06-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ev Yapımı Mayonez

Malzemeler:- 2 yumurta sarısı (çiğ olarak, sadece klasik tarif için) / 1 yumurtanın tamamı (sadece hızlı tarif için)
- 1,5 su bardağı sıvıyağ,
- 2 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu,
- 1 çay kaşığı tuz, çok az karabiber

Hazırlanışı: (30 saniyede hazırlanan hızlı tarif)- Bu tarifte tek değişiklik sadece 1 yumurtanın hem sarısı hem beyazı kullanıyor
Onun dışındaki bütün malzemeler aynen kullanılacak (resimdeki malzemelerin tamamı)
- Ağzı geniş temiz bir cam kavanoza, yumurta, sıvıyağ, tuz, biber, limon suyunu ekleyin
- El blenderı ile çırpın
Mayoneziniz kullanıma hazırdır kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına kaldırın
- Artık bu tariften sonra da hazır mayonez alınmaz

Hazırlanışı: (10 dakikada hazırlanan klasik tarif) - Cam bir kasede yumurta sarılarını, limon suyunu ve tuzun birazını ilave ederek iyice çırpın
- Daha sonra yağını neredeyse damla damla ilave edin
Bu arada ara vermeden çok hızlı bir şekilde çırpmaya devam edin
- (İkinci kişi burada devreye girecek
Arkadaşınız, çocuğunuz vs  kaba yağı ilave ederken, siz de hızlıca çırpmaya devam edin )
- Yağ ve yumurtanın yavaş yavaş katılaşmaya başladığını, renginin hafifçe beyazlamaya başladığını göreceksiniz
Bu mayonezinizin tuttuğu anlamına gelir
- Bu aşamadan sonra, yağını daha fazla miktarlarda eklemeye başlayın
- Kalan tuzu da ekleyerek yağı bitirene kadar aynı şekilde devam edin
- Mayoneziniz artık hazır, temiz bir kapaklı kase veya kavanoza alıp buzdolabına kaldırın
- İçinde katkı malzemesi olmadığı için en fazla üç gün içinde tüketmeye çalışın

Dikkat edelim!- Evde yapılan mayonezi ençok 2 ya da 3 gün içinde tüketin
Artarsa kullanmayın O yüzden gerektiği zaman küçük miktarlarda hazırlayıp hemen tüketin
- Zeytinyağı ile hazırlamayın, tadı çok ağır olur
- Bazı tariflerde içine hardal ilavesi de yapılıyor, ama ben sade hazırlamayı seviyorum
- Kullanıldığı yere göre hazırladığınız mayoneze daha sonra istediğiniz ölçüde hardal ilavesi yapılabilir
- Arzuya göre, çeşitli ince kıyılmış taze baharatlar (kekik, fesleğen, biberiye, dereotu vs
  ) ekleyerek servis yapın
- Dışarıda bekletmeyin, hızlı tüketin, çabuk bozulur
- Bu arada eğer hazırlarken bozduysanız (tutturamadıysanız), kesilen yağ ve yumurta karışımını atmayın
- Yeniden deniyorsanız, kıvamı tutunca bozduğunuz malzemeyi yağ yerine ilave edin (klasik tarif için)
- Ya da, kek veya börek harcınızda kullanın
|
|
|