06-22-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şimdi Lakerda Zamanı
Bu yıl palamut sezonundan beklediğini bulamayan Sinoplu balıkçılar, sezonun sonuna yaklaşılırken, avlanan palamutları da lakerda olarak hazırlıyor
Balıkçı Mert Kanal, palamut tuzlamanın Karadeniz'in bir geleneği olduğunu ve yöre insanının tercih ettiğini söyledi
Kanal, lakerda olarak bilinen palamut tuzlamanın zamanı olduğunu da belirterek, şu bilgileri verdi:
''Önce palamutlar dilimlere ayrılıyor Sonra da üç gün tuzlu suda bekletiliyor Bu arada palamudun kanı akmış oluyor Bu işlem tamamlandıktan sonra sudan alınan palamutlar uzun süre saklanacaksa kalın tuzla, kısa sürede tüketilecekse ince tuza yatırılıp kavanozlara dolduruluyor İçine de limon ve defne yaprağı konur
Bir çok kişiden özel talep geldiğini de ifade eden Kanal, 3 kiloluk kavanozlarda hazırladıkları lakerdaları 60 TL'ye sattıklarını bildirdi
LAKERDA NASIL YAPILIR ?
Malzeme:- 1 Adet Torik (veya 5-6 palamut)
- İri turşuluk tuz
- Defne yaprağı
Hazırlanışı:- Balıklar balıkçıda ayıklanır
- Sırt ve yan yüzgeçler kesilir
Baş ve kuyruk ayrılır
- Kalan kısımlar üç parmak kalınlığında takoz şeklinde doğranır
- Parçalar iyice tekrar temizlenir
- Soğuk suda 15 dk
bekletilir,suyu değiştirilir Bu işlem 5 defa uygulanır
- Kılçıklarının içindeki ilik ve pıhtılaşmış kan bir tel yardımıyla iyice temizlenir
- Tekrar yıkanır bir kevgire alınıp 4 saat bekletilir
- Bir teneke veya uygun kabın dibine bir parmak tuz serpilir

- Parçaların her tarafı tuzlanarak istif edilir,katlar arasına defne yaprağı konur
- Kabın üstüne bir tabak konup onun üstüne bir ağırlık yerleştirilir,bekletilir

- Tuzlama 15 günden fazla saklanacaksa salamura 15 günde bir değiştirilir

LAKERDA NASIL SERVİS EDİLİR ?- Servis yapamadan önce lakerda yıkanıp bir süre elma sirkesinde bekletilir

- Derisi ve siyah etleri bir bıçak yardımı ile temizlenir
- Dilim dilim kesilir üzerine zeytinyağı ve limon gezdirilir

|
|
|