Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
emeklilik, hazır, kredili, olun

Kredili Emeklilik Için Hazır Olun....

Eski 12-01-2014   #1
Şengül Şirin

Kredili Emeklilik Için Hazır Olun....

KREDİLİ EMEKLİLİK İÇİN HAZIR OLUN…!

Prim borcu olduğu için Emekli olamayan Bağ-kurlulara Kredi verileceği Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26112014 tarihinde açıklandı Yapılan açıklamaya göre Halk Bankası 0,97 faiz oranı ve dosya masrafsız olarak bu krediyi Emekliliği Hak etmiş olan Bağ-kurlulara verecek Kredi ödemeleri ilk üç ay ertelemeli olup, Vade süresi 36 ay olacak
Emeklilik İçin Yaş ve Prim gün sayısını yerine getirdiği halde prim borcundan dolayı emekli olamayan Bağ-kurluların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekmektedir

Peki bu Sistem Nasıl İşleyecek birazda oraya değinelim

1-Borçlu olan 4/1-b (bağ-kur) sigortalısı ilk önce Sosyal Güvenlik Kurumunun Bağ-kur sigortalama servisine başvurarak prim gün sayısını ve borç tutarını tespit ettirecek (6552 sayılı Torba Yasa Kapsamında) Daha sonra,
2- Emeklilik Servisine Müracaat ederek Kredili Emeklilikten yararlanmak isteğini yazılı olarak belirtecek, Emeklilik Servisi Kişinin Emekli olup olamayacağını son bir kez inceleyip Emekli olabiliyor ise ilgili kişiye EMEKLİ OLABİLİR Ancak kişinin şu kadar borcu vardır ve bu borcu ödemesi durumunda kendisine şu kadar maaş bağlanacaktır diye Halk Bankasına verilmek üzere resmi bir yazı verecek
3- İlgili kişi bu yazıyı Halk Bankasının herhangi bir şubesine götürerek, bankanın kendisine ne kadar kredi vereceğini öğrenecek (Tahminen Maaşının Üçte ikisinin, otuz altı katı) Eğer banka borcun tamamını karşılamıyor ise arda kalan kısmı vatandaş kendisi yatıracak
4- Borcun tamamının ödendiği ayın sonuna kadar Emeklilik Dilekçesi ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Servisine verilecek
5- Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Maaşı en geç 3 ay içinde bağlayıp vatandaşa ve Kredi Kullanılan Halk Bankasına bilgi verecek,
6- Halk bankası vermiş olduğu Krediyi, Vatandaşa bağlanan Emekli maaşının her ay üçte ikisini alarak 36 ay boyunca maaştan kesecek 36 ay bittikten sonra vatandaş tam maaşına kavuşacak

Burada kısaca şuna değinmek istiyorum; 36 Vadeli Bu kredinin uzun süre prim ödememiş olan vatandaşları tatmin etmeyeceğini düşünüyorum Olayı şu gözle bakalım;

Esnaf Bağ-kuruna uzun süre ( 14-15 Yıl) prim ödememiş olan vatandaşların bir çoğunun borcu şu anda yapılandırma kapsamında 50000 TL’nin üzerinde çıkmaktadır Esnaf Bağ-kurundan Emekli olan kişiye bu günün şartlarında bağlanacak tahmini Maaş 960 TL civarındadır Bu durumda Bankanın 5000000 TL borca karşılık vereceği Kredi miktarı (Bağlanacak Maaşın üçte ikisinin 36’ı katı) 640,00 TL x 36 Ay = 23040,00 TL’de kalacaktır Bu durumda Esnaf arkadaş cebinden en az 2696000 TL, NAKİT para çıkarmak zorunda kalacaktır Bununda borçlu durumda olan Esnafın % 80’lik kısmının karşılama şansının olmadığını düşünüyorum
Tarım Bağ-kurlular İçinde aynı durum söz konusu Uzun süre ( 14-15 Yıl ) prim ödememiş olan Çiftçilerimize Torba Yasa Kapsamında çıkan borç miktarı 30000 TL civarındadır Tarım Bağ-kurundan şu anda Emekli olacak kişinin alacağı maaş tahmini 65000 TL civarındadır İlgili Bankanın bu durumda 3000000 TL borca karşılık vereceği Kredi miktarı (Bağlanacak Maaşın Üçte ikisinin 36 katı) 43300 TL X 36 Ay = 1560000 TL’de kalacaktır Bu durumda Çiftçi kardeşimiz cebinden 14400 TL civarında NAKİT para çıkarmak zorunda kalacaktır Bununda borçlu durumda olan Çiftçi kardeşlerimizin % 80’lik kısmının karşılama gücünün olmadığını düşünüyorum
İnşallah düşüncelerimi olumlu yönde etkileyecek yeni bir açıklama gelmesi ve Kredili Emeklilik için verilen Vade süresinin 36 aydan en az 60 aya çıkarılması dileğiyle……

alitezelcom

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com