![]() |
Yemek Seçen çocuklar Için Diyetisyenden Beş öneri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yemek Seçen çocuklar Için Diyetisyenden Beş öneriYemek seçen çocuklar için diyetisyenden beş öneri Çocuğunuzla yemek bazen beslenmeden çok pazarlık gibi geliyorsa yalnız değilsiniz ![]() ![]() BBC Türkçe Yemek seçen çocuklar için diyetisyenden beş öneri Çocuk ve bebek beslenme uzmanı Charlotte Stirling-Reed, CBeebies Ebeveyn Yardım Hattı'na bu durumla başa çıkmanın en iyi yolları hakkında konuştu ve kendinizi suçlamamanın önemli olduğunu söyledi ![]() "Bu, birçok çocuğun gelişiminin gerçekten normal bir parçası ![]() ![]() "Sadece siz varmışsınız gibi hissetmeyin çünkü öyle değil ![]() 1 ![]() Mantığa aykırı gibi görünse de Stirling-Reed, bir çocuğun ne yemek istediğini seçmesine izin vermenin aslında onu daha fazla şey denemeye teşvik edebileceğini söylüyor ![]() "Küçük çocuğunuz 'Bu yemeği yemek istemiyorum' diyorsa, ona 'Sorun değil' demek çok daha yardımcı bir tutumdur ![]() Çocuk büyüdükçe kendi kararlarını vermesi gerekir, bu nedenle bunu bastırmamak yardımcı olabilir ![]() Unleash Your Creativity with Adobe - The Ultimate Design Partner adobe ![]() "Çocuklar özerklik ister ve onlara 'bunu yemek zorunda değilsin' dememiz çoğu zaman bunu yemenin kendi tercihleri olduğunu düşünmelerini sağlayabilir ![]() Ayrıca, yemek saatlerini uzatmanın durumu daha da kötüleştireceğini söyleyerek, istedikleri zaman masadan kalkmalarına izin verilmesini öneriyor ![]() 2 ![]() Stirling-Reed, farklı gıdaları iyi ya da kötü olarak etiketlemenin, çocuğun yedikleriyle kurduğu ilişkiyi nihai olarak etkileyebileceğini söylüyor ![]() "Tarafsız olmaya çalışın ![]() ![]() ![]() Uzman bunun yerine ebeveynleri çocuklara dengeyi öğretmeye teşvik ediyor ![]() "Farklı gıdalardan utanmamıza gerek yok, ancak bazı gıdaları diğerlerinden daha az sıklıkta yiyebiliriz ![]() "Neyin daha sağlıklı olduğu ya da olmadığı hakkında konuşmaz ama örnek olurdum, onlara ölçülü olmanın, çeşitliliğin ve dengenin ne demek olduğunu yaptıklarıma gösterirdim ![]() 3 ![]() Stirling-Reed, yemeği yemekten daha keyifli bir deneyim haline getirmenin dikkati sorundan uzaklaştırabileceğini ve çocukları yemek yemeye teşvik edebileceğini söylüyor ![]() Bu aynı zamanda çocukların masayı olumsuz bir yer olarak algılanmasını da önler ![]() "Bir kitap çıkarın ya da masada olmak istemelerini sağlayacak başka bir şey ![]() ![]() "Ancak yemeğe odaklanmamaya çalışın ![]() ![]() 4 ![]() Bir çocuk bir yaşına geldiğinde büyümesi yavaşlamaya başlayabilir ve bu da iştahının azalmasına neden olabilir ![]() "İnişler ve çıkışlar olur ![]() ![]() Bu konuda dikkatli olmanın önemli olduğunu söylüyor ![]() "Buna duyarlı beslenme deniyor, ne kadar yiyeceklerini belirlemelerine izin veriyoruz ![]() ![]() ![]() Çocuğunuz aktifse ve büyüyorsa, muhtemelen yeterince gıda alıyordur ![]() ![]() 5 ![]() Çocuğunuzu yemek hazırlığına ve yemeklere mümkün olduğunca dahil etmek, yemek konusunda daha maceracı olmalarına yardımcı olabilir ![]() Stirling-Reed, sofra kurmaya yardım etmek, karışımları karıştırmak, alışverişi birlikte yapmak ve hatta yemek hakkında okumak gibi basit aktivitelerin yardımcı olabileceğini söylüyor ![]() Ayrıca çocuklara çok çeşitli yiyecekler sunulmasını tavsiye ediyor ![]() "Çocuklar aşinalığı sever ![]() ![]() Bunun için çok zaman harcamanıza gerek yok ![]() ![]() "Öğütülmüş fındık, öğütülmüş tohumlar, bir avuç dondurulmuş meyve veya sebze gibi şeyler ![]() "Örneğin, konserve domates, mercimek ve dondurulmuş sebzeleri karıştırarak çok hızlı bir şekilde yemek yapabileceğiniz ürünlerle gerçekten sağlıklı, besin açısından yoğun bir makarna sosu hazırlanabilir ![]() Bu haber, BBC gazetecileri tarafından hazırlandı ve kontrol edildi ![]() ![]()
![]() |
|