![]() |
Tutulacak Ticari Defterler Belli Oldu |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Tutulacak Ticari Defterler Belli Oldu18 Aralık tarihli AKŞAM'da, 2013 yılında tutulacak defterlerin 31 Aralık'a kadar tasdik ettirilmesi gerektiğini, ancak tasdik süresinin dolmasına iki hafta kalmasına rağmen, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esaslarına ilişkin olarak çıkarılması gereken tebliğin hala çıkarılmadığını yazmıştık ![]() Konuya ilişkin 'Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ' dünkü (19 Aralık 2012 tarihli) Resmi Gazete'de yayımlandı ![]() ![]() ![]() ŞİRKETLER Şahıs Şirketleri (Kolektif ve komandit şirketler); yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri, Anonim Şirketler ile Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri, Limited Şirketler; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri, tutmak zorundalar ![]() TARTIŞMALI DEFTER 18 Aralık tarihli yazımızdaki 'Limited şirketlerde anonim şirket yönetim kurulu karar defteri gibi müdürler kurulu karar defteri tutmak zorunda mı?' sorusu Tebliğde, yine yazımızda önerdiğimiz gibi yanıt bulmuş ![]() ![]() ![]() AÇILIŞ ONAYI Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin açılış onaylarının, kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar, yani 31 Aralık tarihine kadar yaptırılması gerekiyor ![]() ![]() ![]() ONAY YENİLEME Genel olarak, yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı içerisinde onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAPANIŞ ONAYI Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere ibraz edilip, son kaydın altına noterce 'Görülmüştür' ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunlu ![]() AKLINIZDA BULUNSUN 2013'te de kullanılabilecek mevcut defterler TİCARİ Defterlere İlişkin Tebliğin geçici 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: http://www.aksam.com.tr/2013te-tutul...ldu-8645y.html
![]() |
|