|  | Dondurmanın Tarihi |  | 
|  03-01-2012 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Dondurmanın TarihiDondurmanın tarihi Dünyanın en sevilen lezzetlerinden biri olan dondurma bugün dünyanın her yerinde dört mevsim keyifle tüketilen bir gıda  Bu tadın nerede ve  nasıl ortaya çıktığı araştırıldığında bir çok efsane ve mit ile  karşılaşılıyor  Dünyanın her ülkesinde dondurma hakkında ilginç hikayeler anlatılmasına rağmen bu hikayelerin hiç biri dondurmanın yapılışını,tariflerin içeriğini doğrulayacak herhangi tarihsel bir kanıta sahip değildir  Roma İmparatoru Neron’un bir çeşit buzlu dondurma yediği söylenir  Ayrıca Çinlilerin de yüzyıllar öncesinden dondurma yaptıkları iddia  edilir  1296’da Marco Polo’nun Çin’deki dondurma tariflerini beraberinde  Venedik’e getirdiği ve daha sonra da Fransız II  Henri ile evlenen  İtalyan Catherine de Medicini’nin aşçıları tarafından Fransız meclisine  tanıtıldığı anlatılır  Yapılan araştırmalar dondurmanın tarihçesinin evrimsel olduğunu ortaya çıkartıyor  Dondurmanın doğuşu;buz ve karla soğutulmuş  içeceklere,yarı dondurulmuş limonatalara,su dondurmasından süthane  dondurmasına kadar dayanıyor   Teknolojinin olmadığı çok eski tarihlerde-yani soğutucular ve derin dondurucular bulunmadan önce-buz,buz mahzenlerinde ve kar ocaklarında belirli bir formülle suyun içine tuz katılmasıyla elde ediliyor  Tuzun  içinde bulunan ve suya katıldığında buz elde edilen “amonia gazı”aslında  soğutma teknolojisinin ilk adımı olarak tarihe geçmiştir  Günümüzde ise artık soğutucular ve dondurucular(buz dolabı,derin dondurucu)olmadan dondurma hayal bile edilemiyor  Ülkelere bakıldığında dondurmanın ortaya çıkışı benzer özellikler gösteriyor  2-ANADOLU’DA TARİH BOYU DONDURMA Anadolu’da yüzyıllar öncesinden gelen şerbet-kar yada buzla soğutulmuş tatlı içecekler içme alışkanlığı vardı  13  yy’da Osmanlı  İmparatorluğu’nun ilk zamanlarından beri buz,yüksek Anadolu  düzlüklerinden toplanıp buz mahzenlerinde depolanırdı  17  yy’da kar  ticareti yapan “karcı”lar İstanbul’da önemli bir profesyonel bir gruptu   Kar,Anadolu’dan diğer bölgelere katırlarla nakledilir ve konsantre üzüm suları ile karıştırılıp dondurma benzeri buzdan tatlılar elde edilirdi  Türkiye’de buz ve karın temin edilmesine rağmen dondurma  yakın bir tarihe kadar hatta 17  yy’a kadar yenilmezdi  Türkiye’de dondurma,kendine özgü,tipik bir tatlı olarak keçi sütü,şeker ve salepten yapılmaktaydı  Dondurma,yakın bir geçmişe kadar  çok kalın olduğu için bir kancaya asılır ve büyük bir bıçak yardımıyla  porsiyonlar halinde kesilirdi  Metal tabaklarda baklavayla birlikte  ikram edilirdi  Dondurmanın nasıl yapıldığına dair bir tarif yoktu  Dondurmanın yapılış şekli ağızdan ağza nesilden nesle aktarılmıştır  3-ASYA Asya’da;Kore ve Çin’de 6  yy’dan bu yana buz kullanılmaktadır  O  tarihlerde kış aylarında buz hasatlanır ve nehir kıyılarındaki  mahzenlerde saklanırdı  Ayrıca Korelilerin “sudan”adında buzla  soğutularak yenen tatlıları da vardı  Günümüzde Asya,dünyada en hızlı gelişen dondurma pazarına sahiptir  1997’de dondurma üretimi Çin’de 845 milyon litreye ulaşmıştır  Asya  ülkelerinde 3 milyar insan yaşamaktadır  1998’de yapılan araştırmalarda  kişi başına düşen yıllık dondurma tüketimi 0,6 litre olarak  belirlenmiştir  1997 yılında ABD’de yapılan benzer bir araştırma bu  ülkedeki kişi başı ortalama dondurma tüketiminin 20 litreden fazla  olduğunu ortaya çıkartmıştır  Bu da yılda yaklaşık olarak 2,826 litre  dondurma üretimi demektir  4-İSPANYA İspanya’da dondurma 17  yy’dan bu yana bilinmektedir  O yıllarda  dondurma tatlı olarak iki çeşit olarak  yenilirdi;soğutulmuş,dondurulmamış sorbeler ve dondurulmuş garrapina  Sorbe ve garrapina,buz ve tuzla soğutulurdu  İspanya’da “helado”dondurma  anlamında kullanılırdı  19  yy’da sorbeler,garrapinalar ve diğer soğuk içecekler  Madrid,Barcelona ve Valencia gibi büyük şehirlerde kurulan  “horchetarra”lar da satılırdı  5-LATİN AMERİKA Pazar açısından ABD’ye yakın olan Latin Amerika iklimi açısından da dondurma yemeye elverişlidir  Yıllık tüketim 1 milyar külah dondurma  civarındadır  Bir çok merkez ve Güney Amerika ülkeleri dünden bugüne  buzu,geleneksel olarak soğuk içecekler yapmakta kullanmışlardır  Örneğin  Meksika’daki Aztekler 15  yy’da volkanlardan aldıkları karları  yemeklerini ve içeceklerini soğutmak için kullanmışlardır  Ayrıca Peru ve Colombia’daki Andres dağlarındaki karlar da soğutmak amacıyla kullanılmıştır  16  yy’da İspanyollar sorbelerini ve buzla  soğutulmuş diğer ürünlerini buraya getirmişlerdir  Helado,İspanya’daki  gibi uzun süre dondurma anlamında kullanılmıştır  Sonraları Portekizlilerin ve İtalyanların da Latin Amerika’ya gelmesiyle dondurma çeşitlenmiştir  Ardından Arjantin ve Uruguay’da da  popüler olmuştur  Daha sonraları İspanyol fetihçiler,Meksika’ya karla şekeri karıştırma alışkanlığını getirmişlerdir  Kendileri de çikolata ve vanilya ile  tanışmışlardır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |