Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
andrusovo, arasında, ateşkesi, kimler, oldu, yapıldısonucu, zaman

Andrusovo Ateşkesi -ne Zaman Kimler Arasında Yapıldı.sonucu Ne Oldu.

Eski 06-10-2011   #1
Şengül Şirin

Andrusovo Ateşkesi -ne Zaman Kimler Arasında Yapıldı.sonucu Ne Oldu.

ANDRUSOVO ATEŞKESİ

Andrusovo ateşkesi,Lehçede ANDRUSZOW,Rusya ile Polanya"nın Ukrayna"nın denetimini ele geçirmek için 1654-67 arasında giriştikleri On Üç Yıl Savaşlarına son veren antlaşma( 9 Şubat 1667)

Rus hükümeti,Ukrayna"daki Leh yönetimine (1648-54 ) karşı ayaklanan Zaporoj Kazaklarının atamanı Bogdan Hmelnitski"nin önerdiği Pereyaslav Antlaşması"nı 1654"te kabul ettiUkrayna"nın Rusya"ya katılmasını öngören bu antlaşma Polanya ile Rusya arasında savaş çıkmasına yol açtıSavaş sırasında Ukrayna birçok kez el değiştirdiyerli halk ise,Rusya"yı ve Polonya"yı tutanlar olarak kesin biçimde ikiye bölündü

Barış görüşmeleri 1664"te başladıPolonya"nın askeri kazanımları ve Rusya"nın bitkin düşmüş olması,Lehlere masa başında üstünlük sağlıyorduAma yeni bir ayaklanmanın patlak vermesiyle Polonya,Rusya yararına hükümler içeren bir ateşkesi kabul etmek zorunda kaldıBuna göre Ukrayna ,Dinyeper Irmağı boyunca ikiye bölünüyor,Rusya Ukrayna"nın doğu bölümünü Kiev kentini ve Smolenks ile Seversk illerini alıyorduAteşkes 1686"da imzalanan bir antlaşma ile teyit edildi

Kaynak;AnaBritannica cilt 2 frmsinsinet için derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com