|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatımı, bileşikler, biyoloji, canlıları, dersi, detay, içerik, konu, oluşturan |
![]() |
Canlıları Oluşturan Bileşikler Biyoloji Dersi Konu Anlatımı İçerik Detay |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Canlıları Oluşturan Bileşikler Biyoloji Dersi Konu Anlatımı İçerik DetayBESİNLER Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler Yağlar Sindirilirler Proteinler Sindirilirler Vitaminler Sindirilmezler İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler Su Sindirilmezler • Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su Açlık anında kullanım sırası : Karbonhidrat, yağ, protein Sindirim kolaylığı : Karbonhidrat, protein, yağ KARBONHİDRATLAR • C,H ve O 'den meydana gelmiştir ![]() ![]() • İki önemli görevi vardır ![]() canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar ![]() ![]() 1) MONOSAKKARİTLER • Sindirime uğramazlar ![]() • Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir ![]() • İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar ![]() a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar) b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar) • Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir ![]() • Riboz ATP ve RNA'da bulunur ![]() ![]() • Glikoz Bal,üzüm ve incirde bol bulunur ![]() ![]() • Fruktoz Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur ![]() • Galaktoz Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur ![]() ![]() ![]() bir besin kaynağıdır ![]() 2) DİSAKKARİTLER • İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir ![]() • Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri) Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri) Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri) • Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır ![]() • Disakkaritler arasında glikozit bağı vardır ![]() 3) POLİSAKKARİTLER • Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir ![]() • Glikoz + Glikoz + Glikoz + ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Glikoz + Glikoz + Glikoz + ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Glikoz + Glikoz + Glikoz + ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ----------------------------------------------------------------- n tane • Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir ![]() A) Nişasta • Bitkilerde glikozun depo şeklidir ![]() • Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır ![]() • Suda az çözünür ![]() ![]() • Nişasta,lökoplastta depolanır ![]() ![]() B) Glikojen • Hayvanlarda glikozun depo şeklidir ![]() • Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır ![]() • Suda çözünür ![]() ![]() • En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir ![]() C) Selüloz • Bitkilerde yapı maddesidir ![]() ![]() • Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır ![]() • Suda çözünmez • Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir ![]() YAĞLAR • C,H ve O'den meydana gelmiştir ![]() ![]() • 3 Yağ asidi + Gliserol = Yağ + 3 H2O • Ester bağı ile bağlanırlar ![]() • Yağlarda çeşitliliği yağ asitleri sağlar ![]() • Suda çözünmezler ![]() ![]() • Isı ve darbeye karşı koruyucudur ![]() • Yağların enerji verimlerinin çok olmasının sebebi karbon sayılarının çok olmasındandır ![]() • Yağların 2 ![]() olmasındandır ![]() • Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür ![]() verimlerinin yüksek olması ve uzun süreli kullanılabilmesidir ![]() • Solunumla yıkılmaları sonucunda fazla su açığa çıkarırlar ![]() yatan,uzun süreli göç eden ve suyun az olduğu ortamlarda yaşayan hayvanlarda iyi bir depo ve enerji maddesidir ![]() ![]() • Yağ asitleri en basit lipitler olup,uzun karbon zincirlerinden oluşurlar ![]() bağlar tek ise doymuş,çift ise doymamış yağ asitleridir ![]() ![]() ![]() ![]() • Oleik asit zeytinyağında; Linoleik asit tohumlarda; Butirik asit tereyağında Steroid zarların yapısına katılır ![]() ![]() Fosfolipid hücre zarı yapısına katılır ![]() PROTEİNLER • C,H,O,N ve bazılarında S,P bulunur ![]() • Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir ![]() • a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------- n tane • Peptit bağı ile bağlanırlar ![]() • DNA şifresi ile sentezlenen tek moleküldür ![]() • Enzim,hormon ve hücre zarı yapısına katılır ![]() • Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar ![]() ve ürik asittir ![]() • Aminoasitler anfoter özellik gösterirler ![]() • Proteinler virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundan hücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir ![]() • Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden dolayı 3 ![]() ![]() • Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlik görülür ![]() • Proteinler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler ![]() sahip bir canlıya aktarıldığında antikor oluşumuna sebep olur ![]() VİTAMİNLER • Vücut direncini arttırırlar ![]() • Enzimlerin yapısına katılırlar ![]() • Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler ![]() • Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir ![]() alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır ![]() ![]() • Yağda eriyen vitaminler A,D,E,K Suda eriyen vitaminler B,C 'dir ![]() • İnsan vücudunda A,B,D,K sentezlenir ![]() A karaciğerde B,K bağırsakta bakteriler tarafından D deride • A,D,K karaciğerde depolanır ![]() ![]() A vitamini Balık yağı,yumurta sarısı,süt,peynir,karaciğer,yeşil sebzelerde bulunur ![]() Büyüme ve gelişmeyi sağlar,vücudu enfeksiyonlara karşı korur,gece körlüğünü önler ![]() B vitamini Tahılların kabuklarında,et,süt,karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur ![]() Karbonhidrat,yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar ![]() ![]() C vitamini Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur ![]() Bağ dokusunun oluşması için gereklidir ![]() ![]() ![]() D vitamini Balık yağı,karaciğer,yumurtada bulunur ![]() ![]() Vücuttaki Ca,P dengesini sağlar ![]() ![]() ![]() E vitamini Yeşil sebze,karaciğer,et ve bitkisel yağlarda bulunur ![]() Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler ![]() K vitamini Yeşil sebzeler,karaciğer ve yumurtada bulunur ![]() ![]() Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir ![]() MİNERALLER • İnorganik maddelerdir ![]() ![]() • Enzimlerin yapısına katılırlar ![]() ![]() • Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır: 1)Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır(Fe,P) ![]() 2)Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar(Ca,P,Mg) ![]() 3)Vücut ve hücre sıvısının osmatik basıncını ayarlar(Bunlardan hücre içi sıvıda Na,Cl; hücre dışı sıvıda K,Mg ve P bulunur) ![]() SU • İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz ![]() • Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır (ÖRNEK:Hidroliz ) |
![]() |
![]() |
|