Uyumsuzluk Sebepleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uyumsuzluk SebepleriÇocuğun doğuştan getirdiği özellikleri ve çevresel etmenler uyumlu içinde olması için önemlidir Uyum, başarıyı, hayattan zevk almayı, problem çözebilme yeteneğini, doğru kararverme gücünü artırmaktadır İşte bu olumlu sonuçlara ulaşabilmek için çocuğun yaşadığıuyumsuzluk nedenleri araştırılıp, kontrol altına alınmalıdır Uyumsuzluk nedenleriniaçıklamadaki problemlerden biri, insan davranışlarının tek bir nedeninin olmamasıdır ![]() Örneğin; saldırgan davranışlar gösteren bir çocuğun bu davranışının nedeni, arkadaşları ile yaşadığı olumsuz yaşantılar ya da daha önce temel ihtiyaçlarının zamanında karşılanmaması olabilir ![]() Bazen de uyumsuz davranış olarak açıklanmayacak bir davranış çevrenin olumsuz yaklaşımı sonucu uyumsuz davranış olarak yerleşebilir Örneğin; ergenlik çağındaki birgencin kendini kanıtlamak, var olduğunu göstermek için yaptığı çabalarla alay edilmesi uyum problemlerine neden olabilmektedir ![]() Uyumsuz davranışların ortaya çıkmasına sebep olan etmenler şunlardır ![]() Ø Kalıtım Ø Bedensel nedenler ve hastalıklar Ø Temel ihtiyaçların karşılanmaması Ø Çevre ve sosyo-ekonomik nedenler Ø Yanlış Eğitim Kalıtım Anne babadan genler yoluyla çocuğa geçen özelliklere kalıtım denir Altını ıslatma,inatçılık gibi problemler bireye kalıtsal olarak geçebilir Fakat olumlu çevre koşulları veeğitim yolu ile bu gibi olumsuzluklar ortadan kalkabilmektedir ![]() Bedensel Nedenler Bedensel nedenler, uyumsuz davranışlar sergilenmesinde etkilidir Görme, işitmebozukluğu,yürüme problemleri,ruhsal bozukluklar,iç salgı bezi bozuklukları süreğen hastalıklar, kazalar ve şoklar, şaşılık, kamburluk, aşırı şişmanlık bedensel uyumsuzluk nedenleridir Bedensel engelli çocuk bir yandan kendi içinde bedeninin diğer çocuklardanfarklı olmasından kaynaklanan üzüntü ve uyumsuzluğu yaşarken diğer yandan da çevrenin bedensel özrüne karşı olumsuz bakış açısı nedeniyle uyumsuzluk yaşar Çevredekilerceolumsuz karşılanmak uyumsuzluklarının asıl nedenidir ![]() Ailenin tavır ve tutumları, çocukların kendilerini olduğu gibi kabul edip uyum sağlamasında çok önemlidir ![]() Temel İhtiyaçların Doyurulmaması Her insanın hayatını devam ettirmesi, sağlıklı ve mutlu olabilmesi için önemli ihtiyaçları vardır Bu ihtiyaçların en azından asgari düzeyde doyurulması şarttır Buihtiyaçlar iki gruba ayrılır ![]() -Fiziksel Temel İhtiyaçlar Bireyin büyüyüp gelişebilmesi için zamanında ve yeterli karşılanması zorunlu ihtiyaçlardır Solunum, yemek yeme, boşaltım, barınma, sıcak ve soğuktan korunma, vb![]() Bu ihtiyaçların zamanında ve yeterli karşılanması çocukta güven duygusunu geliştirir ![]() Beslenme saati gecikmiş, uykusunu alamamış çocuk huzursuz, öfkeli ve saldırgan olur ![]() -Psiko-Sosyal İhtiyaçlar Bireyin ruh sağlığının yerinde olması, diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için psiko-sosyal ihtiyaçlarının karşılanması gerekir Sevme-sevilme, başarılı olma, kabulgörme, bir gruba dahil olma gibi ihtiyaçlar psiko-sosyal ihtiyaçlardandır ve bireyin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir ![]() Gerek fiziksel ihtiyaçlar, gerekse psiko-sosyal ihtiyaçlar zamanında ve yeterli karşılanmadığında bireyde olumsuz davranışlar görülebilir ![]() Çevre ve Sosyo-Ekonomik Nedenler Sosyal bir varlık olan birey, doğduğu günden itibaren öncelikle ailesinden ve yakın çevresinden daha sonra da komşuları, arkadaşları gibi değişik gruplardan etkilenerek büyür ![]() Bireyin dahil olduğu grubun davranışları uyumsuz davranışlar sergiliyorsa birey de bunun etkisi altında kalır ![]() Yine ailenin ekonomik durumu çocuğun temel ihtiyaçlarını bile zor karşılayacak durumda ise, bu durum çocukta güvensizliğe ve uyum problemlerine yol açabilir ![]() Okul ise çocuk için önemli başka bir çevredir Bireysel farklılıklar, gerekli rehberlik,öğretmenlerin ve yöneticilerin tutumu çocuğun uyum başarısında önemlidir Yanlış Eğitim Eğitim, bireyin istenilen, olumlu davranışlar kazanmasını amaçlar Yanlış eğitim ise,çocuklarda uyumsuz davranışların oluşmasında önemli rol oynar Çocuğun gelişimselözelliklerini bilmeyen, bireysel farklılıkları görmezden gelen, baskılı, otoriter ya da tutarsız davranışlar gösteren anne-baba tutumları çocuklarda geçici olabilecek olumsuz davranışları pekiştirir ve yerleşmesine yol açar Tüm sorumluluğun anne-babada olduğu aile ortamındayetişen çocuklar, çoğunlukla ev dışına çıktıklarında bocalar, ne yapacaklarını bilmezler ![]() Çocuklara uygun eğitim olanakları sunularak önce kendisini, sonra çevresini tanımasına yardımcı olunmalıdır |
|
|
|