Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
paraleler

Paraleler...

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Paraleler...

COĞRAFİ KONUM

PARALELLER

Dünyanın tam ortasında yer alan Ekvatordan, Kutuplara doğru çizildiği varsayılan çizgilerdir Başlangıcı Ekvatordur Ekvatordan Kuzey Kutup Noktasına kadar 90 tane, Ekvatordan Güney Güney Kutup Noktasını kadar 90 tane, toplam 180 tane paralel çizgisi vardır İki paralel arası uzaklık her yerde 111 km dir Paralellerin uzunluğu Ekvatordan Kutuplara doğru azalır Ekvator en uzun paralel dairesidir

Ekvator: Dünyanın tam ortasından geçen paraleldir Ekvator, Dünyayı Kuzey ve Güney olarak iki eşit yarımküreye böler Ekvatorun Kuzeyinde kalan bölüme Kuzey Yarımküre, Ekvatorun Güneyinde kalan bölüme Güney Yarımküre adı verilir

Türkiye 36-42 Kuzey Yarımküre'de yer alır

Özel Paraleller

1- Ekvator > 0º

2- Yengeç Dönencesi > 23º - 27' Kuzey Yarımküre

3- Oğlak Dönencesi > 23º - 27' Güney Yarımküre

4- Kuzey Kutup Dairesi > 66º - 33' Kuzey Yarımküre

5- Güney Kutup Dairesi > 66º - 33' Güney Yarımküre

6- Kuzey Kutup Noktası > 90º Kuzey Yarımküre

7- Güney Kutup Noktası > 90º Güney Yarımküre

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com