![]() |
Mübarek Gitti, Ama Oyun Bitmedi |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Mübarek Gitti, Ama Oyun BitmediMübarek sonrasında yönetimi ele alan Mısır ordusunun Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi, yasama organının yerine geçmeyeceklerini falan söylüyor, ancak Mısır tarihine baktığımızda bunu inandırıcı bulmak zorlaşıyor ![]() ![]() ![]() Çünkü Mısır ordusu, yalnızca bugünün değil, Kral Faruk’un devrildiği 1952 darbesinden sonra sırasıyla Mısır’ı yöneten generallerin (Necip, Nasıl, Sedat ve Mübarek) tüm icraatlarından sorumludur ![]() Ortada bir “suç” varsa, tamı tamına suç ortağıdır! ![]() ![]() Bir kere Mısır ordusu hiçbir zaman kendini sadece “asker” olarak görmemiş, “yönetici aktör” olarak daima işin içinde bulunmuştur ![]() Halk isyanı sırasında “tarafsız” gözükmesi, çıkar hesabının sonucudur ![]() ![]() ![]() ![]() Buna geçmişi şahittir ![]() Mısır ordusuyla Mısır siyasetini bir vücudun iki uzvuna benzetmek mümkündür ![]() ![]() Yasama organının yerine belki asker geçmeyecek, ancak elini de çekmeyecektir ![]() Bu durumda olumsuzluklar sivillere mal edilirken, olumlu gelişmeleri (şayet olabilirse) ordu sahiplenecektir ![]() Sanırım Mısır’ı, bizim 12 Mart (1971) askeri müdahalesi sonucunda oluşan yönetim gibi bir yönetim tarzı bekliyor ![]() Halkın kendi gücünü idrak etmesi elbette çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Hüsnü Mübarek gitti, peki şimdi ne olacak? Muhalefet, “ortak düşman” ortadan kalktıktan sonra da birlik-beraberliğini sürdürebilecek mi, yoksa iktidarın cazibesine kapılıp her grup kendini daha öne çıkarmaya mı çalışacak? “Ortak düşman”ı bertaraf etmek için birleşmek kolay, ama sonrasını yönetmek zordur ![]() Bu olayda benim görebildiğim, izleyebildiğim kadarıyla tek önemli mesaj var: Gücünü fark eden halkın karşısında hiçbir güç tutunamaz ![]() Ama acaba Mısır ordusuyla Mısır halkı ne kadar barışık kalabilir? Korkarım orduyu istediklerine pişman olacaklar ![]() Aslında General Necip’ten bu yana gelişen tüm olumsuzlukların etkili aktörlerinden biri olan Mısır ordusunu halkın istemesi büyük bir çelişkidir: Mısır’ın yetenekli sivil önderlerden mahrum bulunması başıbozuk halkın böyle bir çelişkiye düşmesini kaçınılmaz kılıyor ![]() ![]() ![]() Bu bir şaşırtmaca: İçinden de Amerika kokusu geliyor ![]() ![]() Mısır açısından en zor dönem şimdi başlıyor ![]() ![]() ![]() Mısır başta olmak üzere Arap ülkeleri için demokrasiye geçmenin çok zor olduğunu düşünüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı’dan “insana saygı ve insanlara hoşgörü” geleneğini miras alan Türkiye bile bunu hâlâ başaramamışken, Mısır nasıl başaracak? Türkiye Mısır konusuna başından beri temkinli yaklaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdilik Türkiye iyi bir pozisyonda gözüküyor ![]() ![]() ![]() İngiltere Başbakanı’nın sonuçtan memnuniyet duyan açıklaması, “Alicengiz oyunu”nun çoktan kurulduğunu gösteriyor ![]() Yavuz Bahadıroğlu
![]() |
|