Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akdağ karadeniz bölgesinin doğu karadeniz bölümünde oltunun, batısında, dağ

Akdağ,Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde ,Oltu"nun 15 Km Batısında Dağ.

Eski 07-16-2011   #1
Şengül Şirin

Akdağ,Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde ,Oltu"nun 15 Km Batısında Dağ.

AKDAĞ

Akdağ,Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde ,Oltu"nun 15 km batısında dağYüksekliği 3047 m"dirÜst Tebeşir Dönemi (y65 milyon yıl önce) kalkerleri ve Eosen (y 54 - 38 milyon yıl önce) filişlerinden oluşan bir tabanın üzerine andezit lavların yayılmasıyla meydana gelmiştirAdını bu lavların renginden almıştırBatı ve Kuzeybatı yamaçları basamaklar biçiminde Tortum Gölüne ,Tortum Çayı tarafından oldukça derin yarılan güney yamaçları ise yumuşak eğimlerle Narman ve Oltu"ya inerGüneyden bakıldığında derin vadilerle parçalanmış bir plato görünümündedirErzurum- Artvin karayolu Tortum"dan sonra ikiye ayrılırve yollardan biri Akdağ"ın batı yamaçlarını izleyerek Tortum Gölü kıyısından ,öbürü de doğu yamaçlarını izleyerek Narman-Oltu -Olur üzerinden Artvin"e bağlanır

Akdağ,bitki örtüsü bakımından çok zengin değildirKuzey yamaçlarında kara çam,sarı çam ve yaprakdöken ağaçlardan oluşan görece daha gür ve zengin bir orman örtüsü bulunurPlato görünümündeki güney kesimlerin ana bitki örtüsü Alp tipi çayırlardırayrıca seyrek çam ve meşelere de rastlanırAkdağ"ın bu kesimleri,gerek Karadeniz ,gerekse Doğu Anadolu Bölgesinden gelen göçerlere yaylak işlevi görürAkdağ ve çevresinde yazın hareketli bir toplumsal ve ekonomik yaşam ortaya çıkar

Kaynak;AnaBritannica cilt 1 frmsinsinetiçin derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com