![]() |
Benzetim Simülasyon İle İlgili Herşey -1 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benzetim Simülasyon İle İlgili Herşey -1BİRİNCİ BÖLÜM 1 ![]() Benzetim, dinamik bir sistemin özelliklerini ve davranışlarını bilgisayar aracılığıyla taklit eden ve sonuçlarını sayısal olarak değerlendiren bir tekniktir ![]() ![]() Günümüzde endüstriyel problemlerin doğasındaki karmaşıklık maalesef pek çok analitik çözümü olanak dışı bırakmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Benzetim modeli, sadece matematik denklemlerine değil, denemelere dayanır ve model optimum sonuçlar ortaya çıkarmaz fakat benzetim modelleri yardımı ile alternatif çözümler ortaya konarak, optimum sonuca en yakın çözüm seçilir ![]() Benzetim, yalnız imalat ortamında değil, çevremizde görebileceğimiz pek çok alanda uygulanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci bölümde, benzetim kavramı ve temel amaçları anlatılacak ve benzetimin uygulama alanları, avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verilecektir ![]() Üçüncü böIümde, benzetim ile modellemede kullanılan bazı terimler açıklanacak, kullanılabilecek benzetim dilleri ve paketleri hakkında bilgi verilecek ve modelleme aşamaları anlatılacaktır ![]() Dördüncü bölümde, çizelgeleme kavramı ve çizelgeleme çeşitleri genel olarak anlatılacak, benzetim tabanlı atölye çizelgeleme hakkında bilgi verilecektir ![]() Beşinci bölümmde, Beşer Balatacılık San ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altıncı bölümde, uygulamanın genel değerlendirilmesi yapılacaktır ![]() Yedinci bölümde, Similasyon alanında son gelişmeler hakkında örnekler verilecektir ![]() Sekizinci bölümde ise giderek her şirkette önemli bir ihtiyaç olan yönetim similasyonu hakkında bilgiler verilecektir ![]() Dokuzuncu bölümde Hava Savaşı Benzetim ortamında bir yapay pilot çalışması similatör uygulaması sunulacaktır ![]() İKİNCİ BÖLÜM 2 ![]() 2 ![]() Benzetim, dinamik bir sistemin özelliklerini ve davranışlarını bilgisayar aracılığıyla taklit eden ve sonuçlarını sayısal olarak değerlendiren bir tekniktir ![]() ![]() ![]() Analitik yaklaşımların aksine benzetim modelleri, karmaşık problemlerin modellenmesi ve çözümünde daha başarılı olurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir benzetim çalışmasının temel amaçları şöyle sıralanabilir:
![]() ![]() Benzetimin kullanıldığı bazı uygulama alanları şöyle sıralanabilir: · Üretim/imalat sistemlerinin tasarım ve analizi - Montaj hattı dengeleme- İşgücü planlaması - Malzeme taşıma sistemleri · Yeni askeri silah ve sistem taktiklerinin saptanması · Bir envanter sistemindeki sipariş planlarının incelenmesi · Satış tahminleri · Üretim planlaması ve çizelgelemesi · İletişim sistemlerinin ve bunlar için gerekli mesaj protokollerinin tasarımı · Otoyollar, havaalanları, metrolar ve limanların tasarım ve işletimi - Ambulans bulundurma noktalarının ve buralardaki araç sayılarının saptanması * Yangın sönndürme istasyonlarının yerlerinin ve buralarda bulundurulması gerekli minimum araç sayılarının saptanmasi · Finansal veya ekonomik sistemlerin analizi · Dağıtım kanallarının tasarımı · Bir bilgisayar sisteminin donanım ve yazılım gereksinimlerinin belirlenmesi
· Alınacak riskleri minimize etmek için uzay uçuşları denemeleri· Tamir-bakım sistemleri 2 ![]() ![]() Aşağıda benzetim çalışmalarının getirebileceği yararlar ve dikkat edilmesi gerekli bazi hususlara yer verilmiştir: [*]Benzetimin Avantajları: · Benzetim esnek bir çözüm yöntemidir ![]()
![]() · Model kurucu, yönetici ile yakın ve sürekli ilişkide olduğundan yöneticinin görüşlerinden yararlanabilir ![]() · Model aynı zamanda yöneticinin görüşlerini de yansıttığından uygulanabilme olanağı yüksektir ![]() · Sonuçarı ancak aylar, yıllar sonra alınabilecek dummlarbenzetimle çok kısa sürede analiz edilebilir ![]() · 'Eğer-ne' (what-if) türü senaryoların modellenmesiyle yöneticilere degişik seçenekleri değerlendirme olanağı tanınır ![]() · Benzetim, modellenen sistemi değiştirmederi yeni fikir ve politikaların model üzerinde rahatça uygulanmasına olanak verir ![]() ![]() · Pek çok faktörün etkisi aynı anda ve etkileşimli olarak incelenebilir ![]() · Kullanıcı benzetimi istenen zamanda durdurup yeniden başlatabildiğinden deney koşulları üzerinde tam bir kontrole sahiptir ![]() ![]() b) Benzetimin Dezavantajları: · İyi bir benzetim modelini gelişirmek vakit alıcı ve pahallıdir ![]() · Optimum çözüm üretme garantisi yoktur ![]() ![]() ![]()
![]() · Stokastik yapısı çok sayıda deneyi gerektiren istatistiksel analizieri öngörür ![]()
|
![]() |
![]() |
|