Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nüfusun, yapısı

Nüfusun Yapısı

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nüfusun Yapısı

Nüfusun Yapısal özellikleri

A- YAŞ YAPISI

1 Genç nüfus (0-14 )

Gelişmiş ülkelerde genç nüfusun oranı azdır Doğum oranı düşük olduğu için Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde doğum oranlarının fazlalığından dolayı genç nüfus fazladır Ülkemizde bu nüfusun (0-14) oranı %29,8 ?dir Bu nüfus bağımlı (tüketici) nüfustur

2 Olgun Nüfus (15-64 yaş)

Çalışan (etkin ) nüfustur Gelişmiş ülkelerde bu nüfus fazla iken, diğerlerinde azdır Ülkemizde bu nüfusun oranı % 64,5 dir

3 İhtiyar Nüfus(65 +)

Genç nüfus kadar olmasa da tüketici nüfustur Gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresi daha uzun olduğu için bu nüfusun oranı yüksektir Ülkemizde bu nüfusun oranı %5,7 dir

B-CİNSİYET YAPISI

Ülkemizde kadın erkek nüfus genelde birbirine yakındır Fakat göç alan illerimizde erkek nüfusunda, göç veren illerimizde ise kadın nüfusunda bir fazlalık olmaktadır

C EĞİTİM DURUMU

Cumhuriyetin ilk yıllarında düşük olan okur yazarlık oranı yapılan çalışmalarla 2000 yılında % 87 ye kadar yükseltilmiştir Ancak bu oranda üniversite mezunlarını oranı çok azdır

D KÖY-KENT NÜFUSU

1927-1950 döneminde şehirlerde bulunan nüfusun oranı önemli bir değişim göstermemiş, 1950 yılından sonra şehirlerde bulunan nüfusun oranı hızla artmıştır Ülkemizde şehirlerde bulunan nüfus, köylerde bulunan nüfusa göre çok büyük bir hızla artmaktadır 1990-2000 döneminde şehirlerde bulunan nüfusun yıllık artış hızı binde 268 iken köylerde bulunan nüfusun yıllık artış hızı binde 42'dir Bunun en önemli sebebi, köyden kente olan göçlerdir

Ülkemizde şehirlerde bulunan nüfusun oranı son on yılda önemli artış göstererek 1990 yılında yüzde 59 iken 2000 yılında yüzde 649'a yükselmiştir

E EKONOMİK FAALİYETLERE GÖRE DURUM

1927 yılı sayımına göre nüfusun %82 si tarımda çalışırken ,2000yılında bu oran %48,4 e düşmüştür Sebebi, tarım dışı sektörlerin gelişmesidir (sanayi ve kamu hizmetleri) Çalışan nüfusun en fazla olduğu ikinci sektör hizmet sektörüdür çalışan nüfusun %38,6 sı bu sektördedir Sanayi sektöründe çalışan nüfusumuz ise %12,9' dur

Not: Bir ülkede tarımda çalışan nüfusun oranı çok az ise o ülke gelişmiş demektir tarımda çalışan nüfus oranı fazla ise geri kalmış demektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com