Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çember

çember

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

çember

Düzlemde sabit bir noktadan eşit uzaklıktaki noktalar kümesine çember denir

O noktasından r uzaklıktaki noktalar kümesi, O merkezli ve r yarıçaplı çemberdir

Çember üzerindeki iki noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş denir [CD] kirişi gibi

En uzun kiriş merkezden geçen kiriştir O merkezinden geçen [AB] kirişine çemberin çapı denir

Çemberi iki noktada kesen doğrulara kesen denir d2 doğrusu çemberi K ve L noktalarında kestiğine göre, kesendir

Çemberi bir noktada kesen doğruya teğet denir d1 doğrusu çemberi T noktasında kestiğinden teğettir

Çemberin merkezindeki 360° lik açı çember yayının tamamını görür

Çember yayının açısal değeri 360° dir

Çap çember yayını iki eşit parçaya ayırır Her bir parça 180° dir

• ÇEMBERDE AÇI ÖZELLİKLERİ

1 Merkez Açı:Köşesi çemberin merkezinde olan açıya merkez açı denir Bir merkez açının ölçüsü gördüğü yayın ölçüsüne eşittir

2 Çevre Açı: Köşesi çemberin üzerinde, kenarları bu çemberin kirişleri olan açıya çevre açı denir Çevre açının ölçüsü, gördüğüyayın ölçüsünün yarısına eşittir

3 Teğet - kiriş açı: Köşesi çember üzerinde, kollarından biri çemberin teğeti, diğeri çemberin kirişi olan açıya, teğet - kiriş açı denir

4 İç Açı: Bir çemberde kesişen farklı iki kirişin oluşturduğu açıya iç açı denir

5 Dış Açı: İki kesenin, iki teğetin veya bir teğetle bir kesenin

oluşturduğu açıya, çemberin bir dış açısı denir

6 Kirişler Dörtgeni: Kenarları bir çemberin kirişleri olan dörtgene kirişler dörtgeni denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com