07-16-2011
|
|
Şengül Şirin
|
Akdağ,Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde ,Oltu"nun 15 Km Batısında Dağ.
AKDAĞ

Akdağ,Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde ,Oltu"nun 15 km batısında dağ Yüksekliği 3 047 m"dir Üst Tebeşir Dönemi (y 65 milyon yıl önce) kalkerleri ve Eosen (y 54 - 38 milyon yıl önce) filişlerinden oluşan bir tabanın üzerine andezit lavların yayılmasıyla meydana gelmiştir Adını bu lavların renginden almıştır Batı ve Kuzeybatı yamaçları basamaklar biçiminde Tortum Gölüne ,Tortum Çayı tarafından oldukça derin yarılan güney yamaçları ise yumuşak eğimlerle Narman ve Oltu"ya iner Güneyden bakıldığında derin vadilerle parçalanmış bir plato görünümündedir Erzurum- Artvin karayolu Tortum"dan sonra ikiye ayrılır ve yollardan biri Akdağ"ın batı yamaçlarını izleyerek Tortum Gölü kıyısından ,öbürü de doğu yamaçlarını izleyerek Narman-Oltu -Olur üzerinden Artvin"e bağlanır
Akdağ,bitki örtüsü bakımından çok zengin değildir Kuzey yamaçlarında kara çam,sarı çam ve yaprakdöken ağaçlardan oluşan görece daha gür ve zengin bir orman örtüsü bulunur Plato görünümündeki güney kesimlerin ana bitki örtüsü Alp tipi çayırlardır ayrıca seyrek çam ve meşelere de rastlanır Akdağ"ın bu kesimleri,gerek Karadeniz ,gerekse Doğu Anadolu Bölgesinden gelen göçerlere yaylak işlevi görür Akdağ ve çevresinde yazın hareketli bir toplumsal ve ekonomik yaşam ortaya çıkar
Kaynak;AnaBritannica cilt 1 frmsinsi netiçin derlenmiştir
|