Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatımı, bilgilertürkiyenin, coğrafya, denizleri, dersi, ile, konu, türkiyenin

Türkiye'nin Denizleri İle Bilgiler-Türkiye'nin Denizleri Coğrafya Dersi Konu Anlatımı

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye'nin Denizleri İle Bilgiler-Türkiye'nin Denizleri Coğrafya Dersi Konu Anlatımı

TÜRKİYE'NİN DENİZLERİ

*****Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin deniz sınırları, ülkeyi yalnızca yakın bölgelerle değil, bütün dünya ile komşu haline getirir bu uzun kıyılar ve kıtalararası köprü niteliği nedeniyle ülke, büyük ticaret ve göç yollarının merkezi olmuştur

***** Kuzeyde Karadeniz, güneyde Akdeniz, batıda Ege Denizi, Anadolu ve Trakya toprakları arasında güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı yer alır Bunlardan Akdeniz Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusuna bağlanır*

*

***** Karadeniz, az girintili çıkıntılı kıyılara sahiptir Burada dağlar kıyıya paralel uzanır Doğal olarak Sinop ve Zonguldak limanları vardır Diğer kıyı şehirlerinde limanlar yapılmıştır Tuzluluk derecesi binde 18 kadardır

*

***** Marmara bir iç denizdir İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e Çanakkale Boğazı ile Ege Deniz'ine açılır İstanbul Boğazı'nın uzunluğu 31-33 km olup en dar yeri 700 metre kadardır

*

****** Çanakkale Boğazı ise 65-68 km uzunluğundadır En dar yeri 1300 metredir

*

***** Ege Denizinin kıyıları çok girintili çıkıntılıdır Limanlar, körfezler, koylar, yarımadalar, adalar pek çoktur burada Batı Anadolu Dağları kıyılara dik olarak indiği için aralardaki çukur alanlara deniz sokulmuştur Ege Denizi'ndeki İmroz ve Bozca'da bize ait olup diğer adalar komşumuz Yunanistan'a aittir***

*

***** Yurdumuzun en tuzlu denizi binde 38 ile Akdeniz'dir Akdeniz kıyılarında Toros Sıra dağları, kıyıya paralel uzanır Bu nedenle kıyı pek girintili çıkıntılı değildir Antalya, Mersin, İskenderun en önemli körfezlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com