![]() |
Yenidoğanlar Ve Çocuklarda Astım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yenidoğanlar Ve Çocuklarda AstımYenidoğanlar ve çocuklarda astım Yenidoğanlar ve çocuklarda astım hakkında bilgi Çocukluk çağında sık görülen hastalıklardan biri de astım ![]() ![]() Çağımızın hastalıklarından biri olan astımın çocuklarda görülme sıklığı her geçen gün biraz daha artıyor ![]() ![]() ![]() Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astım hava yollarının çeşitli uyaranlara karşı normalin üstünde yanıt vermesi sonucu ortaya çıkan kronik tekrarlayıcı nefes darlığı atakları ile karakterize bir solunum yolu hastalığıdır ![]() ![]() ![]() Astımda doğum öncesi(prenatal) risk faktörleri Çocukluk döneminde görülen hastalıkların pek çoğunun temelinde anne karnındaki süreçte bazı risk faktörlerine maruz kalmış olmanın etkileri yatıyor ![]() ![]() - Anne adayının sigara içmesi erken dönemde çocuklarda görülen solunum sıkıntıları ile ilişkilidir ![]() ![]() Gözlemsel çalışmalar doğum öncesi antiinflamatuar(iltihabı engelleyici) özelliği olan besinlerin (örneğin omega 3 yağ asitleri) ve antioksidanların (örneğin E vitamini ve çinko) diyette alınmasının bazı atopik hastalıkların (deri ve solunum yollarının aşırı duyarlılığı) gelişimini azalttığını göstermiştir ![]() ![]() ![]() -Bazı hayvan deneyleri, doğum öncesinde annedeki stresin bebeği etkilediğini bebeğin kortizolseviyelerini azaltıp alerjik yapıya neden olduğunu göstermiştir ![]() -Araştırmalar hamilelikte herhangi bir antibiyotik kullanımının erken çocukluk çağında solunum sıkıntısını ve astım riskini artırdığını göstermiştir ![]() Astımın belirtileri Astım yineleyen öksürük nefes darlığı ve hışıltı atakları ile seyreden solunum yollarının kronik bir hastalığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni doğan bebeklerde astım Yeni doğan bebeklerde çeşitli nedenlerle solunum sıkıntısı ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|