|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arıoğlu, değişiklik, gerektiren, konular, osman, ttkda |
![]() |
TTK'da Değişiklik Gerektiren Konular / Osman Arıoğlu |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() TTK'da Değişiklik Gerektiren Konular / Osman ArıoğluTTK'da Değişiklik Gerektiren Konular / Osman Arıoğlu Ticaret Kanunu'nda değişikliğe ve idari düzenlemelerle yumuşatılmaya gerek olan bazı konuları ana başlıkları ile sıralayalım: · Ortakların şirkete borçlanma yasağı ![]() · İnternet sayfası yükümlülüğü ![]() · Bağımsız denetimin kapsam genişliği ![]() · Cezai yaptırım çokluğu ![]() · Tacirin kullandığı her türlü kağıt ve belgede zorunlu asgari bilgilerin çokluğu ![]() · Yönetim kurulunun 1/4'ünün yüksekokul mezunu olması şartı ![]() Cezai yaptırım çokluğu Bu konulardan öncelikle yasal düzenleme gerektiren en önemlisi, ekonomik suça ekonomik ceza prensibine aykırı düşen ve hapis cezası öngören düzenlemelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Şirkete borçlanma yasağı Ortakların şirkete borçlanmalarına getirilen yasak ve hapis cezası öngörüsü belki de en çok tartışılan ve dikkati çeken konuların başında geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuda önerimiz, ödenmiş sermayeye bağlı bir oran uygulanmak suretiyle uygulamanın yumuşatılmasıdır ![]() ![]() İnternet sayfası açma İnternet sayfası bulundurma ve mali tabloları internetten yayınlama zorunluluğu ise ülkemizdeki şirket ölçekleri dikkate alındığında bazı küçük işletmeler bakımından en başta ciddi mali külfet yaratacaktır ![]() ![]() Alınacak kapsamlı bir idari yetki ile internet sayfası açma zorunluluğunda olacak şirketler ve hangi tür şirketlerin hangi ölçüde bilgilerini bu sitelerinde paylaşacağı belirlenebilir ![]() Bağımsız denetimin kapsamı Yasa ile gerçek anlamda fonksiyon ifa etmeyen zorunlu denetim kurulu uygulaması kaldırılmış, bunun yerine şirketlerin bağımsız denetçi tarafından denetletilmesi zorunluluğu getirilmiştir ![]() ![]() Bağımsız denetçinin olumsuz rapor vermesi durumunda, yönetim kurulunun görevden çekilmiş sayılması ve yeni yönetim kurulu seçilesiye kadar mali konularda karar alınamaması hükmü bazen telafisi imkânsız zararlara yol açabilme riski yaratabilecektir ![]() Bağımsız denetçinin tespit ettiği konularla ilgili olarak ilgili idari makamlara bildirimde bulunması zorunluluğunun getirilmesi amaca fazlasıyla hizmet edebilir ![]() Kullanılan her kağıtta bazı ilave zorunlu bilgilerin bulunması ve yönetim kurulunun 1/4'ünün yüksek okul mezunu olma şartları ise ülkemiz koşulları da dikkate alındığında, en azından idari yetki alınarak yumuşatılması gereken konular olarak karşımıza çıkmaktadır ![]() Kaynak: Bugün Gazetesi
![]() |
|