![]() |
Fizik Biliminin Alt Dalları Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizik Biliminin Alt Dalları NelerdirFiziğin Dalları Fizik bilimi, kuramlarına kesinlik ve açıklık getirmek üzere büyük ölçüde matematikten yararlanırken, fizik ilkeleri de başta kimya, astronomi, jeoloji ve biyoloji olmak üzere birçok bilimde uygulama alanı bulmuştur ![]() ![]() Mekanik, fiziğin en eski vc en geniş kapsamlı dalıdır ![]() ![]() Cisimlerin hareketi ile kuvvetler arasındaki etkileşimi konu alan dinamik, durağan ya da denge durumundaki cisimleri inceleyen statik, sıvıların ve gazların davranış özelliklerini araştıran akışkanlar mekaniği ile katıların davranışlarını inceleyen katılar mekaniği, akışkanların hareket ilkelerini konu alan hidrodinamik ile durgun akışkanları inceleven hidrostatik klasik mekaniğin abdallarıdır ![]() ![]() ![]() Çok hızlı hareket eden cisimlerin davranışlarını açıklayan görelilik kuramı ile atomun yapısındaki elektron, proton gibi çok küçük parçacıkları ve dalga hareketini inceleyen kuvantum mekaniği, fiziğin bu dalının daha yeni ve çığır açıcı bölümleridir ![]() ![]() Cisimlerin hareketleri ve etkileşmelerinin temel fizik ilkeleriyle kavranmasına yönelik olarak incelenmesi mekaniğin kapsamına girer ![]() ![]() ![]() Klasik mekanik içinde, kinematik yalnızca bir parçacığın hareketinin tanımlanmasıyla ilgilenirken, dinamik parçacığın hareketi ile buna etkiyen kuvvet arasındaki bağıntıları inceler ![]() Statik, denge konumundaki nesnelerle ilgilenir ![]() Esneklik, biçimi bozulabilen katıların mekaniğidir ![]() ![]() Klasik mekaniğin temellerini, Isaac Newton'ın üç hareket yasası oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() momentum, açısal momentum, enerji ve korunum yasaları mekaniğin belli başlı kavramları olarak sayılabilir ![]() alıntı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|