|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağımsız, değerlendirmesi, denetim, finansal, hile, hilelerinin, hileli, nedenleri, raporlama, risk, sonuçları, süreci, türkiye’de, yöneticil, şirket |
![]() |
Finansal Raporlama Hilelerinin Nedenleri ve Sonuçları, Bağımsız Denetim Süreci Ve Türkiye’de Hile Risk Değerlendirmesi – 5 4.1 Hileli Finansal Raporlama Nedenleri Şirket Yöneticil |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Finansal Raporlama Hilelerinin Nedenleri ve Sonuçları, Bağımsız Denetim Süreci Ve Türkiye’de Hile Risk Değerlendirmesi – 5 4.1 Hileli Finansal Raporlama Nedenleri Şirket YöneticilFinansal Raporlama Hilelerinin Nedenleri ve Sonuçları, Bağımsız DenetimSüreci Ve Türkiye’de Hile Risk Değerlendirmesi – 5 4 ![]() Şirket yöneticilerini hileli finansal tablo sunumuna iten nedenler; • Bankalarda olan kredibilitelerini (Puan) yükseltmek, • Fazla kâr dağıtmak, ya da dağıtmamak • İşletmenin imajını güçlendirmek, • Hisse senetlerinin fiyatlarını arttırmak ya da düşürmek • Vergi ödeyebilmek ya da az ödeyebilmek • Yeni ortakların işletmeye katılmasını teşvik etmek ![]() • Ayrılan ortaklarla veya ortakların varisleriyle avantajlı anlaşmalar yapmak, , 4 ![]() Son zamanlarda başvurulan hileli finansal raporlar sonucunda, Finansal raporlama sürecinin doğruluğu ve kalitesi azalmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hileye iştirak eden işletmeler iflas edebilmekte veya büyük ekonomik kayıplarla karşı karşıya kalabilmektedir ![]() ![]() ![]() Yatırımcı ve kredi verenler üzerindeki etkileri mikro düzeyde; sermaye piyasalarının etkinliğinin azalması, refah seviyesinin düşmesi gibi etkileri ise makro düzeyde ortaya çıkan olumsuz etkilere örnek göstermek mümkündür ![]() 4 ![]() -Sertifikalı hile araştırmacıları kurulusu 2010 hile raporu sonuçlarına göre işletmeler varlıklarının ortalama %5’ i hileli işlemler nedeniyle kaybetmektedir ![]() ![]() -Araştırma sonuçlarına göre hileli işlemlerden ötürü işletmelerin ortalama kayıpları 160 ![]() ![]() -Bir hileli işlemin ortaya çıkarılması ortalama 18 ay kadar sürmektedir ![]() -İşletme varlıklarına karşı işlenen suçlar araştırmada % 90 oranında tespit edilmiştir ![]() -Araştırma bulguları göstermektedir ki hile nedeniyle asıl sıkıntılar yaşayan işletmeler ‘’küçük işletmeler’’dir ![]() ![]() ![]() -Araştırma hileden en çok zarar gören sektörleri de; bankacılık-finans sektörü, üretim sektörü ve devlet (kamu) olarak tespit etmiştir (Cemal Elitaş, Muhasebe Hilelerinin Önlenmesinde, Sarbanes-Oxley Yasası ve Alman On Adım programının Karşılaştırılması: Türkiye için Yol Haritası, (1 ![]() ![]() ![]() Tablo 2 ![]() Varlıkların Zimmete GeçirilmesiHileli Finansal RaporlamaDiğer Yıllar Oran Kayıp ($)OranKayıp ($)OranKayıp ($)199681,165 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağımsız Denetim Süreci ve Türkiye’de Hile Risk Değerlendirmesi – 1 Bağımsız Denetim Süreci ve Türkiye’de Hile Risk Değerlendirmesi – 2 Bağımsız Denetim Süreci ve Türkiye’de Hile Risk Değerlendirmesi – 3 Bağımsız Denetim Süreci ve Türkiye’de Hile Risk Değerlendirmesi – 4 Muhasebe Network
![]() |
|