış ![]() ![]() ATLAR Atlar**yavaş yavaş ormana gidiyor(eller dizlere yavaş yavaş vurulur ![]() Atlar hızlandı(eller dizlere hızlı vurulur) Atlar taşlıkta(eller yumruk yapılır gögüse vurulur) Atlar çimenlikte(eller birbirine sürtülür) Atlar batakLıkta(lıklıklık) Atlar patikadan atlıyor (atlama hareketi yapılır) Hooooooooooooooop** güüüüüüüüüüüüüümHooooooooooooooop güüüüüüüüüüüüüm ************************************************** ******************** gıdı gıdı mahallesi(gıgık gıdıklanır) yumurta tepesi(cene tutulur) hor hor cesme(burun sıkılır) aynacılar(gozler gosterılır) kemancılar(kaslar gosterılır) duz bayır(alın gosterılır) otlu cayır(saclar oynanır) ÜÇ TOP Bu bir top ( Bir elin işaret parmağı ile baş parmağı birleştirilir ![]() Bu da bir top ( İki elin bütün parmakları karşılıklı birleştirilir ![]() Ve işte kocaman bir top daha (Kollar başın üstünde daire yapılarak birleştirilir ![]() Haydi sayalım toplarımızı Bir…iki…üç… (Birinci, ikinci, üçüncü, hareketler sırasıyla yapılır ![]() KARDEŞİMİN TOPU Kardeşimin bir topu var (İki elin bütün parmakları karşılıklı birleştirilerek top yapılır ![]() ![]() Bir de çekici var (Bir el yumruk yapılıp sallanır) Bak vuruyor yavrucak (İki el yumruk yapılır, üst üste vurulur ![]() Borazanı düt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen de ceee yapıp, Herkesi güldürür ![]() ![]() VÜCUDUM Baş, gövde, bacaklar, (Vücudun bölümleri sırasıyla gösterilir ![]() Hepsi benim vücudumda var ![]() ![]() Ona iyi bakarım, Her gün spor yaparım ![]() ![]() Yararlı besinlerle, (Yeme hareketi yapılır ![]() Vücuduma sağlık katarım ![]() ![]() İKİ EV Tepede iki ev var,(İki el yumruk yapılır öne uzatılır ![]() Bu evde Ayşe oturur, ( Sağ el yumruk yapılır öne uzatılır ve baş parmağı çıkarılır ![]() Bu evde Fatma oturur, (Sol el yumruk yapılır öne uzatılır ve baş parmağı çıkarılır ![]() Bir gün Ayşe evden çıktı, (Sağ elin baş parmağı gösterilir ![]() Tepeye tırmandı, (Eller yukarı kaldırılır ![]() Tepeden aşağıya indi ![]() ![]() Bir o tarafa, bir bu tarafa baktı ![]() ![]() Fakat kimseleri göremedi, Küçük evine girdi, (Sağ elin baş parmağı avuç içine saklanır ![]() Ertesi gün Fatma evinden çıktı, (Aynı sözler ve hareketler tekrarlanır ![]() Bir başka gün Ayşe ve Fatma, (İki elin baş parmakları kaldırılır ![]() Evlerinden çıktılar ![]() ![]() Ve birbirlerini gördüler ![]() ![]() Ayşe Fatma’ya “Günaydın, nasılsın ?‿ dedi ![]() ![]() ![]() KURBAĞA KARDEŞ Beş küçük kurbağa oturuyor (bir parmak avuç içine saklanır) Biri yüzmeye gitti kaldı dört (dört parmak gösterilir) Biri suya atladı kaldı üç (üç parmak gösterilir) Üç küçük kurbağa biz ne yapalım dediler İkisi suya atladı kaldı bir (bir parmak gösterilir) Bir kurbağa “pek eğlenceli diyerek suya atladı (suya atlama hareketi yapılır) Hiç kurbağa kalmadı (parmakların hepsi avuç içine saklanır) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anasınıfında parmak oyunları / Anasınıfında parmak oyunları hakkına bilgilerMESLEKLER ( Parmak Oyunu ) -Ben berberim, tıraş ederim ( işaret parmağı ile orta parmak makas gibi hareket ettirilir ![]() -Ben terziyim,giysi dikerim ( Baş parmak ile işaret parmağı iğne tutarmış,dikermiş gibi hareket ettirilir ![]() -Ben yazarım, yazı yazarım ( Yazı yazma hareketi yapılır ) -Ben koşucuyum, koşarım ( iki parmak ile koşma hareketi yapılır ![]() -Ben pilotum,uçarım ( Elin parmakları açılır,uçma hareketi yapılır ![]() -Ben sunucuyum, konuşurum ( Parmak uçları birleştirip,açılır) -Ben de sizi izliyorum, keyfimden oynuyorum ( İki elin parmakları şıklatılır ![]() SAĞ EL SOL EL ( Parmak oyunu ) İşte sağ elim havaya kaldırırım (Sağ el yukarı kaldırılır) Bu da sol elim gökyüzünü tutarım (Sol el havaya kaldırılır) Sağ el sol elime bakar (İki el karşılıklı tutulur) İşte böyle şap şap yapar (Alkışlanır) DEPREM OLUYOR(Parmak Oyunu) Deprem oluyor,deprem oluyor ![]() Her şey sallanıyor ![]() ![]() Korkmayın, korkmayın! Hemen bir masanın altına saklanın (sol elin parmakları açılarak masa yapılır ![]() ![]() ![]() Deprem bitti,geçmiş olsun ![]() Evlerimiz sağlam olsun (İki elin parmakları açılarak birbirine dokundurulur ![]() ARABA SÜRME (Parmak Oyunu) -Benim bir arabam olsa, Arabama oturup direksiyonumu tutarım(Ellerle direksiyon devinimi yapılır ![]() -Sağ ayağımla gaza basarım ![]() ![]() -Yürür arabam ![]() Durmak için frene basarım(Frene basar gibi yapılır ![]() -Durur arabam ![]() Şimdi düz yolda gidiyorum ![]() ![]() ![]() -Şimdi sola dönüyorum ![]() ![]() ![]() -Şimdi de sağa dönüyorum(Direksiyon sağa çevrilir ![]() -Şimdi de düz yolda gidiyorum… ![]() ![]() -Düüüt,düüüütttt! Çekilin yoldan… ![]() ![]() Uçuyor arabam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düüütt,düüüütt! MİSAFİR ( Parmak oyunu ) Tık tık tık (Baş parmaklar vurulur ![]() Kim o! Kim o! ( Ses dinleme hareketi yapılır) Konuk geldi konuk Ne istiyor konuk (Eller iki yana açılır) Bir yatacak yer (El başa konur,baş hafifçe yatırılır ![]() Dur babama sorayım (Ellerle dur işareti yapılır) Baba baba (Baş parmak işaret parmağına değdirilir ![]() Efendim efendim (İşaret parmağı hareket ettirilir ![]() Konuk geldi konuk (Baş parmak işaret parmağına değdirilir ![]() Ne istiyor konuk (İşaret parmağı hareket ettirilir ![]() Bir yatacak yer (Baş parmak işaret parmağına değdirilir ![]() Söyle içeri gelsin (El ile kapı açma hareketi yapılır ![]() Allah rahatlık versin (İki el yanağa konur ve yatılır ![]() ARI (Parmak Oyunu) Camda kocaman bir arı (Eller yuvarlak yapılır) Halka halka siyah sarı(baş ve işaret parmakları ile halka yapılır) Arı seni tutmalı Boynuna ip tutmalı)Parmaklardan biri ile tutulur ve bağlar gibi yapılır ) Dolaşıyor vızır vızır Çıkmak için uğraşıyor Ay ay anneciğim elimi arı soktu(işaret parmağı ile iğne yapılır) Ya ben sana demedimmi Arı sokar(İşaret parmağı ile ikaz hareketi yapılır) İğnesinden zehir akar ![]() KÖPEK(Parmak Oyunu) Bir köpek varmış (Sağ ve sol elin işaret parmakları başın iki yanına getirilerek köpeğin kulakları gibi yapılır) Kulübede yaşarmış ![]() Bir ses duyunca kulaklarını diker (Sağ ve sol elin işaret parmakları dimdik tutulur) Havlamaya başlar (Havlama taklidi yapılır) TIRTIL (Parmak Oyunu) Tırtılın bir gün canı sıkılmış Başlamış ağaca çıkmaya (parmaklar kolun üzerinde yürütülür ) Tıkır da tıkır,tıkır da tıkır Tırtılın karnı çok acıkmış Kopartmış oradan bir yaprak (Koparıp yeme hareketi yapılır) Başlamış yemeye Çıtır da çıtır,Çıtır da çıtır Tırtıl bir şarkı sesi duymuş Başlamış oynamaya (Oynama hareketi yapılır) Şıkır da şıkır,Şıkır da şıkır İNSANLAR (Parmak Oyunu) Uzun insanlar,kısa insanlar (El ile uzun-kısa yapılır) Mutlu insanlar,mutsuz insanlar (Yüz mimikleri ile ifade edilir) Şişman insanlar, zayıf insanlar ![]() Hızlı gidenler,yavaş gidenler (Parmaklarla gösterilir) Tembel insanlar,çalışkan insanlar (Beden hareketleri ile canlandırılır ![]() ATATÜRK BİZE NE DEDİ(Parmak Oyunu) Bir elin nesi var (Ellerden biri parmaklar aşağıda kalacak şekilde sallanır ![]() İki elin sesi var (Eller çırpılır ![]() Atatürk bize ne dedi(Sağ elin işaret parmağı şakağa götürülür ![]() Güçlü olun dedi (İki elin parmakları birbirine geçirilir ![]() Karınca gibi çalışın (Parmaklar yürütülür ![]() Birbirinizi sevin dedi ![]() ![]() YENİ YIL (Parmak Oyunu) Yeni yıl gelince Ayşe 6 yaşına bastı ![]() ![]() Ayşe2nin babası yeni bir takvim aldı ![]() ![]() Birçok yaprakları var ![]() Hergün birini işaretlesem(parmaklar kıvrılarak işaretli olur) Gelecek yeni yılda takvimimiz bitecek yaşım 7 olacak (7ye kadar sayılır) Boyum uzayacak ,ben ilkokula gideceğim ![]() ![]() SAR MAKARAYI(Parmak oyunu) Sar sar makarayı(sağ el öne doğru hareket ettirilir ![]() Çöz çöz makarayı(sağ el arkaya doğru hareket ettirilir ![]() On kilo pekmez(sağ ve sol elin parmakları açılarak gösterilir ![]() Yala yala bitmez(Elleri yalama hareketi yapılır) Aslan geliyor(Sağ kulakla dinleme hareketi yapılır ![]() Kaplan geliyor( Sol kulakla dinleme hareketi yapılır ![]() ŞAPLAT şaplat şaplat şaplat şaplat şaplat (iki el birbirine vurularak şaplatılır ![]() şıklat şıklat şıklat şıklat şıklat (iki eldeki parmaklar şıklatılır ![]() döndür döndür döndür döndür döndür (iki eller öne arkaya doğru döndürülür ![]() salla salla salla salla salla (eller sallanır ) uslu bir çocuk ol (bir işaret parmağı dudağa getirilerek sus işareti yapılır ![]() kollarını bağla (kollar göğsün üzerine toplanır ![]() arkana yaslan çiçek ol ![]() ![]() ![]() bu parmak oyunu türkçe dil etkinliğinde kitap okumadan önce söylenebilir ![]() AÇ-KAPAT aç kapat aç kapat (eller açık kitap tutuyormuş gibi avuçlar yüze dönük bitişik tutulur ![]() vur birbirine şap şap (el çırpılır ![]() aç kapat aç kapat (eller açık kitap tutuyormuş gibi avuçlar yüze dönük bitişik tutulur ![]() koy kucağına rahat rahat ![]() ![]() ![]() HEMŞİRE HANIM hemşire hanım sus! (işaret parmağıyla sus işareti yapılır ![]() bısss! (kolumuza işaret parmağıyla bıs yapılır ![]() çısss! (kalçamıza işaret parmağıyla çıs yapılır ![]() okeyyy ![]() ![]() ![]() KARDEŞİM kardeşimin bir topu var (iki elin parmak uçları baş üzerinde birleştirilir ![]() yumuşacık yuvarlak bir de çekici var (iki elin yumruğu sıkılır üst üste vurulur ![]() bak vuruyor yavrucuk borozanı düt düt düt diye (eller boru gibiyapılıp ağıza götürülür ![]() öttürür de öttürür bazen de ceee yapıp (iki el yüze kapatılıp açılır ![]() herkesi güldürür ![]() ![]() ÇAL KAPIYI Çal kapıyı (Alına vurularak kapı çalma hareketi yapılır) Bak pencereden (Gözlerin önünde parmaklar gözlük gibi birleştirilir ![]() Çevir mandalı (Baş ve işaret parmağı ile burun bükülür) Gir içeriye (İşaret parmağı ile ağız gösterilir ![]() Al bir sandalye (Kulak memelerinden biri tutulup çekilir ![]() Otur şuraya (Diğer kulağın memesi çekilir ![]() Nasılsın? Bugün Ayşe, Fatma (Bir elle çene tutulur) KARDEŞİMİN TOPU Kardeşimin bir topu var (İki elin bütün parmakları karşılıklı birleştirilerek top yapılır ![]() Yumuşacık, yuvarlak (Parmaklar esnetilir ![]() Bir de çekici var (Bir el yumruk yapılıp sallanır) Bak vuruyor yavrucak (İki el yumruk yapılır, üst üste vurulur ![]() Borazanı düt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öttürür de öttürür ![]() ![]() Bazen de ceee yapıp, Herkesi güldürür ![]() ![]() SAR MAKARAYI Sar, sar, sar makarayı (iki el döndürülerek sarma hareketi yapılır ![]() Çöz, çöz, çöz makarayı (eller ters yönde döndürülerek çözme hareketi yapılır ![]() On kilo pekmez (iki elin parmakları öne doğru uzatılıp gösterilir ![]() Yala, yala bitmez (iki el sıra ile ağza götürülerek yalama hareketi yapılır ![]() Beşi sana, beşi bana (bir el öne uzatılır, diğer el göğse konulur ![]() Ayşe… (eller üç kez alkışlanır ![]() Fatma… (üç kez alkışlanır ![]() Boncuk… (üç kez alkışlanır ![]() Aslan geliyor, kaplan geliyor (eller ve kollar sıra ile yana açılır ![]() Çekilin yoldan tıp… (kollar birbirine kenetlenip, bağlanır ve sessiz durulur ![]() ALİ İLE AYŞE Ali ile Ayşe karşılıklı evlerde oturuyorlarmış ![]() ![]() Bir gün Ali evden dışarı çıkmış ![]() ![]() Tepeye tırmanmış, tepeden aşağı inmiş ![]() ![]() Sağına bakmış, kimse yok ![]() ![]() Soluna bakmış kimse yok ![]() ![]() Önüne bakmış, arkasına bakmış, kimse yok ![]() ![]() Canı sıkılmış, evine geri dönmüş ![]() ![]() Ertesi gün Ayşe evden dışarı çıkmış ![]() ![]() Tepeye tırmanmış, tepeden aşağı inmiş ![]() ![]() Sağına bakmış, kimse yok ![]() ![]() Soluna bakmış, kimse yok ![]() ![]() Önüne bakmış, arkasına bakmış kimse yok ![]() ![]() O da evine girmiş ![]() ![]() Bir başka gün Ali ve Ayşe aynı anda dışarı çıkmışlar ![]() ![]() Tepeye tırmanmışlar, tepeden aşağıya inmişler ![]() Arkalarına, önlerine bakmışlar kimse yok ![]() ![]() Yanlarına bakmışlar kimse yok ![]() ![]() Diğer yana bakmışlar, birbirlerini görmüşler ![]() ![]() Nasılsın Ali? İyiyim Ayşe demişler ![]() ![]() Birbirlerini yanaklarından öpmüşler ![]() ![]() Elele tutuşup, oynamaya gitmişler ![]() ![]() AÇIP-KAPA Açıp-kapa, açıp-kapa ( Avuçlar dışa dönük eller iki kez açılıp kapanır ![]() El çırpalım, biraz da oynayalım ![]() ![]() Açıp kapa, açıp kapa (eller açılıp, kapatılır ![]() Kucağına koy (Eller kucakta kavuşturulur ![]() Yavaş yavaş parmakların tırmansın (Parmaklar göğüsten yukarı doğru yürütülür ![]() Ağzını da aç ama (Ağız açılır ![]() Sakın elini koyma (Eller arkaya saklanır ![]() PARMAK KAÇ Baş parmağım, baş parmağım nerdesin? (İki el arkaya saklanır ![]() Buradayım (İki elin baş parmağı önde karşılıklı tutulur ![]() Nasılsın efendim? ( Bir elin baş parmağı diğer baş parmağa doğru eğilerek hareket ettirilir ![]() Teşekkür ederim ![]() ![]() Parmak kaç, parmak kaç (Önce sağ el, sonra sol el sıra ile arkaya saklanır ![]() İşaret parmağım… Orta parmağım… Yüzük parmağım… Serçe parmağım…şeklinde parmak oyunu tamamlanır ![]() ŞAP ŞAP Şap şap diye, elleri çırparım ![]() ![]() Pat pat diye, başlara vuralım ![]() ![]() Haydi sessizce, kolumuzu saralım ![]() ![]() Elleri çırpalım ![]() ![]() BİR KUŞ VARMIŞ Bir kuş varmış ![]() Baş parmak tutmuş ![]() ![]() İşaret parmağı kesmiş ![]() ![]() Orta parmak pişirmiş ![]() ![]() Yüzük parmak yemiş ![]() ![]() Serçe parmak gelmiş ![]() ![]() Hani bana, hani bana demiş ![]() BEDENİM El çırpmak için iki elim var, (iki el çırpılır ![]() Koklamak için burnum, (koklama hareketi yapılır ![]() Düşünmek için başım, (baş sallanır ![]() Nefes almak için ciğerlerim, (nefes alınır ![]() Görmek için gözlerim, (gözler gösterilir ![]() İşitmek için kulaklarım var, (kulaklar gösterilir ![]() Benim işte böyle, Güzel bir bedenim var ![]() ![]() ÖRDEK AİLESİ Bu baba ördek, (baş parmak gösterilir) Bu anne ördek, (diğer eldeki baş parmak gösterilir) Bunlar da yavrular, (Elin diğer parmakları gösterilir) Vak, vak diyorlar, (iki el üst üste konulur, gaga yapılır) Derede yüzüyorlar ![]() Bir balık görünce, (el alına konularak, izleme hareketi yapılır) Yakalayıp yiyorlar ![]() İNSANLAR Uzun insanlar, kısa insanlar (El ile uzun kısa hareketleri yapılır ![]() Mutsuz insanlar, mutlu insanlar, (Yüz mimikleri ile ifade edilir ![]() Şişman insanlar, zayıf insanlar, (Şişman ve zayıf hareketleri yapılır ![]() Hızlı gidenler, yavaş gidenler, (Hızlı, yavaş parmaklarla gösterilir ![]() Tembel insanlar, çalışkan insanlar ![]() ![]() VÜCUDUM Baş, gövde, bacaklar, (Vücudun bölümleri sırasıyla gösterilir ![]() Hepsi benim vücudumda var ![]() ![]() Ona iyi bakarım, Her gün spor yaparım ![]() ![]() Yararlı besinlerle, (Yeme hareketi yapılır ![]() Vücuduma sağlık katarım ![]() ![]() SAĞ EL, SOL EL İşte sağ elim, havaya kaldırırım (Sağ el yukarı kaldırılır ![]() Bu da sol elim gökyüzünü tutarım ![]() ![]() Sağ el, sol elime bakar, (Eller karşılıklı tutulur ![]() İşte böyle “şap şap�? yapar ![]() ![]() İKİ EV Tepede iki ev var,(İki el yumruk yapılır öne uzatılır ![]() Bu evde Ayşe oturur, ( Sağ el yumruk yapılır öne uzatılır ve baş parmağı çıkarılır ![]() Bu evde Fatma oturur, (Sol el yumruk yapılır öne uzatılır ve baş parmağı çıkarılır ![]() Bir gün Ayşe evden çıktı, (Sağ elin baş parmağı gösterilir ![]() Tepeye tırmandı, (Eller yukarı kaldırılır ![]() Tepeden aşağıya indi ![]() ![]() Bir o tarafa, bir bu tarafa baktı ![]() ![]() Fakat kimseleri göremedi, Küçük evine girdi, (Sağ elin baş parmağı avuç içine saklanır ![]() Ertesi gün Fatma evinden çıktı, (Aynı sözler ve hareketler tekrarlanır ![]() Bir başka gün Ayşe ve Fatma, (İki elin baş parmakları kaldırılır ![]() Evlerinden çıktılar ![]() Tepeye tırmandılar,tepeden indiler, (Eller yukarı aşağı hareket ettirilir ![]() Ve birbirlerini gördüler ![]() ![]() Ayşe Fatma’ya “Günaydın, nasılsın ?�? dedi ![]() Sonra kol kola girdiler Ve okula gittiler ![]() (Sınıftaki çocukların isimleri kullanılarak, değişiklik yapılabilir ![]() ARI Camda kocaman bir arı (Eller yuvarlak yapılır ![]() Halka halka, sarı sarı, ( Baş ve işaret parmakları ile halka yapılır) Onu bir tutmalı, (Yakalama hareketi yapılır ![]() Boynuna ip takmalı, (Parmaklardan biri tutulur ve bağlar gibi yapılır ![]() Dolaşıyor, dolaşıyor, (Parmak havada dolaştırılır ![]() Çıkmak için uğraşıyor ![]() Ay ay anneciğim elimi arı soktu, ( İşaret parmağı ile iğne batırma canlandırılır ![]() Ya… ben sana demedim mi ? (İşaret parmağı ile ikaz işareti yapılır ![]() Arı çıkar…………………… ![]() ![]() DEDEMİN GÖZLÜKLERİ Dedem uyurken (uyuma hareketi yapılır) Gözlüklerini yitirmiş (Baş ve işaret parmağı ile yuvarlak gözlük yapılır ve arkaya saklanır ![]() Aramış, taramış, (Sağa, sola bakılır ![]() Bir de bakmış…(Saklanmış olan gözlük yuvarlakları, gözlük gibi başının üzerine konulur ![]() Başının üstünde Yaşlılık işte…(Eller açılarak, baş iki yana sallanır ![]() ÖRÜMCEK KARDEŞ Örümcek kardeş duvara, (Parmaklar üst üste konur, serçe parmaktan başlanarak parmak uçları oynatılır ![]() Tırmandı tırmandı, Yağmur yağdı yağdı, (Parmaklarla yağmur yağması hareketi yapılır ![]() Örümcek kardeş ıslandı, (Eller büzülüp, çene altına yapıştırılır ![]() Güneş açtı açtı, (Kollar yarım daire şeklinde, yukarıda açılır ![]() Örümcek kardeş kurudu, Yavrularını toplayıp Uykuya daldı ![]() ![]() PENCERE Odamda küçük bir pencere var (İki el yan yana açılıp, kapatılır ![]() Kolunu çevirip açarım (Açma hareketi yapılır ![]() Penceremden başımı uzatıp (Baş hafifçe öne uzatılır ![]() Sağa sola bakarım ![]() ![]() Penceremin önünde temiz hava alırım ![]() ![]() Akşam olunca kapatır, (Kapatma hareketi yapılır ![]() Yatağıma yatarım ![]() ![]() ASKERLER Askerler hep dizi dizi ![]() ![]() Nöbet bekler ![]() Bazen çırpar ellerini, (Eller çırpılır ![]() Şarkı söyler ![]() Bir de ufacık, (Bir elin yumruğu sıkılır ve işaret parmağı kaldırılır, öteki el açık olarak üstüne konur ![]() Şemsiyesi var ![]() Gece olunca da, Beşiğinde yatar ![]() ![]() ATLAR Atlar yavaş yavaş ormanda gidiyor, (Eller dizlere vurulur ![]() Atlar hızlandı, (Eller dizlere hızlı hızlı vurulur ![]() Taşlığa geldi, (Eller göğse vurulur ![]() Çimenliğe geldi, (Avuç içleri birbirine sürtülür ![]() Bataklığa geldi, (Ağızdan, dil damağa vurularak lak lak diye ses çıkarılır ![]() Atlar patikadan atlıyor, (Eller havaya kaldırılıp, hızla dizlere doğru indirilerek, vurulur ![]() Hooop güm ![]() YEŞİL ŞİŞE Beş yeşil şişe sallanıyor, (Baş parmak açılarak, el sallanır ![]() İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Dört… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Üç… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() İki… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Bir… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Hiç yeşil şişe sallanmıyor ![]() ![]() MİKROP Mikrop çıkmış yürümüş, yürümüş…(Sağ elin baş parmağı sol kol üzerinde yürütülür ![]() Bir evin açık kapısından içeri girmiş ![]() ![]() Bir de bakmış merdivenler var, Başlamış çıkmaya ![]() ![]() Üst kata çıkınca, kapıyı vurmuş ![]() ![]() Tak… tak… kim o ? (Çocuk sesi verilir, sağ baş parmak sallanır ![]() Ben ![]() ![]() ![]() Ne istiyorsun? (Çocuk sesi verilerek diğer baş parmak sallanır ![]() Seni hasta etmeye geldim ![]() ![]() Yaa… Beni hasta edemezsin ![]() ![]() Bol bol uyudum, (Uyuma hareketi yapılır ![]() İyi gıdalarla beslendim, (Eller ağza götürülerek yeme hareketi yapılır ![]() Temiz bir çocuğum, (Vücut gösterilir ![]() Aşı da oldum, (İşaret parmağı ile, iğne yapma hareketi yapılır ![]() Beni hasta edemezsin ![]() ![]() Ben gidiyorum ![]() ![]() Annesi sabunlu su ile temizlik yapıyormuş, Mikrobun ayağı kaymış, yuvarlamış, (Yuvarlanma hareketi yapılır ![]() Kendisini kapının dışında bulmuş ![]() ![]() BEŞ KÜÇÜK SİNCAP Beş küçük sincap ağaçta duruyor, (Tüm parmaklar dik, avuç açık tutulur ![]() Şişman olan kalkıyor aşağıya bakıyor, (Baş parmak aşağı doğru tutulur ![]() İkincisi yanına koşuyor, İşaret parmağı ile baş parmak birleştirilerek daire yapılır ![]() Üçüncüsü fındıkları kırıyor, (Parmak şıklatılır ![]() Dördüncüsü ağaçta sallanıyor, (Yüzük parmağı ileri geri oynatılır ![]() Beşincisi onlara el sallıyor ![]() ![]() MİSAFİR Tık, tık, tık, (Sol el yumruk yapılarak, sağ elin baş parmağına vurulur ![]() Kim o, kim o ? (Sağ elin baş parmağı hareket ettirilir ![]() Konuk geldi, konuk, (Sol elin baş parmağı hareket ettirilir ![]() Ne istiyor konuk ? (Sağ elin baş parmağı hareket ettirilir ![]() Bir yatacak yer ![]() ![]() Dur babama sorayım, Baba, baba (Sağ elin baş parmağı işaret parmağına değdirilir ![]() Efendim, efendim ![]() ![]() Konuk geldi, konuk ![]() ![]() Ne istiyor konuk? (Sağ elin işaret parmağı hareket ettirilir ![]() Bir yatacak yer ![]() ![]() Söyle içeri gelsin ![]() ![]() Allah rahatlık versin ![]() ![]() ELLERİM Bir elimde beş parmak (Bir elin parmakları açılır ![]() İnanmazsan say da bak (Parmaklar birer, birer sayılır ![]() Bir, iki, üç, dört, beş, Beş de öteki elim, (Diğer elin parmakları gösterilir ![]() On etmez mi şekerim ![]() ![]() BEŞ DUYUMUZ Görmek, koklamak, tad almak (Organlar sırasıyla gösterilir ![]() İşitmek ve dokunmak, Bunlar benim beş duyum ![]() ![]() Adlarını hiç unutur muyum? (Baş iki yana sallanır ![]() Gözlerimle görürüm etrafımı, (Etrafa bakılır ![]() Kulaklarımla işitirim sesleri, (Kulak memeleri tutulur ![]() Aman şşş… sakın! (İşaret parmağı dudağa götürülüp, sus işareti yapılır ![]() Kardeşim uyuyor bakın ![]() ![]() Burnumla güzel kokuları alırım, (Derin, derin nefes alınır ![]() Mutfağa gider bakınırım ![]() ![]() Dilimle yiyeceklerin tadına bakarım ![]() ![]() Acı yiyice oo… yaparım ![]() ![]() Derimle hissederim ![]() ![]() Yanaklarım en yumuşak yerim, (İki elle yanaklar tutulur ![]() İşte beş duyumu saydım, (Beş parmak kaldırılır ![]() Siz de unutmayın sakın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anasınıfında parmak oyunları / Anasınıfında parmak oyunları hakkına bilgilerBeş küçük kız uyandı Sağ elin parmakları avuç içinde Bu küçük kız yataktan atladı Baş parmak gösterilir Bu küçük kız pencereden baktı İşaret parmağı gösterilir Bu küçük kız yüzünü yıkadı Orta parmak gösterilir Bu küçük kız elbiselerini giydi Yüzük parmak gösterilir Bu küçük kız çantasını aldı Küçük parmak gösterilir Beş küçük kız okula koştu Parmakların hepsi açılır ve koşma hareketi yapılır İki kedi buluşmuşlar(iki elin işaret parmakları karşı karşıya getirilir) mırıl mırıl konuşmuşlar(işaret parmakları karşılıklı oynatılır) biri çıkmış üst odaya,biri inmiş alt odaya(işaret parmaklarının biri aşağı biri yukarı götürülür) biraz sonra buluşmuşlar(parmaklar karşı karşıya getirilir) mırıl mırıl konuşmuşlar(karşılıklı oynatılır) ben bir fare yakaladım(ses kalınlaştırılır) ben de tabakları yaladım(ses inceltilir) ohhhh demişler çok yorulduk(kollar aşağı sarkıtılr) hemen çıkmışlar üst odaya uymuşlar doya doya(uyuma hareketi yapılır) 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fasülye büyüdü(2 kez,eller havaya kaldırılarak büyüme hareketi yapılır ![]() Bulutlara kadar Ömer tırmandı(2 kez,sınıfınızdaki çocuklarda herhangi birinin de ismi söylenebilir ![]() ![]() En üstüne kadar Yukarda dev var(2 kez,işaret parmağı ile yukarı gösterilir) Kahkahalar atar ha hah ha ha hah ha (gülme hareketi yapılır) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anasınıfında parmak oyunları / Anasınıfında parmak oyunları hakkına bilgilerÜÇ TOP Bu bir top ( Bir elin işaret parmağı ile baş parmağı birleştirilir ![]() Bu da bir top ( İki elin bütün parmakları karşılıklı birleştirilir ![]() Ve işte kocaman bir top daha (Kollar başın üstünde daire yapılarak birleştirilir ![]() Haydi sayalım toplarımızı Bir…iki…üç… (Birinci, ikinci, üçüncü, hareketler sırasıyla yapılır ![]() KARDEŞİMİN TOPU Kardeşimin bir topu var (İki elin bütün parmakları karşılıklı birleştirilerek top yapılır ![]() Yumuşacık, yuvarlak (Parmaklar esnetilir ![]() Bir de çekici var (Bir el yumruk yapılıp sallanır) Bak vuruyor yavrucak (İki el yumruk yapılır, üst üste vurulur ![]() Borazanı düt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öttürür de öttürür ![]() ![]() Bazen de ceee yapıp, Herkesi güldürür ![]() ![]() SAR MAKARAYI Sar, sar, sar makarayı (iki el döndürülerek sarma hareketi yapılır ![]() Çöz, çöz, çöz makarayı (eller ters yönde döndürülerek çözme hareketi yapılır ![]() On kilo pekmez (iki elin parmakları öne doğru uzatılıp gösterilir ![]() Yala, yala bitmez (iki el sıra ile ağza götürülerek yalama hareketi yapılır ![]() Beşi sana, beşi bana (bir el öne uzatılır, diğer el göğse konulur ![]() Ayşe… (eller üç kez alkışlanır ![]() Fatma… (üç kez alkışlanır ![]() Boncuk… (üç kez alkışlanır ![]() Aslan geliyor, kaplan geliyor (eller ve kollar sıra ile yana açılır ![]() Çekilin yoldan tıp… (kollar birbirine kenetlenip, bağlanır ve sessiz durulur ![]() PARMAK KAÇ Baş parmağım, baş parmağım nerdesin? (İki el arkaya saklanır ![]() Buradayım (İki elin baş parmağı önde karşılıklı tutulur ![]() Nasılsın efendim? ( Bir elin baş parmağı diğer baş parmağa doğru eğilerek hareket ettirilir ![]() Teşekkür ederim ![]() ![]() Parmak kaç, parmak kaç (Önce sağ el, sonra sol el sıra ile arkaya saklanır ![]() İşaret parmağım… Orta parmağım… Yüzük parmağım… Serçe parmağım…şeklinde parmak oyunu tamamlanır ![]() ŞAP ŞAP Şap şap diye, elleri çırparım ![]() ![]() Pat pat diye, başlara vuralım ![]() ![]() Haydi sessizce, kolumuzu saralım ![]() ![]() Elleri çırpalım ![]() ![]() ÖRDEK AİLESİ Bu baba ördek, (baş parmak gösterilir) Bu anne ördek, (diğer eldeki baş parmak gösterilir) Bunlar da yavrular, (Elin diğer parmakları gösterilir) Vak, vak diyorlar, (iki el üst üste konulur, gaga yapılır) Derede yüzüyorlar ![]() Bir balık görünce, (el alına konularak, izleme hareketi yapılır) Yakalayıp yiyorlar ![]() İNSANLAR Uzun insanlar, kısa insanlar (El ile uzun kısa hareketleri yapılır ![]() Mutsuz insanlar, mutlu insanlar, (Yüz mimikleri ile ifade edilir ![]() Şişman insanlar, zayıf insanlar, (Şişman ve zayıf hareketleri yapılır ![]() Hızlı gidenler, yavaş gidenler, (Hızlı, yavaş parmaklarla gösterilir ![]() Tembel insanlar, çalışkan insanlar ![]() ![]() VÜCUDUM Baş, gövde, bacaklar, (Vücudun bölümleri sırasıyla gösterilir ![]() Hepsi benim vücudumda var ![]() ![]() Ona iyi bakarım, Her gün spor yaparım ![]() ![]() Yararlı besinlerle, (Yeme hareketi yapılır ![]() Vücuduma sağlık katarım ![]() ![]() SAĞ EL, SOL EL İşte sağ elim, havaya kaldırırım (Sağ el yukarı kaldırılır ![]() Bu da sol elim gökyüzünü tutarım ![]() ![]() Sağ el, sol elime bakar, (Eller karşılıklı tutulur ![]() İşte böyle “şap şap‿ yapar ![]() ![]() İKİ EV Tepede iki ev var,(İki el yumruk yapılır öne uzatılır ![]() Bu evde Ayşe oturur, ( Sağ el yumruk yapılır öne uzatılır ve baş parmağı çıkarılır ![]() Bu evde Fatma oturur, (Sol el yumruk yapılır öne uzatılır ve baş parmağı çıkarılır ![]() Bir gün Ayşe evden çıktı, (Sağ elin baş parmağı gösterilir ![]() Tepeye tırmandı, (Eller yukarı kaldırılır ![]() Tepeden aşağıya indi ![]() ![]() Bir o tarafa, bir bu tarafa baktı ![]() ![]() Fakat kimseleri göremedi, Küçük evine girdi, (Sağ elin baş parmağı avuç içine saklanır ![]() Ertesi gün Fatma evinden çıktı, (Aynı sözler ve hareketler tekrarlanır ![]() Bir başka gün Ayşe ve Fatma, (İki elin baş parmakları kaldırılır ![]() Evlerinden çıktılar ![]() Tepeye tırmandılar,tepeden indiler, (Eller yukarı aşağı hareket ettirilir ![]() Ve birbirlerini gördüler ![]() ![]() Ayşe Fatma’ya “Günaydın, nasılsın ?‿ dedi ![]() Sonra kol kola girdiler Ve okula gittiler ![]() (Sınıftaki çocukların isimleri kullanılarak, değişiklik yapılabilir ![]() ÖRÜMCEK KARDEŞ Örümcek kardeş duvara, (Parmaklar üst üste konur, serçe parmaktan başlanarak parmak uçları oynatılır ![]() Tırmandı tırmandı, Yağmur yağdı yağdı, (Parmaklarla yağmur yağması hareketi yapılır ![]() Örümcek kardeş ıslandı, (Eller büzülüp, çene altına yapıştırılır ![]() Güneş açtı açtı, (Kollar yarım daire şeklinde, yukarıda açılır ![]() Örümcek kardeş kurudu, Yavrularını toplayıp Uykuya daldı ![]() ![]() PENCERE Odamda küçük bir pencere var (İki el yan yana açılıp, kapatılır ![]() Kolunu çevirip açarım (Açma hareketi yapılır ![]() Penceremden başımı uzatıp (Baş hafifçe öne uzatılır ![]() Sağa sola bakarım ![]() ![]() Penceremin önünde temiz hava alırım ![]() ![]() Akşam olunca kapatır, (Kapatma hareketi yapılır ![]() Yatağıma yatarım ![]() ![]() YEŞİL ŞİŞE Beş yeşil şişe sallanıyor, (Baş parmak açılarak, el sallanır ![]() İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Dört… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Üç… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() İki… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Bir… İçlerinden biri, pat düştü yere ![]() ![]() Hiç yeşil şişe sallanmıyor ![]() ![]() MİKROP Mikrop çıkmış yürümüş, yürümüş…(Sağ elin baş parmağı sol kol üzerinde yürütülür ![]() Bir evin açık kapısından içeri girmiş ![]() ![]() Bir de bakmış merdivenler var, Başlamış çıkmaya ![]() ![]() Üst kata çıkınca, kapıyı vurmuş ![]() ![]() Tak… tak… kim o ? (Çocuk sesi verilir, sağ baş parmak sallanır ![]() Ben ![]() ![]() ![]() Ne istiyorsun? (Çocuk sesi verilerek diğer baş parmak sallanır ![]() Seni hasta etmeye geldim ![]() ![]() Yaa… Beni hasta edemezsin ![]() ![]() Bol bol uyudum, (Uyuma hareketi yapılır ![]() İyi gıdalarla beslendim, (Eller ağza götürülerek yeme hareketi yapılır ![]() Temiz bir çocuğum, (Vücut gösterilir ![]() Aşı da oldum, (İşaret parmağı ile, iğne yapma hareketi yapılır ![]() Beni hasta edemezsin ![]() ![]() Ben gidiyorum ![]() ![]() Annesi sabunlu su ile temizlik yapıyormuş, Mikrobun ayağı kaymış, yuvarlamış, (Yuvarlanma hareketi yapılır ![]() Kendisini kapının dışında bulmuş ![]() ![]() MİSAFİR Tık, tık, tık, (Sol el yumruk yapılarak, sağ elin baş parmağına vurulur ![]() Kim o, kim o ? (Sağ elin baş parmağı hareket ettirilir ![]() Konuk geldi, konuk, (Sol elin baş parmağı hareket ettirilir ![]() Ne istiyor konuk ? (Sağ elin baş parmağı hareket ettirilir ![]() Bir yatacak yer ![]() ![]() Dur babama sorayım, Baba, baba (Sağ elin baş parmağı işaret parmağına değdirilir ![]() Efendim, efendim ![]() ![]() Konuk geldi, konuk ![]() ![]() Ne istiyor konuk? (Sağ elin işaret parmağı hareket ettirilir ![]() Bir yatacak yer ![]() ![]() Söyle içeri gelsin ![]() ![]() Allah rahatlık versin ![]() ![]() ON PARMAK Benim on parmağım var, (İki elin parmakları gösterilir ![]() Hepsi benim ![]() ![]() Sımsıkı kapar, (Her iki el yumulur ![]() Kocaman açarım, (Ellerin parmakları açılır ![]() Birbirine kavuşturur,(Eller kavuşturulur ![]() Arkama saklarım, (Eller arkaya saklanır ![]() Yukarı kaldırır, (Kollar yukarı gerilerek kaldırılır ![]() Aşağı indiririm, (Kollar bedenin iki yanına sarkıtılır ![]() Sonra kucağımda dinlendiririm ![]() ![]() SAAT Kolumdaki saat, (Bilek gösterir ![]() Tık tık, tık tık ses çıkarır ![]() ![]() Masadaki saat, (Parmaklar kenetlenip, kollar ileri doğru itilir ![]() Tik tok, tik tok yapar ![]() ![]() Duvardaki saat ![]() ![]() Ding dong, ding dong der ![]() VÜCUDUMUZ Gürbüz bir parmak (Baş parmak gösterilir) Ne hoştur sayı saymak İşte bunlardan iki (iki parmak gösterilir) İkinin var iki teki ![]() Şimdi üç oldular, azıcık çoğaldılar Dört oldular bunlar bakın Beş kardeş ne güzeldir, Hepsi de bir eldedir Bunlar oldu altıparmaklar ne çoğaldı Altı bir daha yedi, daha sayma bitmedi Bunlar da sekiz kardeş Hepsi ikiz kardeş Şimdi dokuz oldular, parmaklar çoğaldılar ![]() Parmaklar on oldu, Eller parmakla doldu ![]() ON PARMAK Benim on parmağım var (iki parmak gösterilir) Sağ elimde beş parmak (sağ elin 5 parmağı gösterilir) Sol elimde beş parmak (sol elin beş parmağı gösterilir) Ben onlarla her şey yaparım (iki el açılarak göğüs üzerine konur) Sayı sayar Yazı yazarım (parmak ile havada yazı yazılır) Birbirine kavuşturur (kollar birbirine bağlanır) Arkamda saklarım (eller arkaya saklanır) Yukarı kaldırır (eller yukarı kaldırılır) Aşağı indirir (eller aşağı indirilir) Yorulunca kucağımda dinlendiririm (eller dizler üzerine konur ) KURBAĞA KARDEŞ Beş küçük kurbağa oturuyor (bir parmak avuç içine saklanır) Biri yüzmeye gitti kaldı dört (dört parmak gösterilir) Biri suya atladı kaldı üç (üç parmak gösterilir) Üç küçük kurbağa biz ne yapalım dediler İkisi suya atladı kaldı bir (bir parmak gösterilir) Bir kurbağa “pek eğlenceli‿ diyerek suya atladı (suya atlama hareketi yapılır) Hiç kurbağa kalmadı (parmakların hepsi avuç içine saklanır) |
![]() |
![]() |
|