|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
departman, mezunlarının, mis, profili, sektör, ünvan |
![]() |
Mis Mezunlarının Sektör, Departman Ve Ünvan Profili |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mis Mezunlarının Sektör, Departman Ve Ünvan ProfiliUzun zaman önce söz verdiğimiz yazı dizisine başlıyoruz ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki grafiklerde Boğaziçi Üniversitesi’nin yayınladığı mezunların çalıştığı sektörlere, şirket departmanlarına, iş ünvanlarına ve lisansüstü eğitim durumlarına göre sayısal verilerinden hazırladığım grafiksel dağılımlar yer almaktadır ![]() Türkiye’de Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) Öğretimi başlıklı yazımda da belirttiğim gibi; Türkiye’de UBYO ve TBF fakülte ve yüksekokul bünyelerinde verilen ders programları haricindeki (Boğaziçi ve Başkent) öğretim sistemleri daha çok yönetimsel alanlarda ağırlık kazanmıştır ![]() Sektörlere göre değerlendirme yaptığımızda; yönetim ve bilgisayar (bilgi sistemleri) bilimlerine ait derslerde öğretim alan öğrencilerin mezuniyet sonrası alan ve sektör seçimleri oldukça zengin diyebiliriz ![]() Çünkü programın özelliği gereği alınan her iki bilim dalı da sektör bağımsız tüm örgüt tiplerinin olmazsa olmaz saçayakları ve hal böyle olunca da MIS mezunlarının bu konudaki seçimleri çok geniş oluyor ![]() ![]() Danışmanlık firmalarında hem yönetim hem de bilgi sistemleri alanında denetim ve danışman pozisyonları tercih edilirken, IT firmalarında daha çok geliştirme ve analist pozisyonları, finans sektöründe ise analiz, raporlama ve kontrol uzmanlıkları tercih ediliyor ![]() ![]() ![]() Çalışılan yönetim (örgüt) fonksiyonlarını temsilen departmanları analiz edersek; mezunların % 70′lik ağırlıklı kesimi bilişim sistemleri (IT/IS), iş geliştirme ve proje yönetimi departmanlarında görev alıyorlar ![]() Burada da dağılımın tutarlılığını görüyoruz, nitekim bir örgütün uçtan uca tüm yönetim fonksiyonlarını içeren işletme konularını, sistem analizi ve e-işletme gibi analitik konuları, yazılım ve veritabanı yönetimi odaklı teknik konuları kapsayan öğretime sahip bir mezun bu güçleri en ideal beklentilerde işletmelerin analiz ve geliştirme yetkinliğindeki birimlerinde kullanmaktadırlar ![]() ![]() Mezunların en fazla çeşitlilik gösterdiği dağılım ise örgütlerdeki ünvanlar oluyor ki bu grafikte % 55′lik kesimin analist, uzman, denetçi olarak poziyonlandırıldığı görülüyor ![]() ![]() Yurtdışı ve yurtiçi pozisyonlara bakıldığında MIS lisans programlarından mezunların kıdemlere göre sahip olduğu MIS içerikli başlıca iş ünvanları;
![]() ![]() MIS mezunlarının akademik durumlarına bakıldığında; mezunların % 80 gibi ciddi bir kesiminin öğretim hayatını sonlandırdığını (yüksek lisans yapmadığını) görüyoruz ![]() ![]() Rekabetin; nüfus artışı, bilgi çağı ve küreselleşme ile çığrından çıktığı son dönemde mezunlar biran önce iş hayatına başlamak istiyorlar ![]() ![]() İşte lisans programında 4 yıl gibi bir sürede gereken bilgi ve becerileri işletmelerin beklediği çapta verebilen ender programların başında Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) geliyor ![]() ![]() Umarım yarışa yeni başlayan ya da henüz başlamamış arkadaşlara faydalı bilgiler sunmuşumdur ![]() ![]() Hatta seçimim nedeniyle arkadaşlarımdan “mühendislik dururken, …” tarzında eleştiri aldığım üniversite hayatımın henüz ilk yıllarında Hürriyet ve Sabah gazetelerinde “Türkiye’de Geleceğin Meslekleri” sıralamasında YBS’nin ilk 3 sırada yer aldığını da belirteyim ![]() Mühendislik her zaman “Türkiye’de Popüler Meslekler” sıralamasında baş sıralarda ama rakamlar da ortada; her yıl 3500-4000 kadar “bilgisayar mühendisi” mezun olurken MIS mezunu sayısı 250-300′ü çok zor buluyor ![]() Rakiplerinizin sayısı, ülkedeki işletmelerin kaynak ihtiyacı ile beklentileri en kısa zamanda en ideal düzeyde karşılamış mezun profili ile seçiminizi nasıl yapardınız? Popüler seviyede mi? Mantıklı seviyede mi? Karar sizin! MIS Journal |
![]() |
![]() |
|