![]() |
Neler Umdular Neler Buldular |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Neler Umdular Neler BuldularNE BEDELMİŞ AMA Mübadele bedel kelimesinden geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoluğuyla, çocuğuyla, hayalleriyle, umutlarıyla ![]() ![]() ![]() MEZARLARI MEÇHUL Türkiye’ye 500 bin göçmen ulaştı ![]() ![]() ![]() Sen maacir misin len? İstersen değilim de ![]() ![]() ![]() ![]() Manavlar da (yerliler) kendilerince haklılar ![]() ![]() ![]() Piyasa zaten bozuk, ticaret dar, bir ucundan da onlar asılırlar ![]() ![]() ![]() Yine de hoş tuttular ![]() ![]() Dedem suskundu rahmetli, kerpetenle asıl kelime alamazsın ağzından ![]() ![]() ![]() ![]() Garibim Rumeliyle yatar, Rumeliyle kalkar ![]() ![]() TOPARLANIN! Yıl 923 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi halinde bir Türk kasabası, tıkırdayıp gidiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() - Hayrola? - Gidiyorsunuz, Anadolu’ya! - Bizi Vardar’dan kimse atamaz, burada doğduk, öleceğiz burada! - Kararı alan biz değiliz ama ![]() ![]() ![]() - Ya? - Lozan, Curzon, Ankara ![]() ![]() ![]() Ne diyebilirsin ki? Anavatan var arada ![]() ![]() ![]() Gayrimenkulleri güya vesikayla bırakıyorsun, eşyalar heder olup gidiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Selanik Limanı bir nevi toplama kampı ![]() Ailesini kaybedenler, diz dövenler, ağıt yakanlar ![]() ![]() ![]() Cepde cepkende beş on mecidiye kalsa da her şey para ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altına girecek çatı altı bulamıyorsun, hela, hamam karaborsa ![]() ![]() ![]() BİR SESSİZ GEMİ İstanbul Nakliyat ve Sevkiyat Müdüriyeti ve Seyri Sefain İdaresinin gemi sayısı mahdut, giden aylar sonra dönebiliyor ancak ![]() ![]() Üç hafta, beş hafta ![]() ![]() ![]() ![]() Trenle yollananlar ayrı perişan, karayolunu seçenler ise saldırıya uğruyor ![]() ![]() ![]() Eşyanın okkası şu kadar lira, çorba isteyen buyursun kasaya ![]() ![]() ![]() Cüzdanı kalın olanlar kamaralara geçiyor, fukara takımı hayvanlarla birlikte tıkılıyorlar ambara ![]() Gel de bitlenme, tifo, tifüs, veba ![]() ![]() ![]() ![]() Yol yıpratıcı, soğuk ciğerlerinde hançer, kolera kol geziyor, fareler fıkır fıkır yanıbaşında ![]() Öleni saklayamıyor, defnedemiyorlar ![]() ![]() Muhacir vapurlarının yanaştığı bazı Ege kasabaları ayaklanıyor, açıkça “istemiyoruz” diyorlar ![]() Ora olmadı bura, Aydın, Muğla derken sürün gitsin Mersin bataklıklarına ![]() ![]() ![]() Sinek bulut bulut, sıtma adi vaka ![]() ![]() ![]() Kayırılanlar da oluyor tabii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günlerde Mübadele ve İskân Vekili Celal Bayar ![]() ![]() Bayar Gemlik’i teklif ediyor “Abe bu ova mendil kaa” diye bozuluyorlar “biz isteriz üç çift öküzle girelim tarlaya!” Bayar hem gönüllerini yapıyor hem de “şu M ![]() ![]() ![]() ![]() PARAMPARÇA Efendim bizimkiler İstanbul üzerinden Mudanya’ya geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabri Bey mahallesinde bükük belli bir virane gösteriyorlar ![]() ![]() Teyzemin teki Kalle’de (Çanakkale’de) kalıyor, dayılar İzmir’e uzanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kaybolanları unut, feysbuk ney yok ki ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni bir yurt, yeni yeni insanlar ![]() Birkaç koyun ediniyor, komşuların “hayvanlar yesin” diye yolladıkları kavun karpuz kabuklarını kemiriyorlar açlıktan ![]() Ki bunlar hısım akraba düğününe tabakla altın yollayan insanlar ![]() Soğuk, gıdasızlık, sari hastalıklar ![]() ![]() ![]() ![]() Kabristanda yer çook ![]() ![]() ![]() Muhacir kimin umurunda? SUYUN “ÖTE” YANINDAN Anam tarafı da Selanik muhaciri, onlar İzmir Kemalpaşa’ya yerleşiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendim Anadolu’yu terk eden Ortodokslar genelde sanat sahibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağ, bostan güjjmen işi, zeytin, tütün ve zerzavatçılığı da öğretiyorlar Anadolu halkına ![]() ![]() ![]() Nasip işte bazılarının işi rast gidiyor parayı buluyorlar ![]() Fısıltı gazetesinin işi yok: “Bunlar var ya bunlar, yine gömü buldular!” Neymiş efendim, gece Rumun biri gelmiş, “ben bu evin eski sahibiyim” demişmiş, “altın saklamıştık göstereyim, yarı yarıya ![]() ![]() ![]() Laf işte! Duy da inanma ![]() ![]() ![]() İyi de bu muhacir geceli gündüzlü çalışmadı mı? Alıp, satmadı mı? İş yeri açmadı mı? Elini koymadı mı taşın altına? Yok, yaranamazsın ![]() ![]() ![]() ![]() Allah kimseyi vatanından etmesin dünyada cüda ![]() ![]() ![]() Sürünsen de göze batarsın, kazansan da ![]() ![]() ![]() MÜBADELEDEN SONRA Türklerin kin tutma gibi bir huyları yoktur, hatta burada kalanlara (İstanbul, Gökçeada, Bozcaada Rumlarına) ticari imtiyazlar tanır, önlerini açarlar ![]() Mütekabiliyet esasına göre Batı Trakyalı Türklerin de aynı haklara sahip olması lazımdır ![]() ![]() Gazeteler dergiler kapatılır, liderler tutuklanır ![]() ![]() ![]() Yunanistan bırakın devleti, kabile bile olamaz ![]() ![]() Halbuki Taksim, Beyoğlu, Balat, Feriköy, Pangaltı, Bakırköy, Yedikule, Samatya gibi semtlerde kiliseler sıralanır ardı ardına ![]() ![]() ![]() ![]() Biliyorsunuz yaşanan son krizin ardından Yunan turizmi dibe vurdu, şimdi kırmızı dipli mumla bizi çağırıyorlar ![]() İyi de ecdadımdan iz nişane bırakmamışsın ki, ne arayıp da bulacağım orada? Türk’ün Türk’le takası Selanik’teyiz ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben de arıyorum ama ![]() ![]() ![]() Rumlarla hayli müşterek kelimemiz var, Karpuzis, cacikis, acıbademis ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak buz yerine buzikis dersen mânâ veremiyorlar ![]() Selanik biraz İzmir’e benziyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ara sokaklardan birinde rastladığımız yaşlı bir kadın türkçeye hasret olmalı adeta esir alıyor ![]() ![]() ![]() ![]() - Biz biliyoruz Manisa’da bir kâzâ ![]() Anlatıyor da anlatıyor Samatya’dan, Tatavla’dan, Adadaki dostlarından ![]() ![]() ![]() ![]() Ve son zehirli cümle: “Bizi ayırdılar yavrum, attılar buraya!” “Bizi de ayırdılar” diyorum “ninelerim dedelerim hepsi buradan!” ÇİFT TARAFLI USTURA Yunanistan’ı dolaşın göreceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niye? Çünkü aslı nesli Türk ![]() ![]() “Yunanistan’a gideceksiniz” denildiğinde oturup ağlıyor “gozunun yağınyim ağam, bizi gavura virmen!” diyorlar ![]() O hengamede bir kısmı “ben Müslüman olmuştum” deyip yırtıyor ![]() Oldum diyorsa olmuştur, kalbini yarıp da bakacak halimiz yok ya ![]() ![]() ![]() ![]() Yunanistan’da hoş karşılanmıyorlar, adları “Türkolodis”e (Türk tohumuna) çıkıyor ![]() ![]() ![]() ![]() O KADAR BASİT Mİ YAV? Gazetenin biri manşet atmış ![]() O kadar da basit değil, evini yurdunu kim bırakır, mecburiyet olmasa ![]() Kaldı ki bir de “git” denilenler var ![]() Bütün dünya tehcirin lanetli bir uygulama olduğunu söylüyor ![]() Mübadelenin vebali kat kat fazla ![]() ![]() ![]() ![]() AH TAHSİN PAŞA Selanik Türklerin kesif olduğu bir bölge ![]() ![]() Nedendir bilinmez İttihatçı Tahsin Paşa emri altındaki 50 bin askere, onca mermiye, mevziye rağmen Selanik’i Rumlara teslim ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Göç göç göç ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün Yunan Meclisinde 100 Türk milletvekili hayal değildi yoksa ![]() ULUS DEVLET Mübadelede 1 milyon 250 bin Ortodoks ile 500 bin Müslüman takaslanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dönmeler (Sabetaycılar) Türkiyeye gelmeyi bilhassa arzular, ki ilerleyen yıllarda önemli mevkilere oturacaktırlar İrfan ÖZFATURA
![]() |
|