| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| 1928, hertfordshire, ingiltere, york1999 | 
|  | (1928 New York-1999 Hertfordshire / İngiltere) |  | 
|  07-13-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   (1928 New York-1999 Hertfordshire / İngiltere)RÖPORTAJ Korkak ve cimri Yahudi yaftası içimi sızlatıyor 03  12  2006 Haber: Sayım ÇINAR Stella Aciman: İsrail, Filistin’le savaşır günahını biz Türk Yahudileri çekeriz  Korkak, cimri, sahtekar diye aşağılanırız  Ticarette başarılı olmamız bile suçtur! Bir T  C  vatandaşı olarak yaralıyor bunlar beni    ” Stella Aciman, Türk edebiyatında Bella romanıyla tanınmıştı  Türkiye’de lezbiyen olmak, Yahudi olmak, din değiştirmek, dönme olmak gibi birçok tehlikeli konuya cesurca el attı  +1 Kitap’tan yayımlanan yeni romanı ’Bir Masaldı Geçen Yıllar’ın azınlık romanları içinde ayrı bir yerde tutulması gerekiyor  Anlatılanlar bizim hikayemiz    Yoanna, Brana, Ester    Türkiye’de yaşamış bir Yahudi aileden üç ayrı neslin kadınları    Fatma Hanım, Zehra, Leman  Anadolu’nun çeşitli köy ve kasabalarından İstanbul’a göç etmiş Müslüman bir ailenin kadınları    Yaşam onları Beyoğlu’nun arka sokaklarında bir araya getiriyor    Din ,dil, ırk farkını gözetmeden, iyileri, kötüleri paylaşarak uzun bir ömrü iç içe yaşadılar  6-7 Eylül olaylarının, Varlık Vergisi’nin yüreklerde açtığı derin yaraya dostlukları merhem oluyor    Bella ile yeni romanınız arasındaki en önemli farklılık nedir? Bella’da olaylar bir kadın kahramanın etrafında dönüyordu  Bella’nın duyguları, çaresizlikleri, yaşamla tek başına verdiği mücadele, sevgiyi aramasını anlatıyordu  ‘Bir Masaldı Geçen Yıllar’da ise farklı kültürlerin yarattığı kadınların hikayeleri var ve üç nesli anlatıyor  Bu kitabımda bana göre en önemli farklılık din, dil, ırk farkı gözetmeksizin kadınların birbirlerine sıkıca sarılmaları     CANLI TANIKLARDAN ÇOK YARARLANDIM Kitabınızda 1926 İstanbul’unu anlatıyorsunuz  Hangi kaynaklardan yararlandınız? Ben İstanbul’da doğmuş ve büyümüş bir Yahudi’yim  Geçmişimizi babamdan ziyade annemden öğrendim  Babam (tüm ısrarlarıma rağmen) geçmişte yaşanılanlardan söz etmeyi sevmezdi  Onun için Trakya Olayları, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül olayları birer tabuydu sanki  Annem de bu olayları o varken konuşmaktan çekinirdi  Okumaya karşı aşırı merakım başladıktan sonra geçmişimizi kurcalamaya başladım doğal olarak ama o günleri yaşayan canlı tanıkların çok yardımı oldu bu kitabı yazarken  Yaşananları anlatırlarken yüzlerine yerleşen geçmişin izleri ve hüznü çok etkiledi beni  Belleğimi ise özellikle Rıfat N  Bali’nin değerli kitapları tazeledi  6-7 Eylül olaylarına sizin bakış açanız nedir? 6-7 Eylül olayları yaşandığında 2 yaşındaydım, hiçbir şey hatırlamıyorum, ama o günleri yaşayanlar ailemin, arkadaşlarımın içindeydi  Her şey kapalı kapılar ardında konuşulurdu  Bu konuya romanımda genişçe bir yer verdim   Peki Yahudiler’in tarihsel olarak neden sevilmediğini de araştırdınız mı? Evet    Ama tatmin edici bir sonuç çıkaramadım  Üzerimize yapıştırılan bir takım sözler var mesela  ‘Korkak Yahudi’, ‘Cimri Yahudi’ gibi  Korkak olmadıkları kesin  Peki hiç mi cimri Müslüman, Hıristiyan yok? Ticareti iyi bilirmişiz    Bunun nesi suç? Kitabı yazarken Rıfat N  Bali’nin kitaplarında o dönemin dergilerinde yayımlanan bazı karikatürler görmüştüm  İçim sızlayarak okudum hepsini  Sonrasında “Bir ırk nasıl bu kadar aşağılanabilir?” diye düşündüm  İsrail, Filistin’le savaşır günahını bizler Türk Yahudileri çekeriz  Sanki İsrail’in güttüğü politikayı benimsiyormuş gibi  Bir olay olur gazeteler “Yahudi vatandaş Moriz” der  Bir T  C vatandaşı olarak yaralıyor bunlar beni   Bir Yahudi olarak mason sözcüğü ne anlama geliyor sizin için? Tanıdığım birçok mason var  Onlara baktığımda “Kurmuşlar bir düzen, birbirlerini kalkındırıyorlar” diye düşünürüm  Yani benim için konuşmaya değmez bir topluluktan öteye gidemediler bugüne kadar   | 
|   | 
|  | 
|  |