![]() |
İşçilere 1 Yıllık ücret Devletten |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İşçilere 1 Yıllık ücret Devlettenİşçilere 1 yıllık ücret devletten İşbaşı Eğitim Programı’ kapsamında İŞKUR’dan alınan işçi için, maaş ve prim teşviki 1 yıla uzatılınca, program, şirketlerin istihdamda yeni gözdesi oldu ![]() Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işsizlerin mesleki niteliklerini artırmak, okullarından yeni mezun olan gençlerin işverenlere kendilerini tanıtmalarını sağlamak için 2009 yılından beri işbaşı eğitim programı düzenliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Programa başvuran işveren sayısı her ay artıyor ![]() ![]() ![]() Ücret devletten İhtiyaç duyulan pozisyon için İŞKUR’a başvurup eleman alabildikleri gibi, kendi seçtikleri kişileri de başlatabiliyorlar ![]() ![]() ![]() İşbaşı eğitim programına katılanlara 24 aylık dönem içerisinde fiilen çalışılan 320 güne kadar (tatil günleriyle birlikte bir yıl boyunca) İŞKUR tarafından günlük 50 lira ücret ödeniyor ![]() ![]() Programa katılan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor ![]() Programdan yararlanabilmek için İŞKUR’a kayıtlı ve işsiz olmak gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstihdama ek kontenjan İşbaşı eğitim programına katılacak kişilerin en az yüzde 50’sini program sonrasında işe alacağını taahhüt eden işverenler, toplam işçi sayısının yüzde 30’una kadar katılımcı talep edebiliyor ![]() ![]() 2 ay istihdam şartı İşverenin yeni katılımcı talep edebilmesi için son 1 yılda programa katılanların yüzde 20’sini en az 2 ay istihdam etmiş olması gerekiyor ![]() İşsizlik maaşı kesilmiyor İşsizlik maaşı almakta iken programa katılanlar hem işsizlik maaşı, hem de program gereği maaşlarını alabiliyorlar ![]() Asgari ücretin yarısı kadar masraf vergiden düşülebiliyor İşverenin işbaşı eğitim programına katılan işçi için yaptığı örneğin yemek, ulaşım gibi harcamalarının asgari ücretin yarısına karşılık gelen (aylık 823 lira) tutarı vergi matrahından düşülerek vergi teşviki sağlanıyor ![]() İşbaşı eğitim programına 16’dan 70 yaşına kadar herkes katılabiliyor ![]() ![]() ![]() 30 yaşından büyük kişilerin işe alınması durumunda ise cinsiyete göre 6 aydan 30 aya kadar işveren prim teşviki uygulanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Programa katılmak için aranan şartlar şöyle: İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak, emekli olmamak, programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak ![]() Muhasebe Network
![]() |
|