|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arayış, dolu, fazıl, izdırap, kısakürek, yıllarınecip |
![]() |
Izdırap Dolu Arayış Yılları(Necip Fazıl Kısakürek) |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Izdırap Dolu Arayış Yılları(Necip Fazıl Kısakürek)Necip Fazıl, sanat dünyasında alkışlanıyor, üniversitede ders veriyor,devrin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ile randevusuz evinde görüşüyordu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeryüzünde yalnız benim serseri, Yeryüzünde yalnız ben derbederim ![]() Herkesin dünyada varsa bir yeri, Ben de, bütün dünya benimdir, derim ![]() Yıllarca gezdirdim hoyrat basımı, Aradım bir ömür arkadaşımı ![]() Ölsem dikecek yok mezar taşımı; Kendime ben bile hayret ederim ![]() Gönlüm ne dertlidir, ne de bahtiyar, Ne kendisine yar, ne kimseye yar, Bir rüya uğrunda ben diyar diyar, Gölgemin peşinden yürür giderim ![]() ![]() ![]() “Yobaz ve Yobazlık” Şimdi "irticacı" dendiği gibi o zaman da dindarlara mürteci, yobaz diye saldırılıyordu ![]() ![]() "Islamiyet ilim, fikir ve medeniyet dinidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Surda bir gedik açtık, mukaddes mi, mukaddes; Ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es! ÇÎLE VE HAFAKANLARLA GEÇEN YILLAR Ölümsüz hakikati aramayı yalnız basına sürdürdü: Gaiplerden bir ses geldi: Bu adam Gezdirsin boşluğu ense kökünde! Ve uçtu tepemden birdenbire dam; Gök devrildi, künde üstüne künde ![]() ![]() ![]() Pencereye koştum: Kızıl kıyamet! Dediklerin çıktı, ihtiyar bacı ![]() Sonsuzluk, elinde bir mavi tülbent, Ok çekti yukardan üstüme avcı ![]() Ateşten zehrim tattım bu okun, Bir anda kül etti can elmasımı ![]() Sanki burnum değdi burnuna yok'un, Kustum öz ağzımdan kafa tasımı ![]() Bir bardak su gibi çalkandı dünya; Söndü istikamet, yıkıldı boşluk ![]() Al sana hakikat, al sana rüya! Işte akıllılık, işte sarhoşluk! Ensemin örsünde bir demir balyoz, Sığındım yatağa son çare diye ![]() Bir kanlı şafakta bana çil horoz, Yepyeni bir dünya etti hediye ![]() YENI DÜNYADA KORKUNÇ GERÇEKLERLE YÜZ YÜZE GELİR Üstat yeni bir dünya bulmuştur, ama bu yeni dünya bizim tanıdığımız bir dünya değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nasıl bir dünya hikayesi zor; Mekanı satıh, zamanı vehim ![]() Bütün bir kainat muşamba dekor, Bütün bir insanlık yalana teslim ![]() Nesin sen, hakikat olsan da çekil! Yetiş körlük, yetiş takma gözde cam! Otursun yerine bende her şekil; Vatanım, sevgilim, dostum ve hocam ![]() Necip Fazıl, yeni dünyayı bir türlü kabullenemez ![]() ![]() ![]() Aylarca gezindim, yıkık ve şaşkın; Benliğim bir kazan ve aklım kepçe ![]() Deliler köyünden bir menzil aşkın, Her fikir içimde bir çift kelepçe ![]() Niçin küçülüyor eşya uzakta? Gözsüz görüyorum rüyada, nasıl? Zamanın raksı ne, bir yuvarlakta? Sonum varmış, onu ögrensem asil ![]() Yüz yüze geldiği yeni gerçekler genç sairi, ıstıraptan ıstıraba sürükler, öğrendiği yeni fikirler, eski hayatı ve yasama üslubu ile hiç mi, hiç bağdaşmamaktadır ![]() ![]() Bir fıkır ki sıcak yarada kezzap, Bir fıkır ki beyin zarında sülük ![]() Selam selam sana haşmetli azap; Yandıkça gelişen tılsımlı kütük ![]() Yalvardım: Gösterin bilmeceme yol ![]() Ey yedinci kat gök, esrarını aç! Annemin duası düşte perde ol! Bir asa kes bana, ihtiyar ağaç!ACILAR ACILAR ACILAR ![]() ![]() ![]() Herkesi dinlendiren uyku, genç sairin ıstırabını azaltmaz ![]() ![]() Uyku katillerin bile çeşmesi; Yorgan; Allahsıza kadar sığınak ![]() Teselli pınarı, sabır memesi; Size şerbet, bana kum dolu çanak ![]() Bu mu rüyalarımda içtiğim cinnet, Sırrını ararken patlayan gülle? Yeşil asmalarda depreniş, şehvet; Karınca sarayı kupkuru kelle ![]() ![]() ![]() Akrep nokta nokta ruhumu sokmuş, Mevsimden mevsime girdim böylece ![]() Gördüm ki, ateşte, cımbızda yokmuş, Fikir çilesinden büyük işkence ![]() Mürşidinin dizinde Beyoğlu’nun esrarlı geceleri, kumar hayatı, gece âlemleri Necip Fazıl’ın ruhundaki fırtınaları dindiremedi ![]() ![]() ![]() “Diz çök ey zorlu nefs, önümde diz çök! Heybem hayat dolu, deste ve yumak ![]() Sen, bütün dalların birleştiği kök; Biricik meselem, sonsuza varmak ![]() ![]() ![]() Çile şiiri, onun hakikati arama macerasını, çektiği fikir çilesini, uykusuz geçen geceleri ve hakikati buluş hikâyesini anlatır ![]() ![]() “Otuz üç yıl saatim işlemiş, ben durmuşum ![]() Gök yüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum ![]() Tasavvuf yolunu keşfettikten sonra, kendisiyle hesaplaşmalara girdi ![]() ![]() ![]() Aynalar Yolumu Kesti isimli şiirinde, aynaya bakarak nefsini müthiş bir şekilde sorguladığını görüyoruz ![]() ![]() ![]() Aynalar, bakmayın yüzüme dik dik; İşte yakalandık, kelepçelendik! Çıktınız umulmaz anda karşıma, Başımın tokmağı indi başıma ![]() Suratımda her suç bir ayrı imza, Benmişim kendime en büyük ceza! Ey dipsiz berraklı, ulvî mahkeme! Acı, hapsettiğin sefil gövdeme! Nur topu günlerin kanına girdim; Kutsal emaneti yedim, bitirdim ![]() Doğmaz güneşlere bağlandı vade; Dişlerinde, köpek nefsin irade ![]() Günah, günah, hasad yerinde demet; Merhamet, suçumdan aşkın merhamet! Olur mu, dünyaya indirsem kepenk; Göz yaşı döksem, Nuh Tufanı’na denk? Çıkamam, aynalar, aynalar zindan ![]() Bakamam, aynada, aynada vicdan ![]() Beni beklemeyin, o bir hevesti; Gelemem, aynalar yolumu kesti ![]() SANATINA YENİ BİR YÖN VE HEDEF BELİRLEDİ Büyük ve dahi şair, “gece bir hendeğe düşercesine” gerçeğin kucağına düştükten sonra, sanatına yeni bir gaye belirledi ![]() ![]() Anladım sanat, Allah’ı aramakmış; Marifet bu, gerisi yalnız çelik çomakmış ![]() Durun kalabalıklar Necip Fazıl, Kaldırımlar’ı yazdığı zaman ferdiyetçi idi ![]() ![]() ![]() “Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak” Haykırsam kollarımı makas gibi açarak ![]() Eserlerinde hayata anlam kazandıran manadan uzaklaşıldığını, toplumun ruh köküne kibrit suyu döküldüğünü sıkça vurguladı ![]() “Kubur faresi hayat, meselesiz, gerçeksiz; Heykel destek üstünde benim ruhum desteksiz ![]() Bin yıllık İslâm mirasına sahip çıkmamızı istedi ![]() “Mezarda kan terliyor babamın iskeleti; Ne yaptık, ne yaptılar mukaddes emaneti?” Manevî temellerden mahrum yetişen nesiller, elbette ahlâk, adalet, erdem, sosyal yardımlaşma gibi kaygılar taşımayacaklardı ![]() ![]() ![]() ![]() YÖNETENLER HALKI SUÇLADI HEP Türkiye, 80 yılda kalkınmış bir dünya ülkesi olamadı ![]() ![]() ![]() “Gerici, mürteci, irticacı!” Halbuki ülkeyi kim yönetiyorsa, geri kalmışlıktan da onlar sorumludur ![]() ![]() “Rahminde cemiyetin ben doğum sancısıyım, Kutsal emanetin dönmez davacısıyım ![]() Zamanı kokutanlar mürteci diyor bana, Yükseldik sanıyorlar, alçaldıkça tabana ![]() Zaman korkunç daire ilk ve son nokta nerde? Bazı geriden gelen yüz bin devir ilerde ![]() ![]() ![]() Bekleyin, görecektir, duranlar yürüyeni; Sabredin, gelecektir, solmaz, pörsümez yeni ![]() ÖRNEK BİR MÜCADELE VERDİ Necip Fazıl, din ve maneviyat düşmanlarına karşı, kalemiyle örnek bir mücadele verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey genç adam, bu düstur sana emanet olsun: Ötelerden habersiz nizama lânet olsun!” “BU TAKSİMİ KURT YAPMAZ” İnsanımıza, özellikle dindarlara yapılan haksızlıklara ve adaletsizliklere isyan etti: O, adaletli bir gelir dağılımı istiyordu, ama ülkeyi yönetenlerin adalet umurunda değildi ![]() Birine dokuz hisse, dokuzuna tam bir pul ![]() Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa; Yaşasın kefenimin kefili kara borsa!” Ülkemizdeki bugünkü ekonomik durum, Necip Fazıl’ın anlattığı günlerden çok farklı değil ![]() ![]() ![]() ![]() YALAN TARİHE İSYAN ETTİ “Tarih düpedüz bir ideolojidir ![]() Özellikle Cumhuriyet döneminde tarih, geçmiş dönemleri karalama ideolojisinin emrine verildi ![]() ![]() ![]() “İnanmıyorum bana anlatılan tarihe; Sebep ne mezardansa bu hayatı tercihe?” Tarihin bir ideoloji olmaktan çıkarılmalı ve doğru tarihi öğretilmeliydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şairliği cüceye verdikten sonra dava şiirleri yazdı, “büyük sanatkârlığa” soyundu ![]() ![]() ![]() Necip Fazıl, toplumcu bir mütefekkirdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizin maddeten ve manen kalkınması için çırpındı, eserler verdi ![]() ![]() ![]() ![]() Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak Haykırsam kollarımı makas gibi açarak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sakarya, saf çocuğu masum Anadolu’nun ![]() Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun ![]() Sen ve ben, göz yaşıyla ıslanmış hamurdanız, Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız ![]() Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader, Aldırma; böyle gelmiş, bu dünya böyle gider ![]() Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz ![]() Sen kıvrıl, ben gideyim, son Peygamber kılavuz ![]() Yol O’nun, varlık O’nun, gerisi hep angarya ![]() Yüz üstü çok süründün, ayağa kalk Sakarya Çile ve dâvâ adamı Davasının çilesini çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zindandan oğlu Mehmed’e yazdığı mektupta: ‘Mehmed’im sevinin başlar yüksekte; Ölsek de sevinin, eve dönsek de ![]() Sanma ki, kalır bu tekerlek tümsekte ![]() ![]() ![]() Yarın elbet bizim, elbet bizimdir; Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir’ dedi ![]() DEV ESERLER KALEME ALDI Sakarya Türküsü, sembolik bir şiirdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Necip Fazıl, ancak büyük ustalarla ve eserleri de büyük eserlerle kıyaslanabilir ![]() Bazı eserler, yazarını ve şairini aşar ve bir âbide niteliği taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birlikte kalem mücadelesi verdikleri Osman Yüksel Serdengeçti’yi çok severdi ![]() ![]() BÜYÜK SANATKÂR OLDUĞUNA İNANIYORDU Prof ![]() ![]() “Ahmet Kabaklı, Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ayhan, dün seni televizyonda gördüm, dedi ![]() O zamanlar sadece TRT televizyonu vardı ve bir gün önce ben bir programa misafir olmuştum ![]() - Tabiî ki beğenmediniz Üstad! - Nereden bildin? - Çünkü konuşan siz değildiniz ![]() YENİLGİYİ HİÇBİR ZAMAN KABUL ETMEDİ Yenilgi ve mağlubiyeti kabul etmezdi ![]() - Ne oldu Üstad, treni mi kaçırdınız? Üstad böyle bir ithamı kabul eder mi? Treni kaçırmak bir eksiklik, bir yenilgidir ![]() - Kovdum gitti, der ![]() BEĞENDİĞİ SANATÇILAR Necip Fazıl, bunalımlar, hafakanlar ve derin düşüncelerin şairidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Rüzgâra bir koku ver ki hırkandan, Geleyim izine doğru arkandan ![]() Bırakmam, tutmuşum artık yakandan Medet ey Yunus’um, dervişim medet!” diyerek Yunus’un ruhundan yardım ister ![]() DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİ ŞAİRİ Kolay kolay kimseleri beğenmeyen Necip Fazıl, kendisinin büyük şair olduğundan emindir ![]() Bir gün kendisine, bir dostu: -Üstad, dünyada iki büyük şair var, demiş ![]() Necip Fazıl’ın tepkisi şu olmuş: -Öteki kim? Dünyanın en büyük iki şairinden birinin kendisi olduğundan emin olan Necip Fazıl, öteki büyük şairin adını sormuş ![]() Ateşten zehrini tattım bu okun, Bir anda kül etti can elmasımı ![]() Sanki burnum değdi burnuna yok’un, Kustum öz ağzımdan kafatasımı ![]() “Delilik ile deha arasında ince bir zar vardır, birinden ötekine geçmek mümkün ![]() ![]() Yok’un burnu olmayacağına göre, burnu da bir şeye değmeyecektir ![]() mekanı cennet olsun Dikkat: Bence en büyük haksız, haklıyken ,karşı tarafın eteğine yapışıp, ona: " Gönüldaş! Ne yapıyorsun? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bence en büyük haksız, her itişe kakışa hatta her hakaret ve acı mukabeleye katlanıp sonuna kadar ara bulmaya çalışmayandır ![]() Taraflar arasında küfür ve ihanetten gayrı her, herşey,herşey görmezlikten görülecek, böyle birşey zuhur ettiği anda da o taraf her tarafça, gık demesine, saflarımızdaki bir anlık boşluğu ilân etmesine bile imkân bırakılmadan tepelenecektir ![]() İslam hikmetii budur, İslâm siyaseti budur; ve bizim şu zavallı halimiz " ayrılık çıkaranlar bizden değildir" hadîsinin kılıncına karşıdır ![]() İyice bilmek lâzımdır ki, bu memlekette bütün şubeleriyle küfrün, boğazlamak üzere her an bıçağını bilediği, ne şu, ne bu birlik, dernek, ocak, ne Süleymancı, ne Nurcu, ne İmam hatipli vardır; sadece Müslüman vardır; Müslümanlık ve Müslüman! ![]() ![]() ![]() Esir kampları halinde Müslümanları depo etmekte kullanılan hangar mânasiyle değil, kâinata hâkim saray mânasiyle camii ve ruhu kurtarmak isteyenler, birleşiniz! ![]() ![]() ![]() Komünistler, 19 ![]() _ Dünya proleterleri birleşiniz! Biz de 20 ![]() _ Müslüman Anadolu gençliği! Birleşiniz! Gerçek İslâmlığın bu sahada ruhu kurtarıcı ve muvazeneyi kurucu hakikatini bütün insanlığa arzederek, her haliyle yeni ve güzel örneği nefsinizde çizgileştiriniz, renklendiriniz, maddeleştiriniz! Ve dünyaya haykırınız: " Ben İslâmın gerçeğindeyim; ve gerçek İslâm bende! ![]() ![]() ![]() ![]() Evet ey yeni gençlik! sana düşen, bu tayfun ve kasırga asrında Nuh'un yeni gemisini kızağa koymaktır ![]() Hak yardımcın olsun! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Necip Fazıl Kısakürek - ' Dünya Bir İnkılap Bekliyor ' adlı kitabından
![]() |
![]() |
Cevap : Izdırap Dolu Arayış Yılları(Necip Fazıl Kısakürek) |
![]() |
![]() |
#2 |
VANDETTA
![]() |
![]() Cevap : Izdırap Dolu Arayış Yılları(Necip Fazıl Kısakürek)Çok değerli bir şahsiyet mevla ruhuna rahmet eylesin ![]() ![]() ![]()
![]() |
|