|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alacaklar, bağkur’lular, borcu, olan, sağlık, sgk’dan, yardımı |
![]() |
Sağlık Borcu Olan Bağ-Kur’lular SGK’dan Sağlık Yardımı Alacaklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sağlık Borcu Olan Bağ-Kur’lular SGK’dan Sağlık Yardımı AlacaklarSağlık borcu olan Bağ-Kur’lular SGK’dan sağlık yardımı alacaklar Sağlık borcu olan Bağ-Kur’lular SGK’dan sağlık yardımı alacaklar Değerli okurlar, bilindiği üzere esnaf, çiftçi, şirket ortağı gibi kendi nam ve hesabına çalışan Bağ-Kur’lular şimdi uygulamada olan geçerli mevzuata göre SGK’dan ücretsiz sağlık yardımı alabilmeleri için, SGK’ya 60 günden fazla prim borçları olmamaları gerekmektedir ![]() Ancak, bu durum uygulamada bir çok kişiyi mağdur etmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslına bakılırsa, biz Bağ-Kur’luların sadece sağlık sigortası primi borçlarını ödemeleri halinde, SGK’nın sağladığı sağlık yardım haklarından faydalanmaları gerektiğini düşünüyoruz ![]() ![]() Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi çalışana kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkı verir Soru 1: Yaklaşık 3 yıldır aynı işyerinde mühendis olarak çalışmaktayım, bu süre içerisinde yaklaşık 2500 saat fazla mesai çalışmam var (hafta sonu, genel tatil, Pazar, resmî bayram, dinî bayram dahil) şimdiye kadar hiç mesaî ödemesi almadım, işyerine başlarken de hiçbir sözleşme imzalamadım, bordrolarımda mesaî hanesi ve mesaî ücretleri haneleri hep boş olarak aldım, imzalayarak teslim aldım, personel bölümünden e-mail olarak işe giriş çıkış saatlerimi ve fazla mesaî dökümlerimi aldım, fazla mesai çalışmalarım olduğuna dair bana mahkemede şahitlik yapacak arkadaşımda var, dâvâ açsam kazanma şansım var mı acaba? İşyerimden haklı sebeple iş akdimi feshetme hakkım da var mı acaba? Can SELVİ Cevap 1: Çalışanın rızası olmadan fazla çalışma yaptırılması, ayrıca fazla çalışma ücretinin ödenmemesi çalışana iş akdini haklı sebeple fesih hakkı verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emekli olma şartlarını değiştirecek kadar askerlik süreniz yok Soru 2: 1972 doğumluyum ![]() ![]() Cevap 2: Emekli olma şartlarınızı değiştirmediğinden, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok ![]() ![]() ![]() Staj sürelerinin borçlanılmasına izin veren düzenleme yapılmalı Soru 3: 1974 doğumlu bir bayanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevap 3: Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet ARICAN YENİASYA
![]() |
|