Zerdeçal. |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zerdeçal.Zerdeçal zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir Kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanır Başta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir Hafif bir aroması ve zencefile benzer keskin bir tadı vardır Köri sosu yapımında kullanılan bir baharattır Özellikle Hint mutfağında ve Güney Asya yemeklerinde kullanılır Ayrıca hardal yapımında da kullanılmaktadır Serin kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır Parlak sarı rengiyle zerdeçal M Ö 600'lü yıllardan bu yana boya ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır Marko Polo zerdeçalı “safranın yerini tutan ama safran olmayan bir sebze” olarak tanımlamıştır Endonezyalılar bu baharatı düğün törenlerinde vücutlarının bazı bölümlerini boyamak için kullanırlardı Yiyeceklerden fümeler turşular zerde ve bazı keklerde yumurtalı yemeklerde çorbalarda kullanılır Etki ve Kullanım: Yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz zerdeçalın antienflamatuvar antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir Bilinen bir yan etkisi yoktur Zerdeçal yaygın olarak kullanılan antioksidanlardandır
|
|
|
|