|  | Havuç |  | 
|  07-07-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   HavuçHavuç Dünyanın hemen her yerinde kökleri için yetiştirilen bir bitkidir  Besin depolayarak etlenen bu kazık kökler çiğ ve pişmiş sebze olarak çok sevilir  Maydanozgiller familyasından olan havuç {Daucus carota), anayurdu Afganistan'dan dünyaya yayılmış ve çok eskiçağlardan beri Akdeniz çevresinde, 13  yüzyıldan bu yana da Kuzey Avrupa ülkelerinde tarıma alınmıştır  Bütün kuzey yarıküredeki çayırlarda kendiliğinden yetişen yabani havucun kökleri bildiğimiz sebzelik havuçlarınki gibi turuncu renkte değil beyazdır  Üstelik çok daha cılız ve ince, dokusu da oldukça sert ve lifsidir  Bugün sebze bahçelerinde yetiştirilen iri, etli, renkli ve gevrek köklü havuç çeşitleri, uzun seçme ve çaprazlama çalışmalarıyla bu yabani havuçtan geliştirilmiştir  Köklerin biçimi, boyutları ve rengi çeşitten çeşide çok değişir  Bazıları kısa, kalın ve küt uçlu, beyaz, sarı ya da morumsu kırmızı renktedir  Ama en yaygın çeşitlerin kökleri canlı turuncu renkte ve koni biçiminde olur  İyice büyüdüğünde tepe çapı 5 santimetreyi aşan ve aşağıya doğru incelen bu sivri uçlu köklerin uzunluğu 1530 santimetreyi bulur  Hatta Beypazan'nda yetiştirilen yerli çeşitlerin konik kökleri, iyice büyümeye bırakıldığında 1 metre uzunluğa erişebilir  Ama bu kadar uzun köklü havuçların hem topraktan sökülmesi zordur, hem de kökün içindeki öz bölümü sertleşip odunsu bir dokuya dönüştüğü için lezzeti azalır  En,değerli havuç çeşitleri, silindir biçimindeki kökü 1015 santimetreden fazla büyümeyen, gevrek dokulu, hafif tatlı, bol sulu ve posası az olanlardır  Rengi ne kadar koyu turuncu olursa, kökün besin değeri de o kadar yüksektir  Çünkü, havuca rengini veren ve karoten denen bu madde vücutta A vitaminine dönüşür {bak  VİTAMİN)  Bu nedenle havucun çiğ sebze ya da salata olarak yenmesi, suyunun sıkılarak içilmesi sağlıklı büyüme açısından çok yararlıdır  İkiyıllık otsu bir bitki olan havuç birinci yılında yapraklanır ve kökünü geliştirir, ikinci yılında da çiçek verir  Küçük beyaz ya da pembemsi çiçekleri top top kümelenerek dalların ucunda geniş şemsiyeler oluşturur  Yabani havuç birçok ülkede tarımcıların en korktuğu zararlı otlardan biri sayılırsa da, tarlalarda ya da yol kenarlarında açan bu dantel gibi zarif, beyaz çiçeklerin görünümü çok hoştur  Havuç besince zengin, iyi akaçlanmış, gevşek ve derin topraklan sever  Şubatmart aylarında, en az 30 cm aralıklı sıralara oldukça bol tohum atılır  Ilıman iklimlerde bütün yaz ve kış ayları boyunca hasat sürer  Çiğ sebze olarak yenecek çeşitlerde köklerin daha körpe ve gevrek olması için, çoğu kez iyice etlenip kalınlaşmadan toplanır  Bazı ülkelerde, dilimlenip kurutulduktan ve hafifçe kavrulduktan sonra öğütülen havuç köklerinden kahveye benzeyen bir içecek yapılır  Bazı havuç çeşitlerinin çok iri, kaba ve sert dokulu kökleri de hayvan yemi olarak kullanılır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Havuç (maydanozgiller familyası) |  | 
|  09-04-2010 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Havuç (maydanozgiller familyası)HAVUÇ a  1  Kökü sebze olarak kullanılan otsu bitki  (Bil  a  Daucus  carota; maydanozgiller familyası  ) [Bk  ansikl  böl  Bot  ve Tarım  ] —2  Aynı bitkinin kökü  —Nük  müh  Radyoaktif havuç çıkarma, radyoaktiflik  sondajı için  kesit alma  (Eşanl   ) RADYOAKTİF KAROT ÇIKARMA —ANSİKL  Bot  ve Tarım  Yabani havuç, yol kenarlarında ve çayırlarda yetişen, beyaz köklü,  ikiyıllık bir bitkidir  Sebze bahçelerinde yetiştirilen renkli iri köklü  havuçlar bundan türemiştir  Havucun yaprakları çok parçalıdır; çiçekleri  şemsiye biçiminde bir arada, küçük, beyaz ve sıktır  Tohumları  dikenlidir  Sayıca pek çok olan havuç çeşitleri iki grupta toplanabilir:  genellikle turuncu olan sebzelik havuçlar ve daha iri olan beyaz ya da  sarı renkli yemlik havuçlar  En çok yetiştirilen havuç tipi silindir  köklü "yarı uzun" havuçlardır; bunların topaç gibi çok kısadan, sivri  uçlu çok uzuna kadar birçok çeşidi vardır  Islah edilmiş çeşitlerde çok  turuncu-kırmızı renkte ince bir özek bulunur  Havuç derin ve kumlu  topraklarda iyi yetişir  Ekimi (metrekareye 150 kök) şubattan temmuza  kadar yapılır  Çeşidine ve bölgelere göre de hazirandan başlayarak bütün  kış boyunca hasat edilir  Korunaklı yerlerde ilkbaharda da ürün alınır  Havuç çiğ olarak yendiği gibi (salata, turşu) pişirilerek ve başka yemeklere katılarak da yenir  Çocuklar için çok yararlı bir sebzedir, °/o 9  oranında karbonhidrat ve ona İlginç tıbbi özellikler kazandıran bir  pigment (karaten ya da provitamin A [büyüme, gece görme]) içerir  Bebeklerde ve küçük çocuklarda, ishal ya da enterit durumlarında havuç çorbası tavsiye edilir  Ama bu rejim ancak birkaç gün için  uygulanmalıdır  —Halk hek  Havucun meyvesi (halk arasında 'tohum' denir)  sindirimi kolaylaştırıcı, gaz söktürücü, idrar artırıcı, kurt düşürücü,  âdet getirici, gebeliği önleyici ve cinsel gücü artırıcı olarak  kullanılır, infus-yon halinde (0/o5) günde 2-3 bardak içilir  Meyvenin  dövülmesiyle elde edilen toz, hap halinde günde 1-3 gram alınır   | 
|   | 
|  | 
|  |