Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ağırlık, kuvvettir

Ağırlık Bir Kuvvettir.

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ağırlık Bir Kuvvettir.

1- Genel (Evrensel)Çekim Kuvveti :

Evrende bulunan bütün cisimler birbirlerine çekim kuvveti uygularlar Bu kanuna genel (evrensel) çekim kanunu denir Cisimlerin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti;

? Cisimlerin kütlelerine bağlıdır (ve kütlelerinin çarpımı ile doğru orantılıdır) Cisimlerin kütleleri arttıkça çekim kuvveti artar

? Cisimlerin (kütle merkezlerinin) arasındaki uzaklığa bağlıdır (ve uzaklığın karesi ile ters orantılıdır) Cisimlerin arasındaki uzaklık arttıkça çekim kuvveti azalır

? Cisimlerin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti eşit büyüklükte fakat zıt yöndedir

F → Genel (Evrensel) Çekim Kuvveti

G → Genel (Evrensel) Çekim Sabiti

m1, m2 → Cisimlerin Kütleleri

d (r) → Cisimlerin Kütle Merkezleri Arasındaki Uzaklık

F → N

G → 6,6710?11 Nm2/kg2

m1, m2 → kg

d (r) → m

NOT : 1- Gezegenlerin Güneş etrafında belirli yörüngelerde (elips şeklinde) dolanmalarının

nedeni, Güneş? in gezegenlere çekim kuvveti uygulamasıdır

2- Dünya ve Dünya üzerindeki bütün cisimler birbirlerine çekim kuvveti uyguladıkları halde bu kuvvetten sadece cisim etkilenir, Dünya etkilenmez Bunun nedeni Dünya?nın kütlesinin çok büyük olmasıdır

3- Genel çekim kanunu Newton tarafından açıklanmıştır

2- Kütle Çekim Kuvveti :

Dünya?nın ve diğer gök cisimlerinin üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir

? Gök cisimlerinin, üzerinde bulunan cisimlere uygulayacağı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü aynı değildir Gök cisimlerinin üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü o gök cisminin kütlesine (ve yarıçapının karesine) bağlıdır Gök cisminin kütlesi artıkça kütle çekim kuvveti artar (gök cisminin yarıçapı arttıkça kütle çekim kuvveti azalır) Kütlesi büyük olan gök cisminin, üzerinde bulunan cisme uygulayacağı kütle çekim kuvveti kütlesi küçük olan gök cisminin uygulayacağı kütle çekim kuvvetind

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com