![]() |
Sen Yerine Ben Mesajı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sen Yerine Ben MesajıBen" dili, kişinin o anda karşılaştığı durum veya davranış karşısında, kişisel tepkisini duygu ve düşüncelerle açıklayan bir ifade tarzıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---"Sen" mesajı yerine ![]() ![]() ![]() - Baba: Çok kabasın! Her zaman sözümü kesiyorsun! ---"Ben" mesajı verin ![]() ![]() ![]() - Baba: Bir şey söylemeye başlayıp ta bir türlü sonunu getiremediğim zaman çok rahatsız oluyorum ![]() ---"Sen" mesajı yerine ![]() ![]() ![]() - Anne: Kes şunu!! Çekiştirip durma kolumu!! ---"Ben" mesajı verin ![]() ![]() ![]() - Anne: Kolumun çekiştirilmesinden hoşlanmıyorum ![]() ---"Sen" mesajı yerine ![]() ![]() ![]() - Baba: Her akşam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi? Yaramaz ve şımarık bir çocuk gibi davranıyorsun! ---"Ben" mesajı verin ![]() ![]() ![]() - Baba: Bu akşam çok yorgun hissediyorum canım ![]() ![]() "Sen" mesajı iletişimi engeller ![]() ![]() ![]() "Ben" mesajı gönderen kişi, kendi hakkında yaptığı değerlendirmeyi karşısındaki kişiyle paylaşmak isteğindedir ![]() ![]() Kızgınlık hissettiğimiz durumlarda, bunu "ben" mesajı ile iletmemiz, karşımızdakinin savunmaya geçmesini, öfkeyle karşılık vermesini, kendini kıstırılmış hissetmesini, suçlanmasını ve konuşmaktan kaçınmasını engelleyebilir ![]() ![]() İçinde –meli -malı cümlelerden kaçının Ebeveynin ergen çocuklarıyla konuşurken “-meli –malı” ile biten ifadelerden kaçınması , mesajların hedefe ulaşmasında etkili bir yöntem ![]() “Çocuğum artık saçlarını kestirmelisin” dediğinde zaten kendisini çevreye kanıtlama zorluğu yaşayan genç böyle bir öğretici ve yaklaşma ters tepki verir ![]() ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|