![]() |
Hardaliye |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hardaliye![]() Hardaliye Trakya ve Kırklareli’ne özgü bir içecektir ![]() Üzüm şarabına karşılık bulunan üzümden yapılan bir Türk içeceğidir ![]() ![]() Üzüm sırasının şaraba dönüşmemesi için içerisine siyah hardal tohumu koyuluyor ![]() Atatürk, 20 Aralık 1930 tarihinde Kırklareli’ne geldiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi çok beğenmiş ve tanıtılıp milli içecek olarak yaygınlaştırılmasını çok istemişti ![]() Eskiden Kırşehir ve Amasya yöresinde de yapıldığı bilinmektedir ![]() Evliya Çelebi, seyahatnamesinde; Amasya’da yapılan hardaliyelerin meşhur olduğundan bahsetmektedir ![]() ![]() Kırşehir’de hardaliye yapımında öğütülmüş siyah hardal tohumu ile öğütülmüş zencefil de tülbente konup şıranın içine sarkıtılırmış ![]() Hardaliye yaş üzümden bağbozumu zamanı, ekim-kasım aylarında yapılıyor ![]() Hardaliye; üzüm, üzüm şırası, vişne yaprağı, siyah hardal tohumu ve şıra tozu ile yapılan mayalanma süreci sonucu elde edilir ![]() Şıra tozu; benzoik asit’tir; benzoik asit; kiraz, vişne, kızılcık, karanfil, tarçın ve çoğu meyvede bulunur ![]() Hardaliye’nin yararları; hücre yenileyici, sindirimi kolaylaştırıcı, iyileşme sürecini hızlandırır, kalp damar sağlığını güçlendirir, kolesterole iyi gelir, bağışıklık düzenini güçlendirir, cildi güzelleştirir, kansızlığa faydalıdır ![]() Hardaliye yapımı; doğrudan doğruya şıra ve ezilmiş üzüm cibresine hardal tohumu katılarak yapılır ![]() Saplarından ayrılan üzümler yıkandıktan sonra fazla parçalanmadan, musluklu meşe bir fıçıya konuyor ![]() Bir kat üzüm, bir kat taze vişne yaprağı ve üzerine öğütülmüş siyah hardal tohumu, fıçının ağzında biraz boşluk kalacak şekilde döşeniyor ![]() Üzerine, üzümlerden süzülen üzüm suyu ile şıra tozu dökülüyor ![]() ![]() ![]() Papazkarası, Pamit, Razakı, Müşküle, Erenköy Beyazı, Cardinal, Cinsaut, Alphonse, Cabarnet ve Öküzgözü üzüm çeşitleri hardaliye yapımında kullanılıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|