Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
andersen, hastalığı

Andersen Hastalığı

Eski 05-18-2011   #1
Şengül Şirin

Andersen Hastalığı

ANDERSEN HASTALIĞI

Andersen hastalığı,glikojen biyosentezinde önemli rol oynayan amilo 1:4,1:6 tansglükosidaz enziminin yokluğundan ileri gelen seyrek görülen kalıtsal hastalıkBu hastalıkta ,olağan dışı biçimde üretilen glikojen ,vücut dokularında ,özellikle karaciğerde birikirAndersen Hastalığına yakalanmış bebekler ,doğdukları anda normal görünümdedirama bir süre sonra gelişmeleri durur,zamanla kas gerginliğini de yitirerek uyuşuk ve hareketsiz olurlarKaraciğer ile dalak büyür ve ilerleyici karaciğer yetmezliği gelişirÖlüm genellikle,iki yaşına varmadan kalp yetmezliği ya da yemek borusu kanaması sonucu olurAndersen hastalığı oldukça seyrek görüldüğünden,kalıtımın nasıl bir rol aynadığı kesin olarak bilinmemekte,ancak bu tür enzim bozukluklarının çoğunda olduğu gibi somatik kromozomlarla ilgili çekinik ( resesif) nitelikte bir kalıtım özelliği olduğu sanılmaktadır

Kaynak;AnaBritannica cilt 2 frmsinsinetiçin derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com